Ολοκληρώθηκε με απόλυτη επιτυχία στην ευρύτερη περιοχή του Τίργκου Μούρες της Ρουμανίας η πολυεθνική άσκηση ειδικών επιχειρήσεων “Carpathian Eagle 2017”, που πραγματοποιήθηκε το διάστημα από 14 έως 21 Οκτωβρίου 2017. Στην άσκηση αυτή συμμετείχαν μονάδες των κρατών της «Διαβαλκανικής Συνόδου των Αρχηγών Ενόπλων Δυνάμεων», στο πλαίσιο της προαγωγής της στρατιωτικής συνεργασίας και της συνεκπαιδεύσεως των συμμετεχόντων χωρών, από: Ελλάδα, πΓΔΜ, Σερβία, Βουλγαρία, Ρουμανία, Αλβανία, και Μαυροβούνιο. Αξίζει να σημειωθεί ότι τόσο η Βοσνία – Ερζεγοβίνη, όσο και η Τουρκία δεν συμμετείχαν στην άσκηση.

Οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις συμμετείχαν με προσωπικό των μονάδων της Διακλαδικής Διοικήσεως Ειδικών Επιχειρήσεων (ΔΔΕΕ) του ΓΕΕΘΑ και της 13ης Διοίκησης Ειδικών Επιχειρήσεων – «Ιερός Λόχος» (13 ΔΕΕ), με ένα μεταφορικό ελικόπτερο CH-47D Chinook του 4ου Τάγματος Ελικοπτέρων Αεροπορίας Στρατού (4ο ΤΕΑΣ), καθώς και με προσωπικό της Ι Μεραρχίας Πεζικού.

Συμφώνως με το ΓΕΕΘΑ, «η ευρεία χρήση του ελληνικού ελικοπτέρου CH-47D, συνέβαλε καθοριστικά στην επίτευξη των εκπαιδευτικών αντικειμένων της άσκησης».

Τέλος σημειώνεται ότι τα εκπαιδευτικά αντικείμενα της ασκήσεως περιελάμβαναν μεταξύ άλλων βολές φορητού οπλισμού και βολές μάχης ταχείας αντιδράσεως ημέρα και νύκτα, αεροκίνητες επιχειρήσεις, καταρρίχηση από ελικόπτερο, άλματα στατικού ιμάντα και ελευθέρας πτώσεως, ορεινό αγώνα και παροχής Α’ Βοηθειών πεδίου μάχης κλπ.