«Εμπρός δια της Λόγχης» είναι ο τίτλος του τρίτομου έργου του Φώτη Σαραντόπουλου, που αναφέρεται στην εποποιία των δύο Βαλκανικών πολέμων του 1912 – 1913, ο τρίτος τόμος του οποίου, που αναφέρεται στον σύντομης διάρκειας αλλά αιματηρότατο Β’ Βαλκανικό πόλεμο, το καλοκαίρι του 1913 εναντίον των Βουλγάρων, παρουσιάστηκε σήμερα το μεσημέρι στη διάρκεια ειδικής εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε στην Παλαιά Βουλή.

Το βιβλίο εξαιρετικό, πραγματεύεται με εξαντλητική λεπτομέρεια αλλά και πρωτότυπο τρόπο τα γεγονότα των δύο πολέμων, που διπλασίασαν την έκταση της «παλαιάς» Ελλάδας με την προσθήκη περιοχών με ακμάζοντα Ελληνισμό, όπως η Ήπειρος, η Μακεδονία, η Θράκη, τα νησιά του Ανατολικού και Βορείου Αιγαίου και η Κρήτη, ενώ από την άλλη τριπλασίασαν τον πληθυσμό της, μέσα από τις αφηγήσεις πρωταγωνιστών και πραγματικά γεγονότα, μέσα από φανταστικά πρόσωπα που αναλαμβάνουν πρωταγωνιστικό ρόλο. Ένας υπολοχαγός, ένα στρατιώτης, ένας ναύτης – πεζοναύτης, ένας λοχίας του Ευζωνικού, ένας έφεδρος ανθυπολοχαγός, είναι μερικοί μόνο από τους «πρωταγωνιστές» του συγγραφέα, οι οποίοι μεταφέρουν πραγματικές ιστορίες του πολέμου, πλέκοντας έτσι ένα εξαιρετικά έντεχνο «γαϊτανάκι», ώστε η διήγηση να «κυλά νεράκι».

Όμως ο συγγραφέας δεν στέκεται στα αμιγώς στρατιωτικά γεγονότα του πολέμου, αλλά επεκτείνεται στα πολιτικά, διπλωματικά αλλά και κοινωνικά-οικονομικά, που ήταν αλληλένδετα με τα γεγονότα στο μέτωπο.

Στο πάνελ της εκδήλωσης της παρουσίασης του βιβλίου, που τελούσε υπό την αιγίδα του Τμήμτος HJ-10 της AHEPA, ήταν οι γνωστοί δημοσιογράφοι και συγγραφείς Τίτος Αθανασιάδης και Νίκος Σακελλαρόπουλος, ο κυβερνήτης AHEPA Hellas Βασίλης Πετκίδης, ενώ ο τέταρτος ομιλητής, ο αντιπρόεδρος της ΝΔ, πρώην υπουργός και βουλευτής Άδωνις Γεωργιάδης, δεν μπόρεσε τελικώς να παρευρεθεί λόγω της κομματικής υποχρεώσεως με το 2ο Προσυνέδριο της ΝΔ, που ήταν αφιερωμένο στους νέους και πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί στην Πάτρα, αλλά έστειλε το δικό του χαιρετισμό. Χαιρετισμό έστειλε και ένας άλλος σπουδαίος δημοσιογράφος, συγγραφέας και Έλληνας, ο τ. Πρόεδρος της Εταιρίας Μακεδονικών Σπουδών Νίκος Μέρτζος.

Τον συντονισμό της εκδηλώσεως είχε ο «δικός μας» των «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΩΝ» δημοσιογράφος – στρατιωτικός συντάκτης Λεωνίδας Μπλαβέρης.