Νέες φωτιές στην υπόθεση της Siemens "άναψε" το στέλεχος της γερμανικής εταιρείας στη χώρα μας Βαγγέλης Σέκερης (πρώην σύγγραμπρος του πρώην Πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά) ο οποίος ολοκλήρωσε την κατάθεση του.

Κατά την εξέταση του, στη δίκη που διεξάγεται στο Α΄ Τριμελές Εφετείο της Αθήνας, μακριά από τα φώτα των Μέσων Ενημέρωσης ο κ. Σέκερης αναφέρθηκε στη διαπλοκή που υπήρχε μεταξύ στελεχών της εταιρείας και πολιτικών αλλά και στα "δώρα" που έκανε η εταιρεία τα οποία όπως είπε "δεν είχαν τίποτα παράνομο".

Καταθέτοντας άφησε αιχμές ότι τον Ιανουάριο του 1993 το πρώην στέλεχος της Siemens κατηγορούμενος για δωροδοκία Ηλίας Γεωργίου, ο οποίος έχει καταδικαστεί και για δωροδοκία στον πρώην υπουργό Τάσο Μαντέλη εμφανιζόταν να γνωρίζει ότι θα γίνουν εκλογές και ότι θα πέσει η κυβέρνηση Μητσοτάκη, κάτι που έγινε το φθινόπωρο του ΄93.

Αφορμή γι αυτό ήταν η αναφορά του κ. Σέκερη σε επιστολή του Γεωργίου προς το συνεργαζόμενο γραφείο του καθηγητή Καράκωστα με την οποία ζητούσε να επισπευσθεί μελέτη "δεδομένου ότι από την Άνοιξη μπαίνουμε σε προεκλογική περίοδο". Περίπου 9 μήνες δηλαδή πριν από τη δημιουργία της πολιτικής Άνοιξης εμφανιζόταν ένα στέλεχος της Siemens να γνωρίζει καλύτερα από οποιονδήποτε άλλον τις επερχόμενες πολιτικές εξελίξεις.

"Σε ενίσχυση αυτού που είχε προβλέψει ο κ. Γεωργίου, το καλοκαίρι του 1993 σε συνάντηση που έγινε στο γραφείο Καραβέλα μπήκε ο κ. Γεωργίου και είπε "ο Συλιβρίδης έριξε την κυβέρνηση". Τον διόρθωσα εγώ και του είπα κύριε Γεωργίου λέγεται Συμπιλίδης".

Ο κ. Σέκερης είπε ότι ο καθηγητής ήταν μετέπειτα σύμβουλος του Πρωθυπουργού στο Μέγαρο Μαξίμου. Η συνήγορος ρώτησε τον μάρτυρα σε ποιόν Πρωθυπουργό και ο κ. Σέκερης απάντησε "στον Αντώνη Σαμαρά". Στη συνέχεια πρόσθεσε ότι όταν ανέλαβε την εταιρεία ο κ. Χριστοφοράκος, ο κ. Καράκωστας ήταν από τα πρώτα πρόσωπα που απομάκρυνε.

Σε αυτό το σημείο ο μάρτυρας αναφέρθηκε και στην απομάκρυνση του Ηλία Γεωργίου από την εταιρεία, λέγοντας ότι ήταν απόφαση του ίδιου του Χριστοφοράκου:

"Είχα συναντηθεί με τον κ. Χριστοφοράκο πριν αναλάβει επίσημα την εταιρεία και μου είχε επί ότι προβληματίζεται γιατί πρέπει να μπουν τα πράγματα σε μια σωστή θέση και τα πρόσωπα Γεωργίου, Καραβέλας και κάποιοι άλλοι πρέπει να απομακρυνθούν το ταχύτερο δυνατό γιατί έχουν γίνει όλα αυτά που έχουν γίνει".

Πρόεδρος: Τι εννοείτε;

Μάρτυρας: Τον πλουτισμό αυτών των ανθρώπων τα χρόνια εκείνα.


