Με το σύνολο σχεδόν των μονάδων του Στόλου, περισσότερα από 70 σκάφη κάθε είδους που βγήκαν στο Αιγαίο, συμμετείχε το Πολεμικό μας Ναυτικό στη φετινή οκταήμερης διάρκειας και αναβαθμισμένη σε περιεχόμενο μεγάλη διακλαδική άσκηση «Παρμενίων 2017», που ολοκληρώθηκε σήμερα.

«Μόνο όσα σκάφη ήταν στις δεξαμενές για επισκευή ή σε αποστολές στο εξωτερικό δεν συμμετείχαν στην άσκηση» μας είπε σχετικώς κορυφαία πηγή του ΓΕΝ.

Μάλιστα, από την Τετάρτη 4 Οκτωβρίου έως την Πέμπτη 5 Οκτωβρίου, ο αρχηγός ΓΕΝ αντιναύαρχος Νικόλαος Τσούνης ΠΝ, συνοδευόμενος από τον αρχηγό Στόλου αντιναύαρχο Ιωάννη Παυλόπουλο ΠΝ, επέβη στη φρεγάτα «ΣΑΛΑΜΙΣ», φτάνοντας σε αυτήν με ελικόπτερο κάπου στο Αιγαίο, όπου ενημερώθηκε για την εξέλιξη της ασκήσεως και παρακολούθησε δραστηριότητες επιχειρησιακής εκπαιδεύσεως του Στόλου στην περιοχή του νοτιοανατολικού Αιγαίου, στο πλαίσιο της ασκήσεως, όπως επίσης και τη διεξαγωγή της αμφιβίου ασκήσεως (αποβάσεως) της 32ης Ταξιαρχίας Πεζοναυτών από τα πλοία που είχαν φτάσει από την ηπειρωτική Ελλάδα προς τη Ρόδο με μορφή ενισχύσεων και νηοπομπής.

Πρόκειται για μία επιχείρηση που σε ένα περιβάλλον όπως είναι το Αιγαίο απαιτεί τη χρήση όλων των τύπων σκαφών του ΠΝ για να στεφθεί με απόλυτη επιτυχία και οι ενισχύσεις να μεταφερθούν με επιτυχία και ασφάλεια από την ηπειρωτική Ελλάδα στο νησί-ΑΝΣΚ (=Αντικειμεενικό Σκοπό). Προηγούνται τα υποβρύχια σε ένα αθόρυβο, αλλά απολύτως καθοριστικό ρόλο «ανιχνευτού», που μόλις εντοπίσουν τον «κίνδυνο» τον εξολοθρεύουν προσβάλλοντάς τον δημιουργώντας έναν «διάδρομο ασφαλείας», όπου κινείται η νηοπομπή με τα αποβατικά που μεταφέρουν τις ενισχύσεις και προστατεύονται από τις φρεγάτες του Στόλου, τα οργανικά τους ελικόπτερα που ερευνούν και αυτά για εχθρικά υποβρύχια, αλλά και τα μαχητικά αεροσκάφη της ΠΑ, που έχουν εξασφαλίσει την κυριαρχία στον εναέριο χώρο πάνω και γύροι από τη νηοπομπή. Πλησιάζοντας προς το νησί-ΑΝΣΚ, στη Ρόδο στη συγκεκριμένη άσκηση, δουλειά αναλαμβάνουν τα ναρκοθηρευτικά, που «σαρώνουν» ερευνώντας την περιοχή για τυχόν εχθρικά ναρκοπέδια μπροστά από την ακτή αποβάσεως, ενώ φτάνοντας στην ακτή, ρόλο αναλαμβάνουν και οι άνδρες της Διοικήσεως Υποβρυχίων Καταστροφών του Αρχηγείου Στόλου, όπου βγαίνουν στην ακτή αποβάσεως, κάνουν βυθομετρήσεις, ανατινάζουν τυχόν εμπόδια που έχουν τεθεί από τον εχθρό, σηματοδοτούν τις άκρες της ακτής αποβάσεως κλπ.

Βλέπουμε λοιπόν ότι μια επιχείρηση υπό τον γενικό τίτλο «μεταφορά ενισχύσεων από την ηπειρωτική Ελλάδα στη νησιωτική» μπορεί να ακούγεται ως κάτι «απλό», αλλά δεν είναι καθόλου έτσι. Απλώς η ικανότητα του προσωπικού του ΠΝ και η εκπαίδευσή του, όπως και των συναδέλφων τους των άλλων Κλάδων, το κάνει να φαίνεται «απλό»!