ΑΠΟΣΤΟΛΗ στο Μάλεμε

Ολοκληρώθηκε με απόλυτη επιτυχία η μεγάλη πολυεθνική (INVITEX), διακλαδική, άσκηση με την επωνυμία «Νηρηίς 2017», που υπό την αιγίδα του Αρχηγείου Στόλου και γενικότερα του Πολεμικού Ναυτικού, τη συνεργασία του Στρατού Ξηράς και της Πολεμικής Αεροπορίας, τη συμμετοχή ναυτικών δυνάμεων από το Ισραήλ, τη Βρετανία και δύο ναυτικές Μοίρες του ΝΑΤΟ, καταδείχτηκε η δεσπόζουσα θέση των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, ιδίως του ΠΝ, στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Μία θέση, όπου όλοι οι μεγάλοι παίκτες στην περιοχή, επιζητούν να συμμετάσχουν σε ασκήσεις του ΠΝ και του Στόλου, γεγονός που καταδεικνύει τις ικανότητες αλλά και τις δυνατότητες του Ελληνικού Στόλου.

Η σημερινή άσκηση αυτό κατέδειξε και ασφαλώς μολονότι δεν γίνεται για πρώτη φορά, εν τούτοις έχει τη δική του αξία, για παράδειγμα ο Έλληνας Διοικητής Φρεγατών αρχιπλοίαρχος Δημήτρης Κατάρας ΠΝ, ο οποίος ήταν ο επικεφαλής ναυτικός διοικητής της ασκήσεως να έχει υπό τον τακτικό έλεγχό του και να σχεδιάζει την άσκηση με δυνάμεις από το Ισραήλ, τη Βρετανία και δύο ΝΑΤΟϊκές ναυτικές δυνάμεις. Αν σε αυτό προστεθεί η αντίστοιχη πολύ μεγάλη επιτυχία της προ δεκαημέρου ασκήσεως «Μέδουσα-5/17» με την Αίγυπτο στη Ρόδο, τότε βλέπουμε την ικανότητα μέσω του ΠΝ να ασκείται «στρατιωτική διπλωματία» με διμερή, τριμερή και άλλα σχήματα. Κάτι άλλωστε που το παραδέχτηκε και ο ίδιος ο αρχηγός ΓΕΝ αντιναύαρχος Νικόλαος Τσούνης ΠΝ απαντώντας σε σχετική ερώτηση της ιστοσελίδος μας.

Ο ίδιος, όπως και οι άλλοι δύο παριστάμενοι αρχηγοί ΓΕΣ αντιστράτηγος Αλκιβιάδης Στεφανής και ΓΕΑ αντιπτέραρχος (Ι) Χρήστος Χριστοδούλου, αναφέρθηκαν ιδιαιτέρως στην ανάγκη ακόμα μεγαλύτερης διακλαδικότητος, που οδηγεί σε καλύτερες και πιο αποτελεσματικές συνεργασίες και αποτελέσματα από τον καιρό της ειρήνης. Η επίσης παριστάμενη πρέσβης του Ηνωμένου Βασιλείου κυρία Kate Smith, με τα θαυμάσια ελληνικά της, αναφέρθηκε στην απόλυτη ικανοποίηση της βρετανικής πλευράς από τη συμμετοχή της στην άσκηση με το μεγάλο αποβατικό της HMS “OCEAN” και το φημισμένο 40 Commando των Βασιλικών Πεζοναυτών (Royal Marines), οι οποίοι επιχείρησαν από κοινού με λόχο αμερικανών πεζοναυτών, καθώς και ότι η παρουσία των δυνάμεων του Ηνωμένου Βασιλείου και σε αυτή την άσκηση αποτελεί δέσμευση για την συνέχιση των κοινών προσπαθειών για την αντιμετώπιση των κοινών προκλήσεων της ασφαλείας.

Τόσο η ίδια η κυρία πρέσβης όσο και ο επικεφαλής της ΝΑΤΟϊκής ναυτικής δυνάμεως SNMG-2 Αρχιπλοίαρχος Morley RN αναφέρθηκαν επανειλημμένως στον κομβικό ρόλο που διαδραμματίζει τόσο για τις ΝΑΤΟϊκές δυνάμεις, όσο και για τις βρετανικές στον κρίσιμο τομέα της λογιστικής υποστηρίξεως η αεροναυτική βάση της Σούδας, όπως άλλωστε και στον εκπαιδευτικό ρόλο του Κέντρου Εκπαιδεύσεως Ναυτικής Αποτροπής (ΚΕΝΑΠ) της Σούδας!