Η επιστολή Καραμανλή

Ο μάρτυρας αναφέρθηκε στη σχέση που είχε ο Μιχάλης Χριστοφοράκος με πολιτικά πρόσωπα. Χαρακτηριστικά σχολιάσε την ευχαριστήρια επιστολή του πρώην Πρωθυπουργού Κωνσταντίνου Καραμανλή προς τον Μιχάλη Χριστοφοράκο αμέσως μετά την εκλογή της Νέας Δημοκρατίας.

"Η επιστολή ξεκινούσε χειρόγραφα αναφέροντας "αξιότιμε κύριε Χριστοφοράκο" και στη συνέχεια ήταν ένα τυπωμένο κείμενο το οποίο προφανώς είχε σταλεί και σε άλλους και στο τέλος ανέφερε "σας ευχαριστώ για την υποστήριξη σας".


Τα "δώρα" της Siemens

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε κατά τη διάρκεια της εξέτασης του μάρτυρα και στα "δώρα" της Siemens.

Όπως είπε ο μάρτυρας "το θέμα των δώρων δεν είχε κάτι παράνομο. Είναι μια διαδικασία που υπήρχε από το 1992. Υπάρχουν αναλυτικές λίστες με δώρα που γινόταν επίσημα ακόμα και στον τελευταίο υπάλληλο του ΟΤΕ. Υπήρχε ένας συγκεκριμένος λογιστικός λογαριασμός. Κάθε τομέας είχε προϋπολογισμό για τέτοιου είδους μικροσυσκευές, κουζίνες, πλυντήρια, τηλέφωνα... Και εγώ είχα τη δυνατότητα να δώσω δώρα. Όλα ήταν καταγεγραμμένα. Θα μπορούσα να σας κάνω δώρο και να σας έχω καταγεγραμμένο αλλά να μην σας το δώσω ποτέ. Εξαρτιόταν από τον κάθε υπάλληλο.

Πρόεδρος: Γίνονταν δώρα σε πολιτικούς;

Μάρτυρας: Κανένας δεν θα πήγαινε να χτυπήσει την πόρτα και να πει θέλω να σας κάνω δώρο μια συσκευή. Μου έκανε εντύπωση όταν ξέσπασε η θύελλα με τα δώρα επειδή δεν υπήρχε κάτι κρυφό. Τα γνώριζαν και όσοι ήταν ιεραρχικά πιο κάτω.

Πριν ολοκληρώσει την κατάθεση του ο κ Σέκερης είπε για το ρόλο του πρώην επικεφαλής της μητρικής Siemens Φον Πίρερ, ότι πρόκειται για μια προσωπικότητα με διεθνή εμβέλεια και ότι τελικά η ενίσχυση που είχε δόσει στο ρόλο του επικεφαλής Μιχάλη Χριστοφοράκου και της τοπικής Siemens Hellas οφέλησε τόσο τη χώρα όσο και την ίδια την εταιρεία. 

Ερώτηση για το "C4I"

Mε αφορμή την έκδοση του βουλεύματος της εισαγγελίας Εφετών Αθηνών, η έδρα ρώτησε τον κ. Σέκερη αν το σύστημα ασφαλείας του C4I ήταν λόγος για να αλλάξουν οι κκ. Χριστοφοράκος και Μαυρίδης την κατεύθυνση των χρημάτων που διέθεταν, προκειμένου να γίνουν άλλα έργα.

"Ο κ. Χριστοφοράκος και ο κ. Μαυρίδης είχαν άλλους ρόλους. Τον Μαυρίδη τον ενδιέφερε ο τομέας των τηλεπικοινωνιών. Ήθελε ο τομέας του να έχει έργο. Ο κ. Χριστοφοράκος είχε αναλάβει κυρίως την εκπροσώπηση της εταιρείας στα ελληνικά δρώμενα" ανέφερε χαρακτηριστικά.

Η εξέταση του κ. Βαγγέλη Σέκερη ως μάρτυρα ολοκληρώθηκε και η δίκη συνεχίζεται με την εξέταση της κυρίας Κατερίνας Τσακάλου - πρώην γραμματέως του Μιχάλη Χριστοφοράκου.