Σε «κόκκινο» συναγερµό θα βρίσκεται πλέον η χώρα -τουλάχιστον µέχρι το τέλος του Ιουνίουµετά την απόφαση του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να προκηρύξει εκλογές-εξπρές στις 24 Ιουνίου, επικαλούµενος τις έκτακτες εξελίξεις στη Συρία αλλά και την οικονοµική κατάσταση στην οποία βρίσκεται η χώρα του. Η ανάλυση που προκρίνει η Αθήνα γι’ αυτό το γεγονός έχει δύο σκέλη… Οι πιο αισιόδοξοι θεωρούν ότι η εξέλιξη αυτή είναι καλή για την Ελλάδα, καθώς µια παρατεταµένη προεκλογική περίοδος θα έφερνε και µια παρατεταµένη ένταση στο Αιγαίο, δεδοµένου ότι ο Ταγίπ Ερντογάν επενδύει σε αυτό το σενάριο.

Από την άλλη, στελέχη της κυβέρνησης εκτιµούν ότι η τουρκική προκλητικότητα θα εκτιναχθεί στα ύψη, µε τις πιθανότητες ενός ατυχήµατος να πολλαπλασιάζονται, καθώς ο Τούρκος πρόεδρος θα θέσει στην κορυφή της προεκλογικής του εκστρατείας την αµφισβήτηση της Συνθήκης της Λωζάννης, κι αυτή τη φορά όχι µόνο σε φραστικό επίπεδο -«τα σύνορα της καρδιάς µας»-, αλλά εµπράκτως. Το γεγονός ακόµα ότι ο «σουλτάνος» µετεκλογικά θα συνεργαστεί µε το κόµµα των Γκρίζων Λύκων και τον Ντεβλέτ Μπαχτσελί ενισχύει αυτές τις ανησυχίες.

«ΓΚΡΙΖΕΣ» ΠΕΡΙΟΧΕΣ

Στο πλαίσιο των προκλήσεων εντάσσεται άλλωστε και η ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών µε την οποία υποστηρίζει, µεταξύ άλλων, ότι τα Ιµια, τα χωρικά τους ύδατα και ο εναέριος χώρος πάνω από αυτά βρίσκονται στην τουρκική επικράτεια. Οπως γίνεται αντιληπτό µε αυτή την ανακοίνωση -η οποία έγινε µερικές ώρες πριν προκηρυχθούν οι εκλογές-, η τουρκική κυβέρνηση επιθυµεί να επιβάλει τη δική της ερµηνεία για τα αποτελέσµατα της κρίσης των Ιµίων το 1996, δηλώνοντας την κυριαρχία της επί των εν λόγω νησίδων αλλά και των δεκάδων άλλων που έχει καταφέρει στην πράξη να τα τοποθετήσει σε «γκρίζες» περιοχές.

Κυβερνητικά στελέχη υποστηρίζουν ότι η κίνηση της Αγκυρας να «γκριζάρει» τη βραχονησίδα Μικρός Ανθρωποφάς δίπλα στους Φούρνους, παρότι απέχει 27 µίλια από τα τουρκικά παράλια, δείχνει ότι ο Ερντογάν, προκειµένου να αποπροσανατολίσει τους ψηφοφόρους από τα σοβαρά οικονοµικά προβλήµατα που αντιµετωπίζει η χώρα του, είναι έτοιµος να διεκδικήσει ακόµα και την... Ακρόπολη. Οπως διαφαίνεται, η τουρκική διπλωµατία και το στρατιωτικό κατεστηµένο της γειτονικής µας χώρας αυτό που θέλουν να πετύχουν είναι να σύρουν την ελληνική πλευρά σε κάποια αντίδραση, έτσι ώστε να επιχειρήσουν να ξεκινήσουν µια διαπραγµάτευση για το Αιγαίο µε το βλέµµα στραµµένο και στην κυπριακή ΑΟΖ. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ∆ηµήτρης Τζανακόπουλος, απαντώντας πάντως σε όσα «περίεργα» επικαλέστηκε το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, ξεκαθάρισε σε συνέντευξή του ότι «η Τουρκία µπορεί να απειλεί και να παραλογίζεται όσο θέλει, αλλά τετελεσµένα στο Αιγαίο υπάρχουν. Τα σύνορα του Αιγαίου είναι αδιαµφισβήτητα και κατοχυρώνονται µε βάση τις διεθνείς Συνθήκες», καλώντας την Τουρκία να µην «µπλέκει τη σκιά της µε το µπόι της».

Την ίδια ώρα, η ελληνική κυβέρνηση επενδύει στην υποστήριξη των Ευρωπαίων εταίρων και των Αµερικανών συµµάχων προκειµένου να αντιµετωπίσει τις τουρκικές προκλητικές κινήσεις και διεκδικήσεις. Στο πλαίσιο αυτό, ο υπουργός Εξωτερικών εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη στάση που κράτησαν η Κοµισιόν και η επικεφαλής Εξωτερικής Πολιτικής της Ε.Ε. Φεντερίκα Μογκερίνι, η οποία τόνισε ότι «η Ε.Ε. δεν σκοπεύει να ανοίξει νέα κεφάλαια στις ενταξιακές συνοµιλίες της Τουρκίας εξαιτίας της συµπεριφοράς της απέναντι στην Ελλάδα».

Στην έκθεση προόδου για την Τουρκία αναφέρεται συγκεκριµένα ότι «οι εντάσεις στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο δεν ευνόησαν τις σχέσεις καλής γειτονίας και υπονόµευσαν την περιφερειακή σταθερότητα και ασφάλεια. Οι διµερείς σχέσεις µε αρκετά κράτη-µέλη της Ε.Ε. επιδεινώθηκαν, συµπεριλαµβανοµένης ενίοτε µιας επιθετικής και απαράδεκτης ρητορικής». Σε διπλωµατικό επίπεδο, η ελληνική κυβέρνηση φαίνεται πάντως πως έχει αποφασίσει να κινηθεί... αλά τούρκα: Μαστίγιο και καρότο. Την τακτική που ακολουθούν εδώ και χρόνια οι γείτονές µας, σήµερα εµφανίζεται να την υιοθετεί η ελληνική διπλωµατία και µάλιστα µε επιτυχία.

Χαρακτηριστικό αυτής της τακτικής είναι το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός από το Καστελλόριζο και τη Ρω, αφού έστειλε µήνυµα αποφασιστικότητας προς την άλλη πλευρά του Αιγαίου, έτεινε παράλληλα χείρα φιλίας και συνεργασίας προς την Τουρκία.