Θυμίζουμε ότι η άσκηση «Νηρηίς 2017» είναι τύπου INVITEX (=Invitation Exercise) και ξεκίνησε στις 17 Νοεμβρίου με τις εν όρμω δραστηριότητες στη ναυτική βάση της Σούδας και ολοκληρώνεται αύριο.

Σκοπός της ασκήσεως είναι η εξάσκηση σε διαδικασίες τόσο επί των κλασικών μορφών πολέμου όσο και επί των σύγχρονων μορφών απειλών, σε θέματα θαλάσσιας ασφαλείας και σε επιχειρήσεις εκκενώσεως περιοχής από τον άμαχο πληθυσμό, προσομοιάζοντας ένα ρεαλιστικό περιβάλλον εκπαιδεύσεως και απειλών, όπως σημειωνόταν από το ΓΕΝ.

Στην άσκηση συμμετείχαν η Μόνιμη Ναυτική Δύναμη του ΝΑΤΟ “Standing NΑΤΟ Maritime Group 2” (SNMG-2) με το πλοίο αμφίβιων δυνάμεων HMS “OCEAN”, πλοίο έδρας του Διοικητού SNMG-2, με μικτή ομάδα τριακοσίων πεζοναυτών από τις ΗΠΑ και τη Μ. Βρετανία, καθώς και μονάδες της Συμμαχικής Αντιναρκικής Δύναμης Standing NΑΤΟ Mine Countermeasures Group 2 (SNMCMG-2) και του Ναυτικού του Ισραήλ με μία φρεγατοκορβέτα τύπου “Sa’ar-5” και δύο πυραυλακάτους τύπου “Sa’ar-4”.
Ιδιαιτέρως πρέπει να σημειωθεί μία αποστροφή των δηλώσεων του Αρχιπλοιάρχου Morley ότι για τους Βρετανούς είχε ιδιαίτερη αξία η συνεκπαίδευση με τα ελληνικά υποβρύχια σε ανθυποβρυχιακές επιχειρήσεις και επιχειρήσεις εναντίον πλοίων επιφανείας, «καθώς εμείς δεν έχουμε τη δυνατότητα να ασκούμεθα τόσο συχνά με τόσο καλούς», όπως χαρακτηριστικώς τόνισε και….εντυπωσίασε όσους τον…πρόσεξαν!

Συζητώντας μετά με τον Αρχηγό Στόλου αντιναύαρχο Ιωάννη Παυλόπουλο ΠΝ το σχόλιο του Βρετανού ανώτατου αξιωματικού μας είπε χαμογελαστός ότι στην άσκηση από ελληνικής πλευράς συμμετείχαν ένα υποβρύχιο Type-214AIP («ΠΙΠΙΝΟΣ») και ένα αναβαθμισμένο Type-209AIP («ΩΚΕΑΝΟΣ»), που πραγματικά εντυπωσίασαν με τις επιδόσεις τους!

Στη σημερινή DV Day που πραγματοποιήθηκε στο ιστορικό αεροδρόμιο του Μάλεμε Χανίων, βάσει του σεναρίου πραγματοποιήθηκε η εκκένωση της «θερμής» περιοχής με την απομάκρυνση από αυτήν διπλωματών και άμαχου πληθυσμού από το αεροδρόμιο του Μάλεμε. Τμήμα ελλήνων πεζοναυτών της 32ης Ταξιαρχίας Πεζοναυτών (ένας λόχος του 575 Τάγματος Πεζοναυτών) εχει δημιουργήσει ζώνη ασφαλείας και ταυτόχρονα ελέγχει τον πληθυσμό, ενώ την ενέργειά του καλύπτει ο “B” Λόχος του φημισμένου 40 Commando, ενισχυμένος με τμήμα αμερικανών Πεζοναυτών, υπό την κάλυψη των επιθετικών ελικοπτέρων AH-64DHA Longbow Apache του 2ου ΤΕΕΠ και μαχητικών F-16C Block.52+ ADV της 115 ΠΜ, ενώ την μεταφορική υποστήριξη των προς αποχώρηση πολιτών πραγματοποίησαν ελικόπτερα Merlin του Βρετανικού Βασιλικού Ναυτικού και ένα ελικόπτερο Aegean Hawk της φρεγάτας «ΝΑΒΑΡΙΝΟΝ».