Το έργο του Σαλβαντόρ Νταλί «Φόρος τιμής στους Έλληνες φοιτητές» θα κοσμεί στο εξής το εντευκτήριο των βουλευτών. Πρόκειται για το αφιέρωμα του Νταλί στους Έλληνες φοιτητές, σχέδιο σε χαρτί, με κάρβουνο και πενάκι, που αφιέρωσε ο κορυφαίος ζωγράφος το 1963 στους αγώνες των φοιτητών της εποχής, αγώνες που κορυφώθηκαν με το Δ' Πανσπουδαστικό Συνέδριο (22-28 Απριλίου 1963) -το ονομαζόμενο συνέδριο για την αναγέννηση της παιδείας-, κατά το οποίο ιδρύθηκε και η ΕΦΕΕ.

Η δωρεά του έργου έγινε στη Βουλή από την Εταιρεία Μελέτης της Ιστορίας της Αριστερής Νεολαίας (ΕΜΙΑΝ).

Στην εκδήλωση, που πραγματοποιήθηκε νωρίτερα σήμερα στο εντευκτήριο των βουλευτών, ο Πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, έστειλε το μήνυμα πως η Βουλή θα συνεχίσει τη μάχη της μνήμης ενάντια στη λήθη, θα συνεχίσει την προσπάθεια για την ανασύσταση της ιστορικής μνήμης, παρά τις επιθέσεις που δέχεται από συγκεκριμένους κύκλους.

«Αυτό που γίνεται σήμερα είναι μέρος μιας συνειδητής και συστηματικής προσπάθειας που κάνουμε εδώ και δύο χρόνια, και θα συνεχίσουμε να κάνουμε, για την ανασύσταση της ιστορικής μνήμης, για την ανασύσταση της ελληνικής ιστορίας, για μια Βουλή εξωστρεφή προς την κοινωνία και προς τα σημερινά διακυβεύματα και ερεθίσματα» ανέφερε ο κ. Βούτσης. Όπως πρόσθεσε, στόχος είναι η Βουλή να ανατροφοδοτήσει και να ενθαρρύνει όλες τις διεργασίες νέων επιστημόνων, εταιρειών και πνευματικών ανθρώπων που «σκύβουν πάνω από τα ζητήματα της ιστορίας, στις κομβικές της στιγμές».

«Έχει μεγάλη σημασία να έρχονται στην επιφάνεια, σε όλες τους τις διαστάσεις, αυτές οι ιστορικές στιγμές, και να φύγουμε από μια ιδεοληπτική μονομέρεια, με την οποία, χωρίς καμία αμφιβολία, όλα τα προηγούμενα χρόνια επικαλύπτονταν ιστορικά γεγονότα, επέτειοι, επικαλύπτονταν καταστάσεις, πρόσωπα και πράγματα. Αυτή είναι η προσπάθειά μας, θα είναι συστηματική και θα συνεχίσει έτσι παρά συγκεκριμένα επικριτικά δημοσιεύματα που απηχούν συγκεκριμένους κύκλους» σημείωσε ο ίδιος, τονίζοντας ότι αυτή η προσπάθεια της Βουλής είναι τελικά «η μάχη της μνήμης ενάντια στη λήθη».

«Θα έτρωγα ώρα να σας πω τι έχει γραφεί -μέχρι και χθες υπήρξαν δημοσιεύματα για την ΕΜΙΑΝ- και γιατί της δώσαμε χορηγία, δημοσιεύματα που υπήρξαν, αν και είναι γνωστό ότι στόχος ήταν να αποτραπεί η ανοιχτή δημοπρασία και η πώληση αυτού του πίνακα» επισήμανε ο Πρόεδρος της Βουλής και υποστήριξε ότι τέτοια δημοσιεύματα υπήρξαν και στην περίπτωση του Μουσείου Μπελογιάννη, και στην περίπτωση της εκδήλωσης στις Κορυσχάδες, παρουσία του περιφερειάρχη και άλλων εκπροσώπων των δημοτικών και περιφερειακών Αρχών.

«Η Βουλή υπήρξε πάντοτε το επίκεντρο των πάντων, σε δραματικές στιγμές, θριαμβευτικές στιγμές, σε ιστορικές στιγμές, εδώ γίνανε όλα, και δεν είμαστε διατεθειμένοι να αφήσουμε να μείνει η Βουλή ένα απλό κτίριο για τις ξεναγήσεις ή να είναι μόνο το επίκεντρο των διαφωνιών και αντιπαραθέσεων, ή οδυνηρών συμβιβασμών» υπογράμμισε ο κ. Βούτσης, συμπληρώνοντας: «Σε τελική ανάλυση, ό,τι έγινε έως σήμερα και ό,τι ελπίζουμε να γίνει από εδώ και πέρα οφείλεται πάρα πολύ στα μαζικά κινήματα, στα κινήματα της νεολαίας της κάθε εποχής, στα προδικτατορικά κινήματα της νεολαίας, που άφησαν πολλαπλό αποτύπωμα. Αποτύπωμα που για δεκαετίες συνέγειρε».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