Παρά τις εξαγγελίες της Κυβέρνησης, ότι τα παιδιά οικογενειών που πλήγησαν στο Μάτι θα πριμοδοτηθούν αυτό τελικά ίσχυσε μόνο για "τεκνα θανόντων" καθώς και εκείνα των οποίων «η μόνιμη πρώτη κατοικία έχει καταστραφεί ολοσχερώς ή έχει υποστεί τέτοιας έκτασης λειτουργικές ζημιές που τις καθιστούν μη κατοικήσιμη ή η επιχείρηση γονέα έχει καταστραφεί ολοσχερώς».

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να προσφύγουν στο Συμβούλιο της Επικρατείας, δύο πυρόπληκτοι υποψήφιοι φοιτητές, ζητώντας να ακυρωθεί η κοινή απόφαση του υπουργού Παιδείας και του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Κώστα Γαβρόγλου και Γεωργίου Χουλιαράκης, αντίστοιχα, με την οποία περιορίστηκε ο κύκλος των υποψηφίων φοιτητών που μπορεί να πριμοδοτηθούν για την εισαγωγή τους στα ΑΕΙ, από την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ) για την στήριξη των πληγέντων.

Υπενθυμίζεται ότι η Κυβέρνηση μετά την πυρκαγιά της 23ης Ιουλίου 2018 στην Ανατολική Αττική (Ραφήνα, Ν. Βουτσά και Μάτι), εξέδωσε την από 26 Ιουλίου 2018 ΠΝΠ με την οποία ελήφθησαν έκτακτα μέτρα για την στήριξη των πληγέντων και την αποκατάσταση των ζημιών από την πυρκαγιά.Μεταξύ των άλλων τα μέτρα της ΠΝΠ προβλέπουν ότι τα τέκνα οικογενειών που περιέρχονται ή περιήλθαν προσωρινά ή μόνιμα σε κατάσταση απρόβλεπτης ανάγκης εξαιτίας των πυρκαγιών, πριμοδοτούνται και μοριοδοτούνται κατά την εισαγωγή τους στα Πανεπιστήμια (ΑΕΙ) με 20% προσαύξηση του συνόλου των μορίων που έλαβαν κατά τις εισαγωγικές εξετάσεις. Στην συνέχεια εκδόθηκε η επίμαχη κοινή υπουργική απόφαση η οποία αναφέρει ότι η πριμοδότηση ισχύει για «τα τέκνα θανόντων», καθώς και τα τέκνα των οποίων «η μόνιμη πρώτη κατοικία έχει καταστραφεί ολοσχερώς ή έχει υποστεί τέτοιας έκτασης λειτουργικές ζημιές που τις καθιστούν μη κατοικήσιμη ή η επιχείρηση γονέα έχει καταστραφεί ολοσχερώς».

Οι δύο νέοι από το Μάτι -που έχει κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης- οι οποίοι είχαν συμμετάσχει στις πανελλαδικές εξετάσεις του 2018 και τα σπίτια των γονέων τους είναι τυπικά και στατικά μόνο κατοικήσιμα λόγω των ζημιών που έχουν υποστεί στο εσωτερικό και εξωτερικό χώρο, όπως αναφέρουν, προσέφυγαν στο Συμβούλιο της Επικρατείας, με δικηγόρο τον διδάκτορα της Νομικής Σχολής Αθηνών Γεώργιο Κώτσηρα.Από το ΣτΕ ζητούν να ακυρωθεί ως αντισυνταγματική και παράνομη η επίμαχη κοινή υπουργική απόφαση, καθώς περιορίζει το πεδίο εφαρμογής του άρθρου 16 της ΠΝΠ, στερώντας έτσι την δυνατότητα να υπαχθούν στις ευεργετικές διατάξεις της. Επίσης,αναφέρουν ότι η επίμαχη υπουργική απόφαση αυθαίρετα προέβη σε εκ νέου θέσπιση κριτηρίων και μάλιστα αυστηρότερων για την υπαγωγή των πληγέντων στην ευεργετική ρύθμιση της ΠΝΠ, με αποτέλεσμα να παραβιάζεται η συνταγματική αρχής της ισότητας και της αναλογικότητας, καθώς και το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα στην παιδεία.

Ο δικηγόρος των δύο υποψήφιων φοιτητών, κ. Κώτσηρας αναφέρει για το ζήτημα στα "parapolitika.gr" "ενώ η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου του Ιουλίου ήταν ευρεία και προνοούσε, ορθά, για τα πυρόπληκτα παιδιά που βίωσαν τον εφιάλτη, ο Υπουργός Παιδείας αναιτιολόγητα, αιφνιδιαστικά και άνευ σαφούς και ορισμένης νομοθετικής εξουσιοδότησης περιόρισε το πεδίο εφαρμογής, παραβιάζοντας, μεταξύ άλλων την αρχή της ισότητας, της αναλογικότητας και το δικαίωμα στην παιδεία. Μετά από αρκετές εξωδικαστικές προσπάθειες γονέων πυρόπληκτων αποφοίτων να υπάρξει μια αυτονόητη διόρθωση που δεν θα κόστιζε σε κανέναν και θα ήταν σύμφωνη με τη νομοθετική εξουσιοδότηση και την άρνηση του Υπουργείου Παιδείας, τελευταία λύση για την άρση αυτής της αδικίας ήταν η προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας."

 

Φώτο: Γιώργος Κώτσηρας (Δικηγόρος των δύο υποψηφίων φοιτητών)