Επιστημονική, ενημερωτική, ημερίδα με θέμα: «Ο Ελληνισμός στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο» πραγματοποιήθηκε στο αμφιθέατρο του Λυκείου Αραδίππου, στη Λάρνακα της Κύπρου, παρουσία του Αρχηγού ΓΕΕΦ Αντιστρατήγου Ηλία Λεοντάρη και του Υπαρχηγού ΓΕΕΘΑ Αντιστράτηγου Κωνσταντίνου Φλώρου, ως εκπροσώπου του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ Ναυάρχου Ευάγγελου Αποστολάκη ΠΝ.


Η Ημερίδα πραγματοποιήθηκε από την Ελληνική και Κυπριακή Επιτροπή Στρατιωτικής Ιστορίας με την ευκαιρία της επετείου της συμπληρώσεως 100 ετών από τη λήξη του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου, και τελούσε υπό την αιγίδα του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Φρουράς και του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας.


Στη διάρκεια της πρώτης συνεδρίας της Ημερίδος εξετάστηκε το θέμα της κυπριακής συμμετοχής στις χερσαίες επιχειρήσεις και τη δράση της ελληνικής ναυτικής αεροπορίας την προαναφερθείσα ιστορική περίοδο, ενώ αναδείχθηκε η συμβολή των Κύπριων ημιονηγών στο Μακεδονικό Μέτωπο από τον Αναπληρωτή Καθηγητή του Πανεπιστημίου Κύπρου Πέτρο Παπαπολυβίου. Επίσης αναπτύχθηκαν οι πολιτικές εξελίξεις στην Κύπρο καθώς και η δράση της ναυτικής αεροπορίας την περίοδο του Α’ ΠΠ από τους εισηγητές Χρίστο Κυριακίδη, Διδάκτορα του Πανεπιστημίου Κύπρου και τον Υποπλοίαρχο (Ο) Παναγιώτη Γέροντα ΠΝ, Ιστορικό της Υπηρεσίας Ιστορίας Ναυτικού, αντιστοίχως. Της συνεδριάσεως αυτής προήδρευσε ο Υποστράτηγος Γεώργιος Ραχμανίδης, Πρόεδρος του ΕΕΣΙ.


Στη δεύτερη συνεδρία αναπτύχθηκε το αντικείμενο της στρατηγικής σημασίας της Κύπρου και οι εσωτερικές πολιτικές εξελίξεις εκείνης της περιόδου, όπου εξετάστηκε η αεροναυτική σημασία της Κύπρου και η προοπτική παραχωρήσεώς της στην Ελλάδα κατά το 1914-1920, οι αεροπορικές επιχειρήσεις του Α’ ΠΠ από τους εισηγητές Δρ Ζήση Φωτάκη, Λέκτορα της ΣΝΔ και μέλος του ΕΕΣΙ και Χαράλαμπο Χαραλάμπους, υποψήφιο διδάκτορα του τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κύπρου, αντιστοίχως. Ακόμα αναλύθηκε ο αντίκτυπος του Α’ ΠΠ στο εσωτερικό της Κύπρου μέσα από τον κυπριακό τύπο της εποχής από τον Διδάκτορα Κυπριακής Ιστορίας του Πανεπιστημίου του Λονδίνου Ανδρέα Κάρυο. Της δεύτερης συνεδριάσεως προήδρευσε η Δρ.Ευπραξία Πασχαλίδου Διευθύντρια Υπηρεσίας Ιστορικού Αρχείου ΓΕΣ/ΔΙΣ, Αντιπρόεδρος του ΔΕΣΙ και μέλος της ΕΕΣΙ. Τέλος, οι εργασίες της ημερίδος έκλεισαν με την προβολή ιστορικού ντοκιμαντέρ από τον Α’ ΠΠ.


Από την πλευρά του ο Αρχηγός ΓΕΕΦ Αντιστράτηγος Ηλίας Λεοντάρης στο σύντομο χαιρετισμό του, μεταξύ άλλων, προσδιόρισε το σκοπό της πρωτοβουλίας ως ένα επιπλέον ερέθισμα για την ιστορική αναβάθμιση όλων των παρευρισκομένων, ενώ υποστήριξε ότι, η γνώση του παρελθόντος, γραμμένη στις σελίδες των βιβλίων, είναι αυτή που, εφόσον διαθέσουμε λίγο χρόνο για να την αναζητήσουμε, θα μας οδηγήσει στη σύνθεση της εικόνας του παρελθόντος, στην κατανόηση της πραγματικότητας και στη συνέχεια, στη βάση των δεδομένων αυτής της πραγματικότητας, στη δημιουργία του μέλλοντος που θέλουμε. Ο ίδιος σε άλλο σημείο τόνισε «την ανάγκη αναγνώρισης όλων εκείνων που με τις πράξεις τους συνεισέφεραν στη διαμόρφωση των γεγονότων της ιστορίας, κάνοντας παράλληλα αναφορά στην πρόκληση της ορθής προσέγγισης των ιστορικών γεγονότων εξαιτίας της έλλειψης γνώσης και κατανόησης των ακριβών συνθηκών της εκάστοτε εποχής».