Εναν µόλις χρόνο πριν από τις φονικές πυρκαγιές στην Ανατολική Αττική, ο Γιώργος Σταθάκης έβαζε φαρδιά-πλατιά την υπογραφή του στην έγκριση της πολεοδοµικής µελέτης στη Ραφήνα: Αυτής, δηλαδή, που σήµερα λένε οι συνάδελφοί του στο Υπουργικό Συµβούλιο, αλλά και ο ίδιος ο πρωθυπουργός, ότι έγινε αυθαίρετα και ότι φταίνε όλες οι προηγούµενες κυβερνήσεις, εκτός α π ό τ η δ ι κ ή τους. Το «µπαλάκι» των ευθυνών, που µε τόση ταχύτητα φρόντισε να πετάξει η κυβέρνηση, γυρνά µε την ίδια ταχύτητα πίσω, αφού οι δικές τους υπογραφές βρίσκονται πάνω στα πολεοδοµικά σχέδια περιοχών που καταστράφηκαν από τις φλόγες. Οπως γράφει το σχετικό Προεδρικό ∆ιάταγµα (ΦΕΚ 63, 24.03.2018) του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Σταθάκη, «εγκρίνεται το πολεοδοµικό σχέδιο τµήµατος της περιοχής “Κόκκινο Λιµανάκι” της ∆ηµοτικής Ενότητας Ραφήνας του ∆ήµου Ραφήνας-Πικερµίου (Ν. Αττικής)», ενώ, παράλληλα, «στους παραπάνω οικοδοµήσιµους χώρους επιτρέπεται η χρήση αµιγούς κατοικίας, όπως προσδιορίζεται από το άρθρο 2 του από 23.2.1987 π.δ/τος (∆’166), εκτός από ξενώνες». ∆εν σταµατούν όµως εκεί οι «τακτοποιήσεις» που φρόντισε να κάνει η κυβέρνηση στην Ανατολική Αττική - και όχι µόνο. Τον Σεπτέµβριο 2016, φέρνει νοµοσχέδιο µε τίτλο «Νόµος για τον έλεγχο και την προστασία του δοµηµένου περιβάλλοντος».

Ξέσπασε και η Αυγή

Μέχρι και η «Αυγή», που ακολουθεί πιστά την κυβερνητική γραµµή, «ξέσπασε», και στις 2 Σεπτεµβρίου 2016 δηµοσίευσε άρθρο µε τίτλο: «Νέος νόµος µε παλιά συνταγή για την τακτοποίηση των αυθαιρέτων». Ιδού πώς παρουσίαζε η κοµµατική εφηµερίδα του ΣΥΡΙΖΑ την προκλητική νοµοθέτηση της κυβέρνησης υπέρ των αυθαιρετούχων: «Νέες διοικητικές δοµές, όπως το Παρατηρητήριο ∆οµηµένου Περιβάλλοντος, κεντρικά στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, αλλά και στις Περιφέρειες, συγκροτούνται για τον εντοπισµό, την καταγραφή, τον έλεγχο των αυθαίρετων κατασκευών ή αλλαγών χρήσεων και την επιβολή κυρώσεων, αλλά και για την επίσπευση εφαρµογής του πολεοδοµικού σχεδιασµού... εν καιρώ», σηµείωνε η «Αυγή» και συνέχιζε στον ίδιο αιχµηρό τόνο: «Ταυτόχρονα, “ο γέγονε γέγονε” και τα αυθαίρετα κάθε είδους και οι παράνοµες χρήσεις που είχαν εγκατασταθεί έως τις 28.7.2011 τακτοποιούνται έως και τις 8.10.2018 µε δυνατότητα νέας παράτασης αν χρειασθεί, µε το παράβολο να ξεκινά από τα 250 ευρώ και το ειδικό πρόστιµο να µειώνεται κατά κανόνα. Επιπλέον, ο κατάλογος των υπό τακτοποίηση αυθαιρεσιών έναντι των προηγούµενων νόµων του 2011 και του 2013 διευρύνεται... περιλαµβάνοντας και αυθαίρετες τουριστικές εγκαταστάσεις, εγκαταστάσεις κεραιών πάνω από την απόληξη κλιµακοστασίου, κατασκευές σταυλικών εγκαταστάσεων, κατασκευών από τον πρώην Οργανισµό Εργατικής Κατοικίας κ.λπ.». Το νοµοσχέδιο αυτό, παρά τις αντιδράσεις ακόµα και της «Αυγής», κατατέθηκε στο τέλος Σεπτεµβρίου του 2016 στη Βουλή.

Την ίδια ηµέρα εγκρίθηκε η 8η κατά σειρά παράταση για την τακτοποίηση αυθαιρέτων, µε Κοινή Υπουργική Απόφαση των κ. Τσακαλώτου και Σταθάκη. Ούτε όµως µε αυτόν τον νόµο και µε τη σειρά παρατάσεων τελείωσαν οι παρεµβάσεις της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ. υπέρ των ιδιοκτητών αυθαιρέτων κτισµάτων. Στις 18 Οκτωβρίου 2017 η κυβέρνηση έφερε προς ψήφιση και φυσικά πέρασε από τη Βουλή τον νόµο 4495 (ΦΕΚ 167 A’/03.11.2017). Με αυτό το νοµοθέτηµα, έδωσε παράταση στις νοµιµοποιήσεις µέχρι δύο χρόνια και µείωσε κατά 50% (!) τα παράβολα για τη νοµιµοποίηση των αυθαιρέτων, ενώ υπήρξε ταυτόχρονα διεύρυνση των κοινωνικών και εισοδηµατικών κριτηρίων, βάσει των οποίων υπήρξαν γενναίες εκπτώσεις στα πρόστιµα που επιβάλλονται για τη νοµιµοποίηση των κτισµάτων.

Ακολούθως, στις 2 Απριλίου 2018, το υπουργείο Περιβάλλοντος, µε απόφαση του Γιώργου Σταθάκη, ανακοίνωσε την παράταση της προθεσµίας µέχρι τις 9 Οκτωβρίου 2018, για την πληρωµή τακτοποίησης αυθαιρέτων µε έκπτωση 20% στο πρόστιµο. Μέχρι και πριν από έναν µήνα, όµως, τα κυβερνητικά «δώρα» και οι διευκολύνσεις προς τους ιδιοκτήτες αυθαιρέτων συνεχίζονταν. Με τροπολογία στο νοµοσχέδιο για τον «θαλάσσιο χωροταξικό σχεδιασµό», «διευρύνονται οι περιπτώσεις τακτοποίησης, κατ’ εξαίρεση, αυθαιρέτων και επεκτείνεται και για εκείνες για τις οποίες οι εκθέσεις αυτοψίας έχουν συνταχθεί µετά τις 28-7-2011»! Κι έπειτα από τόσες ρυθµίσεις, µέσα σε τόσο σύντοµο χρονικό διάστηµα, οι κυβερνώντες ρίχνουν τις ευθύνες της τραγωδίας γενικά και αόριστα στην «αυθαίρετη δόµηση»...

Δημοσιεύθηκε στα Παραπολιτικά 28/7/2018