Τον δεύτερο κύκλο της επιτυχημένης καμπάνιας #MakingItHappen για τη συνεργασία μεταξύ Ελλάδας και Ηνωμένων Πολιτειών και την ανάδειξη σπουδαίων Ελλήνων που έχουν σπουδάσει ή εργαστεί στις ΗΠΑ εγκαινίασε ο δραστήριος αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα, κ. Τζέφρι Πάιατ.

Στο επίκεντρο της πρωτοβουλίας που προωθεί η αμερικανική διπλωματία βρίσκεται η ανάδειξη των κοινών αξιών ανάμεσα στην Ελλάδα και τις Ηνωμένες Πολιτείες αλλά και οι εξειδικευμένες γνώσεις (know-how) που παρέχουν οι ΗΠΑ στους Έλληνες που επιθυμούν να σπουδάσουν ή να εργαστούν, να δημιουργήσουν και να καινοτομήσουν στην πατρίδα τους. Ο αμερικανός πρέσβης, κατά τη διάρκεια της παρουσίασης, στάθηκε ιδιαίτερα στην προσπάθεια για σύσφιγξη των σχέσεων ανάμεσα στους δύο λαούς και τη σημασία που αποδίδει η αμερικανική διπλωματία στην ενίσχυση των δεσμών φιλίας και τον αλληλοσεβασμό ανάμεσα στις δύο σύμμαχες χώρες.

«Θεμέλιο στις διμερείς σχέσεις μας, όπως επισημαίνω συχνά κατά τη διάρκεια της θητείας μου ως πρέσβης στην Ελλάδα, είναι οι δεσμοί μεταξύ των λαών μας», επισήμανε ο κ. Πάιατ και συμπλήρωσε ότι «μέσα από τα πρόσωπα αυτής της καμπάνιας, επιδιώκουμε να χτίσουμε υπερατλαντικές γέφυρες που εμβαθύνουν στον αμοιβαίο σεβασμό και την κατανόηση του πολιτισμού ανάμεσα στους δύο λαούς». «Αυτή η καμπάνια είναι μία ευκαιρία για τους Έλληνες να μάθουν περισσότερα για τους δεσμούς ανάμεσα στις δύο χώρες μας», κατέληξε.

Σε ό,τι αφορά τα πρόσωπα που μετέχουν στο #MakingItHappen, ο κ. Πάιατ τόνισε πως η καμπάνια «επικεντρώνεται σε Έλληνες και Ελληνοαμερικάνους που ενσαρκώνουν την αμοιβαία σχέση μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ». «Άνθρωποι που πήραν τις καλύτερες γνώσεις και πρακτικές από τις σπουδές ή την καριέρα τους στις ΗΠΑ και τις εφάρμοσαν στη δουλειά τους στην Ελλάδα. Πρόκειται για ηγετικές φυσιογνωμίες στον χώρο του πολιτισμού, της επιστήμης της τεχνολογίας και της κοινωνίας των πολιτών», συμπλήρωσε ο αμερικανός διπλωμάτης.

Μάλιστα, ο κ. Πάιατ ανέφερε πως η ενίσχυση των δεσμών και του διαλόγου μεταξύ ελλήνων και αμερικανών πολιτών ήταν ένα από τα έξι βασικά θέματα που τέθηκαν στη συζήτηση ανάμεσα στον υπουργό Εξωτερικών, Γιώργο Κατρούγκαλο, και τον αμερικανό ομόλογό του, Μάικ Πομπέο, στο πλαίσιο του στρατηγικού διαλόγου Ελλάδας – ΗΠΑ, στην Ουάσινγκτον, ενώ έκανε λόγο και για ανάγκη ενίσχυσης των προγραμμάτων ανταλλαγής μεταξύ των δύο χωρών.

