Με την πρόσκληση και ενεργό παρουσία των εφέδρων και των εθνοφυλάκων, που αθροιστικώς αντιπροσώπευαν το 10% της ασκούμενης δυνάμεως πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί η τελική φάση της μεγάλης διακλαδικής ασκήσεως «Παρμενίων 2017» στο πεδίο βολής «Ψηλός Στάλος» στα Λάβαρα Έβρου, παρουσία της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΕΘΑ και της των Ενόπλων Δυνάμεων.

Με τον τρόπο αυτό και μετά την πραγματοποίηση χθες της αμφίβιας αποβατικής ασκήσεως στη Ρόδο στη ζώνη ευθύνης της 95 ΑΔΤΕ με την εντυπωσιακή συμμετοχή της 32 Ταξιαρχίας Πεζοναυτών, του Πολεμικού Ναυτικού και της Πολεμικής Αεροπορίας, ολοκληρώθηκε σήμερα η ΤΑΜΣ «Παρμενίων 2017» που διήρκεσε ένα πλήρες οκταήμερο (29 Σεπτεμβρίου – 6 Οκτωβρίου), ήταν πλήρως αναβαθμισμένη σε σχέση με παλαιότερες, ενώ περιελάμβανε και εντυπωσιακό αριθμό προσκλήσεως εφέδρων και εθνοφυλάκων, σε σχέση πάντα με τα τελευταία χρόνια και ιδίως πέρσι που είχαν κληθεί μόλις 11 έφεδροι για τον «Παρμενίωνα» στον Έβρο.

Αντιθέτως φέτος, με βάσει τα επίσημα στοιχεία που ανακοινώθηκαν δημοσίως στο χώρο του παρατηρητηρίου, ασκήθηκαν 2.129 αξιωματικοί και οπλίτες, από τους οποίους 117 Εθνοφύλακες και 149 Έφεδροι, σε μονάδες της 30ης Μηχανοκινήτου Ταξιαρχίας Πεζικού της XVI (16ης) Μ/Κ Μεραρχίας Πεζικού.

Εννοείται ότι εκτός αυτών ασκήθηκαν και χιλιάδες άλλοι στρατιωτικοί, μόνιμοι , στρατεύσιμοι, έφεδροι και εθνοφύλακες σε όλη την Ελλάδα, και εκτός του ΣΞ, στο ΠΝ, όπου όλος ο Στόλος ήταν στο Αιγαίο, αλλά και στην ΠΑ, όπου ενδεικτικώς μόνο να σημειώσουμε ότι στη σημερινή τελική φάση της ασκήσεως στον Έβρο, συμμετείχαν ένα «ιπτάμενο ραντάρ» ΑΣΕΠΕ, καθώς και 21 άλλα μαχητικά διαφόρων τύπων, 11 επιθετικά ελικόπτερα κλπ. Αξίζει να σημειωθεί ότι μεταξύ των εφέδρων που εκλήθησαν φέτος για να συμμετάσχουν στην άσκηση αναφέρονται ενδεικτικώς 70 έφεδροι Πεζοναύτες, οι οποίοι εκπαιδεύτηκαν και βγήκαν και αυτοί στην ακτή, καθώς και άλλοι τόσοι περίπου έφεδροι αλεξιπτωτιστές. Από την περσινή απίστευτη κατάσταση, όπου είχαν κληθεί μόλις 11 έφεδροι στον Έβρο για λόγους οικονομίας, ασφαλώς η φετινή απέχει παρασάγγας προς το καλύτερο και βεβαίως πάντα υπάρχουν περιθώρια βελτιώσεως.

Ενδεικτικό του – πιστεύουμε – πολύ υψηλού ηθικού μεταξύ των ασκούμενων τμημάτων είναι και το ακόλουθο γεγονός, που ελάχιστοι ίσως αντιλήφθηκαν. Βάλλουν τα σύγχρονα άρματα μάχης Leopard2HEL, Leopard-2A4 και τα παλαιότερα Leopard-1 εναντίον στόχων σε απόσταση 3.900 μέτρων! Μία από τις βολές δεν είναι επιτυχής και ο κλασικός στόχος των τεθωρακισμένων με τα βαρέλια δεν καταστρέφεται. Λίγα λεπτά αργότερα, κατά την προέλαση των φιλίων τμημάτων, ένα από τα άρματα που πέρασε δίπλα του , έπεσε πάνω του και κυριολεκτικώς πάτησε τα βαρέλια με τις ερπύστριές του! Είμαστε βέβαιοι ότι κάποιος από τους δεκάδες στρατιωτικούς ακόλουθους που είχαν προσκληθεί και παρακολούθησαν την άσκηση θα «μετέφερε» το στιγμιότυπο αυτό στον Τούρκο ΑΚΑΜ ο οποίος αν και είχε φυσικά προσκληθεί, δεν παρέστη στην άσκηση!

Μιλώντας μετά το τέλος της ασκήσεως ο ΥΕΘΑ Π.Καμμένος μεταξύ άλλων τόνισε ότι «στέλνουμε μήνυμα ειρήνης και φιλίας προς όλους του γείτονές μας. Αλλά και ταυτόχρονα ένα μήνυμα ξεκάθαρο και αδιάλειπτο ότι η εθνική μας κυριαρχία, η εδαφική ακεραιότητα και ανεξαρτησία, δεν είναι αντικείμενο διαπραγμάτευσης, δεν επιδέχεται εκπτώσεις. Δεν είμαστε διατεθειμένοι να παραχωρήσουμε ούτε ένα χιλιοστό από αυτές», ενώ εξήρε και τον ρόλο που θα κληθεί να διαδραματίσει η Εθνοφυλακή, εντός του πλαισίου της πραγματοποιούμενης από το ΓΕΕΘΑ αναδιοργανώσεως των Ενόπλων Δυνάμεων.

Εκτός του ΥΕΘΑ την άσκηση παρακολούθησαν οι αρχηγοί ΓΕΕΘΑ ναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης ΠΝ, ΓΕΣ αντιστράτηγος Αλκιβιάδης Στεφανής, ΓΕΝ αντιναύαρχος Νικόλαος Τσούνης ΠΝ, ΓΕΑ αντιπτέραρχος (Ι) Χρήστος Χριστοδούλου, βουλευτές της επιτροπής Αμύνης της Βουλής από όλα τα πολιτικά κόμματα, οι τοπικές αρχές, και πλήθος κόσμου, όπως άλλωστε συμβαίνει πάντα σε αυτές τις περιπτώσεις, ντόπιοι, κυρίως παιδιά, καθότι στον Έβρο οι ΕΔ και ο κόσμος είναι δίπλα-δίπλα δεκαετίες τώρα!