Το αδιαχώρητο δημιουργήθηκε προ ημερών στο δεύτερο (τους τελευταίους μήνες) «ραντεβού» εκπροσώπων του υπουργείου Υγείας της Σαουδικής Αραβίας με Έλληνες γιατρούς.

Η επιτροπή ήρθε στην Αθήνα από το Ριάντ για να αναζητήσει έμπειρο προσωπικό, προσφέροντας μισθό έως 12.000 ευρώ τον μήνα και επιπλέον δωρεάν στέγη, μετακινήσεις και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, όπως έχει δημοσιεύσει η «Ελευθερία του Τύπου».

Η πρώτη φορά που έγιναν συνεντεύξεις από τους Σαουδάραβες ήταν τον περασμένο Μάρτιο, όταν είχαν εκδηλώσει ενδιαφέρον 250 γιατροί όλων των ειδικοτήτων και τελικά είχαν προσληφθεί 60. Αυτήν τη φορά, σύμφωνα με πληροφορίες, από τις συνεντεύξεις πέρασαν πάνω από 200 γιατροί και οι 150 (!) έγιναν δεκτοί, σύμφωνα με τις προϋποθέσεις που είχε θέσει το σαουδαραβικό υπουργείο Υγείας. Πρόκειται για γιατρούς όλων των ειδικοτήτων, που είχαν όμως εμπειρία σε νοσοκομεία, καθώς δεν εκδηλώθηκε ενδιαφέρον για όσους διατηρούν δικά τους ιατρεία.

Πριν αναχωρήσουν οι επιστήμονες, θα υπογράψουν συμβόλαια με τις λεπτομέρειες της συνεργασίας τους και της διαμονής τους, καθώς τα νοσοκομεία εκεί έχουν δικά τους συγκροτήματα κατοικιών σε κοντινές αποστάσεις, τα οποία διαθέτουν στο προσωπικό.

Η διαδικασία των συνεντεύξεων διοργανώθηκε από την εταιρεία Eurosynapses χωρίς κόστος για τους γιατρούς, αφού η ανάθεση είχε γίνει από τους Σαουδάραβες.

Ως όριο ηλικίας για να μεταναστεύσει ένας επιστήμονας στο Ριάντ ή άλλη πόλη του Βασιλείου έχουν τεθεί τα 57 έτη, λόγω της τοπικής νομοθεσίας. Για τη μετακίνηση των γιατρών είναι πάντως ενήμερη η ελληνική πρεσβεία στο Ριάντ, η οποία, παρότι είναι υποστελεχωμένη και λειτουργεί μετ' εμποδίων, παρεμβαίνει αποφασιστικά κάθε φορά που παρουσιάζονται προβλήματα για Έλληνες που ζουν στη Σαουδική Αραβία.

*Δημοσιεύτηκε στην «Ελευθερία του Τύπου», από την Αθανασία Αγγελοπούλου, 28/12/2017