Ήθελαν να στείλουν µήνυµα, αλλά τελικά τον σκότωσαν. Η αλληλουχία των γεγονότων δεν αφήνει περιθώρια για τη σκοπιµότητα των εκτελεστών του Μιχάλη Ζαφειρόπουλου το βράδυ της Πέµπτης στο γραφείο του, στην οδό Ασκληπιού. Όπως είναι σε θέση να γνωρίζουν τα «Παραπολιτικά», οι δράστες είχαν επικοινωνήσει νωρίτερα την ίδια µέρα µε τον Μ. Ζαφειρόπουλο ζητώντας του ραντεβού µε το αιτιολογικό ότι οικείο πρόσωπό τους κρατούνταν στη ΓΑ∆Α κατηγορούµενο για συµµετοχή σε ληστεία. Η συνάντηση ορίστηκε για τις 6:15 το απόγευµα. Εκείνη την ώρα ο άτυχος δικηγόρος βρισκόταν στο γραφείο του µαζί µε τον συνεργάτη του. «Θα κάτσεις;», ρώτησε τον νεαρό δικηγόρο και εκείνος απάντησε καταφατικά. Το λευκό νεοκλασικό όπου στεγάζεται ο επαγγελµατικός χώρος της οικογένειας Ζαφειρόπουλου δεν διαθέτει κάµερες, ούτε στο εσωτερικό ούτε στο εξωτερικό, ενώ ο ίδιος κινούνταν ανέκαθεν χωρίς συνοδεία κυρίως µε µοτοσικλέτα, λόγω του χαρακτήρα του και της ανθρώπινης προσέγγισης που είχε στις δύσκολες υποθέσεις που κατά καιρούς χειριζόταν.  

ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΛΕΞΑΝΔΡΑΣ

Οι δολοφόνοι του Μ. Ζαφειρόπουλου προσήλθαν κανονικά στο ραντεβού τους, πιθανόν από την πλησιέστερη Λ. Αλεξάνδρας, αφού καταγράφηκαν από τις κάµερες του τραπεζικού καταστήµατος στη διασταύρωση της λεωφόρου µε την Ασκληπιού. Σύµφωνα µε αστυνοµικές πηγές, πρόκειται για δύο άνδρες. Ο ένας ήταν ηλικίας 30-40 ετών, ύψους περίπου 1,80, αδύνατος, µελαχρινός, αξύριστος, µε γένια δύο ηµερών, µε κοντά, σκούρα µαλλιά, ο οποίος πιθανόν φορούσε µπλε τζιν παντελόνι και λεπτό µπουφάν λευκού χρώµατος. Ο άλλος ήταν µεταξύ 27 και 40 ετών, πιο κοντός, 1,67-1,70, αδύνατος, µε ανοιχτόχρωµο δέρµα, ξυρισµένος, µε κοντά, σκούρα µαλλιά, και φορούσε παντελόνι και κοντοµάνικη µπλούζα, πιθανόν χρώµατος µπεζ. Λίγο πριν από τη συνάντηση µαζί τους, ο Μ. Ζαφειρόπουλος είχε καλέσει τη σύζυγό του στο τηλέφωνο ειδοποιώντας την ότι θα καθυστερούσε να επιστρέψει γιατί «περίµενε κάποιους καινούργιους πελάτες». Η µέρα είχε ήδη αρχίσει να φεύγει για τα καλά.      

Οι δύο δράστες ανέβηκαν τη µικρή, µαρµάρινη σκάλα της εξωτερικής εισόδου χωρίς κουκούλες και εισήλθαν στο γραφείο. Ο συνεργάτης του δικηγόρου τούς έβαλε στην αίθουσα συσκέψεων όπου τους περίµενε το θύµα. Ύστερα από λίγο, ο ένας σηκώθηκε ζητώντας να πάει στην τουαλέτα, προφανώς για να κάνει αναγνώριση χώρου. Ο άλλος παρέµεινε στην αίθουσα. Μόλις επέστρεψε ο συνεργός του, είπε ότι ήθελε να κατέβει κάτω για να φέρει χρήµατα και ο Μ. Ζαφειρόπουλος τού απάντησε: «Μη φέρεις χρήµατα. ∆εν παίρνω τίποτα. Καλά-καλά δεν ξέρω περί τίνος πρόκειται». Αυτός, όµως, επέµενε και αποχώρησε για να δει την κίνηση στον δρόµο, αφού στη διασταύρωση της Ασκληπιού µε την Αλεξάνδρας και της παραλλήλου της Ιπποκράτους µε τη Λ. Κατσώνη σταθµεύουν κυρίως δικυκλιστές της ∆ΙΑΣ και της οµάδας «Ζ». Πιθανολογείται ότι κατέβηκε και για να πάρει το όπλο.  

