Με μια ανακοίνωση, που τουλάχιστον προσβλητική μπορεί να χαρακτηριστεί για την Ελληνική Δικαιοσύνη, αντέδρασε το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών στην απόφαση του Τριμελούς Εφετείου της Αθήνας να απορρίψει το αίτημα έκδοσης στην Τουρκία του Μεχμέτ Ντογάν, ενός εκ των εννέα Τούρκων, κουρδικής καταγωγής, οι οποίοι είχαν συλληφθεί για τρομοκρατία στην Καλλιθέα και τον Νέο Κόσμο, λίγο πριν την επίσκεψη του Ταγίπ Ερντογάν στη χώρα μας.

«Προκαλεί απογοήτευση η απόρριψη εκ μέρους του Εφετείου της Αθήνας του αιτήματός μας για την έκδοση του μέλους της οργάνωσης DHKP/C Μεχμέτ Ντογάν που συνελήφθη σε επιχείρηση στην Αθήνα στις 28 Νοεμβρίου 2017» αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Το τουρκικό υπουργείο ανεβάζει τους τόνους υποστηρίζοντας ότι τα ελληνικά δικαστήρια προστατεύουν τρομοκρατικές οργανώσεις, ζητώντας από την ελληνική Δικαιοσύνη να λαμβάνει δίκαιες αποφάσεις σύμφωνες προς τον νόμο. Συγκεκριμένα στην ανακοίνωση τονίζεται: «Η απόφαση αυτή αποτελεί ένα ακόμα δείγμα της προστασίας που παρέχουν τα ελληνικά δικαστήρια σε τρομοκρατικές οργανώσεις και πέραν του γεγονότος ότι δεν βρίσκεται σε συμφωνία με τις διεθνείς υποχρεώσεις της Ελλάδας όσον αφορά στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας, δεν συνάδει και με τις σχέσεις καλής γειτονίας. Στη συνέχεια της διαδικασίας αναμένουμε από την ελληνική Δικαιοσύνη να λάβει δίκαιες αποφάσεις ανεξάρτητες από πολιτικές πιέσεις και  σύμφωνες προς τον νόμο».

Ως γνωστόν, ενώπιον του Συμβουλίου Εφετών θα συζητηθεί την ερχόμενη Τρίτη το αίτημα έκδοσης για τον δεύτερο από τους εννέα πολιτικούς πρόσφυγες που συνελήφθησαν τον περασμένο Νοέμβριο.

Όσον αφορά την υπόθεση Ντογάν, ανάλογη με την απόφαση του Δικαστικού Συμβουλίου ήταν η πρόταση της εισαγγελέως της έδρας Ευσταθίας Καπαγιάννη.

Η εισαγγελέας τόνισε ότι έχει ήδη αναγνωριστεί στο πρόσωπο του Ντογκάν η ιδιότητα του πολιτικού πρόσφυγα από τη Γαλλία, αναφέροντας: «Προέκυψε από την προσκομιζόμενη απόφαση και τα ταξιδιωτικά του έγγραφα ότι στο πρόσωπό του υπάρχει το καθεστώς της Συνθήκης της Γενεύης του 1951, καθώς ήδη η Γαλλία τον έχει ήδη αναγνωρίσει ως πρόσφυγα.

»Η συνθήκη η οποία υπερισχύει τόσο του συνταγματός μας όσο και των υποχρεώσεων της Ελλάδας για την έκδοση. Συνεπώς δεν επιτρέπεται η επαναπροώθηση στην Τουρκία για την οποία έχει ήδη κριθεί ότι κινδυνεύει η ζωή του και θα υποστεί βασανιστήρια και απάνθρωπη μεταχείριση. Επιπλέον αποδείχτηκε από την ακροαματική διαδικασία ότι οι διώξεις που υπέστη στη χώρα του πιθανολογείται πως έγιναν για τα πολιτικά και φυλετικά του φρονήματα. Αν εκδοθεί, υπάρχει κίνδυνος για τη σωματική του ακεραιότητα και τη ζωή του».