«Πατρίδα μ’ τ’ ορμανόπα σου

τ’ έμορφα τα ρασίας, γιάρ.

Κ’ επόρεσα να ελέπ' ατά
και τρώει με αροθυμίαν, γιάρ.

Σα παρχάρεα και σ’ ορμάνια
κελαηδούν τα πουλόπα, γιάρ.

Αραεύνε την κεμεντζέν
να λέγνε τραγωδόπα, γιάρ».

(Μτφ: Πατρίδα μου τα δασάκια σου
τα όμορφα τα βουνά σου, αχ.

Δεν μπόρεσα να τα δω
και με τρώει νοσταλγία, αχ.

Στα οροπέδια και στα βουνά
κελαηδούν τα πουλάκια, αχ.

Ψάχνουνε τη λύρα
να λένε τραγουδάκια, αχ.)

Παραδοσιακός Πυρρίχιος ή Σέρρα: «όρχησις είς ιερά και από το είς ιερά, Σιέρα=Σέρρα», κατά τον Καθ. Ευγ. Δρεπανίδη.

Εκτός από την γλώσσα τους, που διατηρεί τους αρχαιοελληνικούς ιδιωματισμούς τους, οι Πόντιοι διέσωσαν από τα βάθη των αιώνων ως το σήμερα, πανάρχαιους ελληνικούς χορούς κι ιδιαιτέρως τον σπουδαιότερο όλων, τον πολεμικό Πυρρίχιο, γνωστό σήμερα και ως Σέρρα.

Τη Σέρρα θα ταξιδέψουν ως τον Πειραιά το Σάββατο, 2 Δεκεμβρίου, χιλιάδες χορευτές και δεκάδες μουσικοί, στο 13ο Πανελλαδικό Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος (Π.Ο.Ε.), την διοργάνωση του οποίου φέτος ανέλαβε ο Σύνδεσμος Ποντιακών Σωματείων (Σ.Πο.Σ.) Ν. Ελλάδος και Νήσων.

Ο χορός αυτός, που καταγράφεται σε κείμενα και αγγεία από τον 8ο αιώνα π.Χ., ήταν μια ρυθμική αναπαράσταση του υγιούς και ρωμαλέου σώματος στη μάχη. Η σπουδαιότητα του περιγράφεται αναλυτικά στο βιβλίο β' των Νόμων του Πλάτωνα, στον διάλογο του Κλεινία με τον Αθηναίο Ξένο, όπου καταγράφεται η σημασία του ρυθμού και της αρμονίας κι ειδικότερα του χορού αυτού, για την διαπαιδαγώγηση της νεολαίας, την διάπλαση του σώματος και του πνεύματος τους.

Τόσο χαμένος στα βάθη της ιστορίας είναι ο Πυρρίχιος που, όπως συχνά συμβαίνει, για την προέλευση του οι μύθοι πλέκονται γλυκά με την πραγματικότητα. Από τις παραστάσεις μαθαίνουμε ότι τον χόρευαν στις μεγάλες γιορτές, στα Μικρά και στα Μεγάλα Παναθήναια. Από τους ποιητές μας διαβάζουμε ότι τον χόρεψε ο Αχιλλέας γύρω από τη σορό του λατρευτού του συντρόφου Πάτροκλου κι ο γιος του ο Πύρρος όταν νίκησε τον Ευρύπολο. Και, τέλος, η μυθολογία μας αφηγείται ότι ήταν ο χορός της Αθηνάς, που τον χόρεψε αμέσως μόλις γεννήθηκε, μέσα από το κεφάλι του Δια. Άλλοι συγγραφείς μας τον συνδέουν με τους Διόσκουρους ή τους Κουρήτες, ενώ ήταν σπουδαίος, λένε, για τους Λακεδαιμονίους και τους Κρήτες.

Τον «εν κύκλω χορευόμενο πολεμικό χορό», με τα σώματα να στέκουν όρθια και στιβαρά, να δένονται σφιχτά και τα πόδια να κτυπούν το δάπεδο με γδούπο, καθώς και όλους τους παραδοσιακούς ποντιακούς χορούς, θα χορέψουν για πρώτη φορά στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας οι 2.500 χιλιάδες χορευτές που θα λάβουν μέρος στο φετινό Πανελλαδικό Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών της Π.Ο.Ε. Ο τόπος διεξαγωγής, ο Πειραιάς, επελέγη για να τιμήσει το «Πυρρίχιο Πέταγμα», το μεγαλοπρεπές μνημείο για τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου, μια ευγενική δωρεά του κ. Ευάγγελου Μαρινάκη, γόνου Υψηλαντών εκ μητρός, που εγκαινιάστηκε στις 21 Μαίου, στην πλατεία Αλεξάνδρας.

Το «Πυρρίχιο Πέταγμα» είναι πλασμένο ώστε να συμβολίζει το κύμα του ξεριζωμού αλλά και τον ηρωισμό και την στιβαρή δύναμη, όπως αυτή αναπαρίσταται και βήματα του ομώνυμου, αρχαίου χορού των Ποντίων.

Επιπλέον, το φεστιβάλ φέτος θα αφιερωθεί στη μνήμη και την ιστορία της ποντιακής οικογένειας Υψηλάντη, του ήρωα της Επαναστάσεως Αλέξανδρου αλλά και όλων των προγόνων κι απογόνων του, και τη σπουδαία συνεισφορά τους στο Έθνος από τον 10ο αιώνα ως το σήμερα.

13ο Πανελλαδικό Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών της Π.Ο.Ε., Σάββατο 2 Δεκεμβρίου, στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας.
Διοργάνωση: Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος, Σύνδεσμος Ποντιακών Σωματείων (Σ.Πο.Σ.) Ν. Ελλάδας και Νήσων.

Κείμενα και καλλιτεχνική επιμέλεια: Ηλίας Υφαντίδης.

Χορηγοί υποστηρικτές:
Α) Μέγας Χορηγός: ΑΙΓΕΑΣ ΑΜΚΕ Πολιτιστικού & Κοινωφελούς Έργου

Β) Υποστηρικτές:
1) ΕΥΔΑΠ
2) SYNTHESIS
3) PANOLYMPIA
4) NOVA
5) ANTIPOLLUTION
6) ΑΥΡΑ
7) ΠΑΕ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ
8) Celestyal

Γ) Χορηγοί Επικοινωνίας:
ΤΑ ΝΕΑ, ΤΟ ΒΗΜΑ



Για περισσότερες πληροφορίες και διευκρινίσεις:
Γιώργος Βαρυθυμιάδης – Πρόεδρος Σ.Πο.Σ. Ν.Ελλάδας και Νήσων, 6948001630
Παναγιώτης Λεσγίδης – Γεν.Γραμματέας Σ.Πο.Σ. Ν.Ελλάδας και Νήσων, 6936864149
Αμουργιανού Αλεξία – Οργανωτική Επιτροπή Σ.Πο.Σ. Ν.Ελλάδας και Νήσων, 6980948888.