ΤΙ ΤΟΥ ΕΙΠΕ;

Επιστρέφοντας στην αίθουσα συσκέψεων, οι δράστες ζήτησαν από τον συνεργάτη του Μ. Ζαφειρόπουλου να αποχωρήσει. «Σε παρακαλώ, άσε µας λίγο µόνους να µιλήσουµε», φέρεται να του είπαν. Ο αυτόπτης µάρτυρας έφυγε από την αίθουσα και κάθισε στο γραφείο απέναντι από τη µεγάλη πόρτα. Το θύµα παρέµεινε στην καρέκλα του. Ο δράστης σηκώθηκε ίσως γιατί ήθελε να τον σηµαδεύσει στην κοιλιά ή τα πόδια, αφού δεν προετίθετο να τον δολοφονήσει. Έβγαλε το επαγγελµατικό περίστροφο των 22 χιλιοστών µε τον σιγαστήρα και πυροβόλησε απευθείας τον Μ. Ζαφειρόπουλο. Η σφαίρα τον βρήκε κοντά στην καρδιά. Ο µάρτυρας φέρεται να άκουσε κάτι πριν από τον πυροβολισµό. Μια κουβέντα από τον δράστη στο θύµα.  

ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ  

Τέτοια όπλα, των 22 χιλ., ευθύβολα αλλά µικρού βεληνεκούς χρησιµοποιούν οι εκτελεστές των εγκληµατικών συνδικάτων όταν διαπράττουν εν ψυχρώ και διά ζώσης δολοφονίες. Χρησιµοποιούν, όµως, εντελώς διαφορετικές µεθόδους. Πρώτον, δεν πυροβολούν µία φορά, ούτε φυσικά σε άλλο σηµείο πλην της καρδιάς ή του κεφαλιού τα θύµατά τους. ∆εύτερον, δεν συζητούν µαζί τους, όπως οι συγκεκριµένοι, που κάθισαν επί ώρα µε τον Μ. Ζαφειρόπουλο. Τρίτον, λαµβάνουν προφυλάξεις. Στην προκειµένη, έκαναν τα πάντα για να τους αναγνωρίσουν! Ούτε φορούσαν κουκούλες, ούτε εξουδετέρωσαν τον µάρτυρα, ούτε απέφυγαν τις γειτονικές κάµερες. Τεκµαίρεται λοιπόν, ότι δεν ήθελαν να τον σκοτώσουν, αλλά να στείλουν µήνυµα. Ωστόσο, ο δολοφόνος, αντί να πυροβολήσει τον Μ. Ζαφειρόπουλο στην κοιλιακή χώρα και να τον τραυµατίσει, τον πέτυχε στον θώρακα, µε αποτέλεσµα ο δικηγόρος να καταλήξει αµέσως, όπως διαπίστωσε αργότερα ο ιατροδικαστής. Και οι δύο δράστες κινήθηκαν σχεδόν ελεύθερα, όντες πεπεισµένοι: α) ότι ο εντολέας τους είχε φροντίσει για τη διαφυγή τους και β) ότι ο Ζαφειρόπουλος αν ζούσε δεν θα τολµούσε να τους κατονοµάσει, λόγω του «µηνύµατος» που είχε λάβει από αυτούς.  

ΣΗΜΕΙΑ ΔΙΑΦΥΓΗΣ

Η περιοχή της Νεάπολης, ιδίως η Ασκληπιού από τα Πευκάκια έως τη Λ. Αλεξάνδρας, φρουρείται από ένστολους και αστυνοµικούς της Ασφάλειας. Σε απόσταση 100 µέτρων από το σηµείο της εκτέλεσης επί της Ασκληπιού διαµένει ο πρώην Πρόεδρος της ∆ηµοκρατίας Κ. Παπούλιας, ενώ στην ίδια ευθεία προς τον Λυκαβηττό κατοικεί ο Ευάγγελος Βενιζέλος. Πολλά γραφεία βουλευτών και κυβερνητικών στελεχών (νυν και πρώην) γειτνιάζουν µε το νεοκλασικό του άτυχου δικηγόρου, ενώ ανέκαθεν η Αντιτροµοκρατική και η Ασφάλεια πραγµατοποιούν περιπολίες στην περιοχή που θεωρείται «κόµβος διαφυγής» ύστερα από εγκληµατικές ή τροµοκρατικές ενέργειες. Από τη συγκεκριµένη διασταύρωση των πέντε δρόµων οι δράστες µπορούν να φύγουν προς τον Λυκαβηττό, τη Λ. Αλεξάνδρας µε κατεύθυνση το ανοδικό ρεύµα προς Κηφισίας και του Γκύζη ή την κάθοδο της Λ. Αλεξάνδρας προς το Πεδίον του Αρεως και τα Πατήσια, προς τα Εξάρχεια ή προς την Οµόνοια και το Σύνταγµα.