ΣτΕ: Εγκρίθηκε η νέα Σχολή Πολιτικής Σχεδίασης Εκτάκτου Ανάγκης
Νόμιμο κρίθηκε το προεδρικό διάταγμα για την αναδιοργάνωση της Σχολής - Τι περιλαμβάνει
Νόμιμο, με νομοτεχνικές παρατηρήσεις (ασάφειες σε δύο άρθρα), κρίθηκε από το Συμβούλιο της Επικρατείας το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος με το οποίο αλλάζει ο τρόπος οργάνωσης και λειτουργίας της Σχολής Πολιτικής Σχεδίασης Εκτάκτου Ανάγκης.
Η σύνταξη του σχεδίου προεδρικού διατάγματος σύνταξη έγινε προ της σύλληψης των δυο Έλληνων φαντάρων και υπογράφεται από τον υπουργό Εθνικής Άμυνας, Πάνο Καμμένο, τον τέως αναπληρωτή υπουργό Εθνικής Άμυνας, Δημήτρη Βίτσα (ο οποίος αντικαταστάθηκε από τον Φωτη Κουβέλη στις 28 Φεβρουαρίου) και τον αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών, Νικο Τόσκα.
Το Ε' τμήμα του ΣτΕ, με πρόεδρο τον αντιπρόεδρο Αθανάσιο Ράντο και εισηγήτρια την πάρεδρο Μαρία-Ελένη Παπαδημήτρη, έκρινε νόμιμο το εν λόγω σχέδιο ΠΔ με την υπ' αριθμό 33/2018 γνωμοδότησή του.
Σύμφωνα με το σχέδιο ΠΔ, αποστολή της Σχολής Πολιτικής Σχεδίασης Εκτάκτου Ανάγκης είναι η εκπαίδευση του προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων, των σωμάτων ασφαλείας, του Λιμενικού Σώματος, καθώς και του πολιτικού προσωπικού του δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα που εμπλέκονται στην πολιτική άμυνα ης χώρας, στην σχεδίαση, την προετοιμασία και την εφαρμογή της πολιτικής κινητοποίησης.
Στη Σχολή καλούνται για εκπαίδευση-περιοδικά-αξιωματικοί υπαξιωματικοί και πολιτικοί υπάλληλοι των Ενόπλων Δυνάμεων, των σωμάτων ασφαλείας, του Λιμενικού Σώματος, πολιτικοί υπάλληλοι υπουργείων, ΟΤΑ, ΝΠΔΔ, οργανισμών και επιχειρήσεων πάσης φύσεως, κλπ. Η εκπαίδευση που διαρκεί το ανώτερο 20 ημέρες είναι θεωρητική και πρακτική σε θέματα σχεδίασης έκτακτης ανάγκης (πολιτικής άμυνας και πολιτικής κινητοποίησης). Οι εκπαιδευόμενοι προσερχόμενοι στη Σχολή παραδίδουν τα φύλλα πορείας που τους έχουν σταλεί.
Μεταξύ των μαθημάτων που διδάσκονται είναι η οργάνωση της πολιτικής άμυνας, της πολιτικής σχεδίασης εκτάκτου ανάγκης και της πολιτικής επιστράτευσης, συστήματα συναγερμού, θέματα ασφαλείας διαβαθμισμένου υλικού, κώδικες κρυπτογράφησης, κλπ.