Σάλο προκαλούν οι αποκαλύψεις του παραιτηθέντος δρ. Σταμάτη Κριμιζή από τη θέση του προέδρου του Ελληνικού Διαστημικού Οργανισμού, λίγους μήνες από τον διορισμό του. Η επιστολή παραίτησής του αποτελεί κόλαφο για τον προϊστάμενο του Οργανισμού Νίκο Παππά. Στην επιστολή παραίτησης ο κ. Κριμιζής καταγγέλλει «προσπάθειες καθαρής χειραγώγησης του Οργανισμού προς προκαθορισμένες κατευθύνσεις, ξεκάθαρη επιμονή να προωθηθούν δράσεις χωρίς αξιολόγηση, χωρίς αξιοκρατία, μακριά από τα διεθνή πρότυπα, να υπηρετηθούν προσωπικές ατζέντες και να υπάρχει πλήρης έλεγχος από τη γενική γραμματεία».

Διαβάστε αναλυτικά την επιστολή παραίτησης

Απαντήσεις για τις καταγγελίες του δρ. Κριμιζή ζητεί η ΝΔ, επισημαίνοντας ότι εγείρονται ερωτήματα για την ύπαρξη οικονομικών συμφερόντων στο πρόγραμμα των 11 μικροδορυφόρων. «Ο λαλίστατος κ. Παππάς τι άραγε έχει να πει για όσα καταγγέλλει σε βάρος του ο διακεκριμένος καθηγητής, τον οποίο ο ίδιος επέλεξε να ηγηθεί του διαστημικού οργανισμού;» ρωτά η Άννα-Μισέλ Ασημακοπούλου σε ανακοίνωσή της.

Ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης σχολίασε: «Και πολύ ανέχτηκε το κομματικό κράτος των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ τον Σταμάτη Κριμιζή στον Διαστημικό Οργανισμό. Αυτές οι θέσεις ανήκουν -και ανήκαν πάντα- σε συγγενείς και κολλητούς των υπουργών. Και ο καθηγητής Κριμιζής δεν εμπίπτει σε αυτές τις κατηγορίες. Ούτε είναι καλός στις υποκλίσεις».

Το ΠΑΣΟΚ σημειώνει ότι «οι καταγγελίες του παραιτηθέντος προέδρου του Ελληνικού Διαστημικού Οργανισμού, για παρεμβάσεις στο έργο του από τον αρμόδιο υπουργό και για προσπάθεια "ελέγχου" έργων ύψους 23,9 εκατ. ευρώ, απαιτούν άμεσες απαντήσεις. Οι ευθύνες είναι όλες δικές τους δεν ανήκουν ούτε σε Αρειανούς, ούτε σε εξωγήινους» και καταλήγει με νόημα: «Η υπόδειξη του κ. Κριμιζή "follow the money", λέει πολλά».

«Αποτελεί έκπληξη πώς πρόλαβε ο κ. Κριμιζής να κρίνει την εθνική στρατηγική» ανέφερε σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο νέος προέδρος του Ελληνικού Διαστημικού Οργανισμού Χριστόδουλος Πρωτοπαππάς δήλωσε ότι η αξιοκρατία δεν πρέπει να περνά μόνο από το κόσκινο του κ. Κριμιζή και στηλιτεύοντας τη στάση του, πρόσθεσε πως ο ίδιος δεν περίμενε τέτοια αντιμετώπιση από έναν ακαδημαϊκό, ούτε να γίνονται τέτοιες καταγγελίες.