Πολύ σοβαρή κυρίως από πλευράς εντυπώσεων κρίνεται η πρωτοφανής πρόκληση των Τούρκων να παρενοχλήσουν δύο φορές ηχητικώς και να προσπαθήσουν και άλλες τρεις φορές να διεισδύσουν τα μαχητικά τους αεροσκάφη στην περιοχή που πετούσε το ελικόπτερο που μετέφερε τον πρωθυπουργό Αλ.Τσίπρα και την ακολουθία του από τη Ρόδο στη Μεγίστη και επιστρέφοντας από τη Ρω προς τη Ρόδο σήμερα νωρίς το απόγευμα.


Πιο συγκεκριμένα και συμφώνως με επιβεβαιωμένα στοιχεία του ΓΕΕΘΑ, κατά την επιστροφή του ελικοπτέρου CH-47D Chinook από τη Ρω προς τη Ρόδο στο οποίο επέβαινε ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, το υπουργικό κλιμάκιο και ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Ναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης ΠΝ, ο πιλότος του ελικοπτέρου έλαβε δύο ηχητικές παρενοχλήσεις από το τουρκικό ραντάρ ότι «πετά στον τουρκικό εναέριο χώρο» και ότι «πρέπει να απομακρυνθεί αμέσως εξερχόμενο από αυτόν αλλιώς θα αναχαιτιστεί από τουρκικά μαχητικά». Ο κυβερνήτης του ελικοπτέρου αφού ενημέρωσε τον πρωθυπουργό συνέχισε κανονικότατα την πορεία του και προσγειώθηκε στη Ρόδο.


Προηγουμένως, τρεις φορές, ένα ζευγάρι τουρκικά μαχητικά F-16 είχε επιχειρήσει να εισέλθει παρανόμως στο FIR Αθηνών τις ίδιες ώρες που στην περιοχή βρισκόταν το πρωθυπουργικό ελικόπτερο, χωρίς επιτυχία αφού η παρουσία της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας ήταν – για προφανείς λόγους – έντονη και αποτρεπτική.


Πιο συγκεκριμένα, τις δύο πρώτες φορές που επιχείρησε το ζευγάρι των οπλισμένων τουρκικών F-16 να εισέλθει παρανόμως στο FIR Αθηνών εμποδίστηκαν αμέσως μόλις εισήλθαν σε αυτό από μαχητικά αεροσκάφη της ελληνικής αεραμύνης και εξήλθαν αμέσως του FIR Αθηνών. Την ώρα αυτή το πρωθυπουργικό ελικόπτερο ήταν προσγειωμένο στη Ρω. Την τρίτη φορά, που επιχείρησαν, το πρωθυπουργικό ελικόπτερο Chinook πετούσε από τη Ρω επιστρέφοντας στη Ρόδο, όταν τα δύο οπλισμένα τουρκικά F-16 εισήλθαν παρανόμως στο FIR Αθηνών πετώντας στα 27.000 πόδια, την ίδια ώρα που το πρωθυπουργικό Chinook πετούσε στα 1500 πόδια. Στην περιοχή βρίσκονταν 6 ελληνικά μαχητικά αεροσκάφη πετώντας σε ύψος 20.000 ποδών που αναχαίτισαν και απομάκρυναν τα τουρκικά μαχητικά, που εξήλθαν από το FIR Αθηνών χωρίς να υπεισέλθουν σε κάποια περαιτέρω ενέργεια (εμπλοκή κλπ).

Το ελικόπτερο Chinook με τον πρωθυπουργό, το υπουργικό κλιμάκιο και τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ συνέχισε κανονικώς την πτήση του και προσγειώθηκε με ασφάλεια στο αεροδρόμιο της Ρόδου.