Ένα απρόοπτο μεν, προβλεπόμενο δε συμβάν σημειώθηκε σήμερα το πρωί στη διάρκεια της τελετής της ορκωμοσίας και επιδώσεως των ξιφών στους νέους ανθυπολοχαγούς του Στρατού Ξηράς, από τον πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας, που πραγματοποιήθηκε στις εγκαταστάσεις της Στρατιωτικής Σχολής Ευελπίδων (ΣΣΕ) στη Βάρη Αττικής.


Ως γνωστόν, στο χώρο της τελετής, παρατάσσεται σε σχήμα «Π» όλο το Σύνταγμα των Ευελπίδων και οι νέοι Ανθυπολοχαγοί στο οριζόντιο του «Π». Αυτό το σημείο είναι και το πιο «ευαίσθητο» καθώς εκεί πέφτουν σχεδόν κάθετα τις πρωινές ώρες, οι ακτίνες του ήλιου όταν ανατέλλει.
Σε κάποια στιγμή λοιπόν από την πλευρά των νέων Ανθυπολοχαγών ακούστηκε ένας θόρυβος και κάποιος εξ αυτών προφανώς από τον καυτό ήλιο που χτυπούσε στα μάτια, την ένταση της στιγμής κλπ λιποθύμησε. Αμέσως έσπευσε το φορείο με Ευέλπιδες Ι Τάξεως ως «τραυματιοφορείς» και μετέφεραν τον ασθενή πίσω στη σκιά.

Βεβαίως η ανθυπολοχαγός πολύ γρήγορα συνήλθε, ήπιε προφανώς και λίγο νερό και γρήγορα γύρισε στη σειρά της διακριτικά και χωρίς να γίνει αντιληπτή.
Με την ευκαιρία να θυμίσουμε τα εξής.


Η ΣΣΕ μεταφέρθηκε στις σημερινές εγκαταστάσεις από τις παλαιές στην Κυψέλη το 1982. Δέκα χρόνια αργότερα, επί ΥΕΘΑ του Γιάννη Βαρβιτσιώτη, σε μία παρόμοια πρωινή τελετή με αφόρητη ζέστη, ο «μπάρμπα Γιάννης» πρότεινε (και έγινε δεκτό) όπως οι τελετές γίνονται στη Σχολή απογευματινές ώρες ώστε να μην υπάρχει η καλοκαιρινή ζέστη. Αυτό ίσχυσε από την επόμενη χρονιά και για μερικά χρόνια, μέχρι που ένας άλλος επίσημος, ο τότε Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξέφρασε της δυσφορία του επειδή στη θέση των επισήμων που καθόταν σε όλη τη διάρκεια της τελετής και έδινε τα ξίφη είχε τον δύοντα ήλιο κατάματα για περισσότερες από δύο ώρες.


Αποτέλεσμα από την επόμενη χρονιά επανήλθε η παλαιά πρωινή διάταξη της τελετής με τους νεαρούς Ανθυπολοχαγούς να δέχονται κατάματα και κόντρα τον πρωινό ήλιο, με αποτέλεσμα – ενίοτε – και μερικές λιποθυμίες.