ΟΙ ΣΤΟΧΟΙ…

Η καμπάνια #MakingItHappen στοχεύει να ενισχύσει το μήνυμα για το κοινό μέλλον που μοιράζονται η Ελλάδα και οι Ηνωμένες Πολιτείες. Θέτοντας στο επίκεντρο έννοιες όπως η έμπνευση, η δημιουργικότητα και η καινοτομία, η πρωτοβουλία επιδιώκει να απευθυνθεί στους Έλληνες της παραγωγής και της δημιουργίας που αναζητούν λύσεις οι οποίες ξεπερνούν τα γεωγραφικά όρια της χώρας τους.

Όπως αναφερόταν και στο πρώτο μέρος της καμπάνιας, που ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο του προηγούμενου έτους, η καμπάνια αφορά ανθρώπους που προέρχονται από διαφορετικά επαγγελματικά και επιστημονικά πεδία αλλά μοιράζονται μία κοινή αρχή: «Τα εργαλεία υπάρχουν. Το θέμα είναι να συνεργαζόμαστε και να τα αξιοποιήσουμε».

Εξάλλου, η καμπάνια εκφράζει την πεποίθηση ότι Ελλάδα και ΗΠΑ διατηρούν ισχυρούς ιστορικούς δεσμούς που, μέσα από τις διαδρομές και τις ιστορίες των ανθρώπων, αποτελούν παρακταθήκη για ένα καλύτερο μέλλον.

…ΚΑΙ ΟΙ ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΕΣ

Τα πρόσωπα που στελεχώνουν τον δεύτερο κύκλο της καμπάνιας προέρχονται από τον χώρο του πολιτισμού, του αθλητισμού, της τεχνολογίας, της επιστήμης και του επιχειρείν ενώ διακρίνονται στον τομέα τους για την εφευρετικότητα και τη διορατικότητά τους αλλά και τα νέα πρότυπα που παρουσιάζουν στην κοινωνία.

Πιο συγκεκριμένα, τα νέα πρόσωπα του #MakingItHappen είναι οι εξής:

Κωνσταντίνος Αρβανιτάκης, Θεατρικός Σκηνοθέτης, απόφοιτος Πανεπιστημίων Νέας Υόρκης & Καλιφόρνια με πολυετή καλλιτεχνική σταδιοδρομία στις ΗΠΑ

Ζωή Κούρνια, Ερευνήτρια Ιδρύματος Ιατροβιολογικών Ερευνών Ακαδημίας Αθηνών, Μεταδιδακτορική Ερευνήτρια & Λέκτορας του Πανεπιστημίου Yale

Ευάγγελος Παππάς & Δημήτρης Μακρής, Διευθύνων Σύμβουλος και Επιστημονικός Υπεύθυνος / Γενικός Διευθυντής RTsafe, συνεργαζόμενη εταιρεία του Πανεπιστημίου του Τέξας

Αναστασία Κωστάκη, Διεθνής Αθλήτρια Καλαθοσφαίρισης, Ολυμπιονίκης, πρώτη ελληνίδα παίκτρια στο WNBA

Σοφία Κουβελάκη, Εκτελεστική Διευθύντρια Home Project, Απόφοιτος του Πανεπιστημίου Brown

Λεόντιος Χατζηλεοντιάδης, Καθηγητής του τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών & Μηχανικών Υπολογιστών στο ΑΠΘ, Βραβείο Faculty Champion, Microsoft Imagine Cup 2012

Πάνος Κανέλλης & Εύα Βαρελλά Κανέλλη, Πρόεδρος Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής & Perrotis College, Διευθύντρια Υπηρεσιών Σπουδαστών Perrotis College

Χάρης Σιαμπάνης, Διευθύνων Σύμβουλος Μουσείου Μπενάκη, Απόφοιτος του Πανεπιστημίου Tufts & Harvard Business School

Αλέξανδρος Τρίμης, Διευθύνων Σύμβουλος & Συνιδρυτής της Welcome Pickups, Απόφοιτος του Πανεπιστημίου Stanford

Σόφη Λάμπρου, Συνιδρύτρια & Γενική Διευθύντρια του Impact Hub Athens, Βραβείο IVLP Alumni «Social Innovation & Change»

Σωτήρης Μπαντάς, Ιδρυτής και Διευθύνων Σύμβουλος της Centaur Technologies