Σε κλίμα έντονης συγκινησιακής φόρτισης έκανε την τελευταία του παράδοση στη Νομική Αθηνών, ο γνωστός καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου Σταύρος Τσακυράκης. Στο κατάμεστο αμφιθέατρο Σαριπόλων της οδού Σόλωνος, ο συνάδελφός του καθηγητής Φίλιππος Σπυρόπουλος τον προλόγισε, τονίζοντας ότι ο Σταύρος Τσακυράκης είχε πάντοτε πάθος για τις υποθέσεις του, ιδίως αυτές που αφορούν ελευθερίες και δικαιώματα και έδειχνε διαχρονικά επαγγελματική ανιδιοτέλεια. «Έμοιασε στον πατέρα, του ιατρό της Μυτιλήνης Ιγνάτιο Τσακυράκη».

Το παρών έδωσαν παλιοί και νέοι φοιτητές του κ. Τσακυράκη και συνάδελφοί του, όπως ο Γιώργος Γεραπετρίτης, ο Γιώργος Καμίνης, ο Νίκος Αλιβιζάτος, καθώς και άλλοι όπως ο Σταύρος Θεοδωράκης, ο Απόστολος Δοξιάδης και η Αφροδίτη Αλ-Σάλεχ.

Ακολούθησε μια πολύ ενδιαφέρουσα διάλεξη του Σταύρου Τσακυράκη για τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα, το μάθημα που δίδασκε επί δεκαετίες στη Νομική του Πανεπιστημίου Αθηνών, με ζωηρή συζήτηση με συναδέλφους του καθηγητές που πήραν το λόγο. «Το δικαίωμα απορρέει από κάποια διάταξη, το Σύνταγμα, την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, κλπ.», είπε ο κ. Σπυρόπουλος, για να απαντήσει ο κ. Τσακυράκης ότι «τα δικαιώματα απορρέουν από μια αντίληψη δικαιοσύνης, δεν έχουμε κάποιο πάροχο» και η συζήτηση αυτή να συνεχιστεί επί ώρα.

Δίνοντας τον ορισμό του δικαιώματος, ο κ. Τσακυράκης είπε πως «είναι η εξουσία, η ελευθερία που έχω για να πράξω κάτι ή για να μην το πράξω», ενώ επανέλαβε την πάγια θέση του ότι «τα ανθρώπινα δικαιώματα είναι απόλυτα και απεριόριστα». Ένας φοιτητής τον ρώτησε σχετικά με το επίκαιρο ζήτημα της ελευθερίας του λόγου στο διαδίκτυο. «Δεν μπορεί να περιοριστεί ο λόγος στο ίντερνετ, το ίντερνετ είναι ένα μεγάλο καφενείο που λέει ο καθένας το μακρύ του και το κοντό του», ήταν η εύγλωττη απάντηση του κ. Τσακυράκη.

Ο Σταύρος Τσακυράκης γεννήθηκε στο Μόλυβο της Λέσβου. Τελείωσε (ως οικότροφος) το Κολλέγιο Αθηνών και σπούδασε στη Νομική Αθηνών, ενώ πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές στη Φιλοσοφία του Δικαίου στο Πανεπιστήμιο της Ρώμης. Στην περίοδο της δικτατορίας, συνελήφθη και βασανίστηκε. «Όταν σπουδάζαμε, δεν υπήρχαν τα ατομικά δικαιώματα σαν μάθημα», είπε στην τελευταία του παράδοση σε μια αποστροφή του λόγου του.