Σε εξέλιξη βρίσκονται οι έρευνες της Αντιτρομοκρατικής για το τυφλό χτύπημα στο ναό του Αγίου Διονυσίου Αρεοπαγίτου στο Κολωνάκι. Οι Αρχές συλλέγουν πληροφορίες προσπαθώντας ξετυλίξουν το κουβάρι και να φτάσουν στα αίτια της επίθεσης, καθώς και σε αυτόν ή αυτούς που βρίσκονται πίσω από τη συγκεκριμένη ενέργεια.

Στο μικροσκόπιο έχουν μπει οι κάμερες ασφαλείας για τον εντοπισμό των δραστών. Μάλιστα, η ΕΛΑΣ έχει ήδη στα χέρια της βίντεο μέσω των οποίων γίνεται προσπάθεια να καταγραφούν οι κινήσεις των ατόμων και συγκεκριμένα το πώς έφτασαν στην είσοδο του ιερού ναού. Θεωρείται πιθανό μετά την τοποθέτηση του βομβιστικού μηχανισμού να έφυγαν προς τα Εξάρχεια, όπου δεν υπάρχουν κάμερες ασφαλείας.

Έντονος είναι και ο προβληματισμός για το γεγονός πως δεν υπήρξε προειδοποιητικό τηλεφώνημα. Τα πρώτα συμπεράσματα, στα οποία καταλήγουν οι Αρχές από τα μέχρι στιγμής στοιχεία είναι πως εκρηκτικός μηχανισμός δεν παραπέμπει σε κάποια γνωστή τρομοκρατική ομάδα, αλλά «δείχνει» πως πρόκειται για «εκπαιδευόμενους» τρομοκράτες, οι οποίοι έκαναν πρόβα.

Έτσι λοιπόν, οι Αρχές δεν αποκλείουν να βρισκόμαστε μπροστά στην εμφάνιση μίας νέας γενιάς τρομοκρατών. Συγκεκριμένα, η αντιτρομοκρατική «βλέπει» μία «πρόβα» για ένα μεγαλύτερο χτύπημα.

Αυτό προκύπτει και από τη συνδεσμολογία της βόμβας, η οποία αποτελούνταν από ρολόι και καλώδια που κατέληγαν σε εμπρηστική ύλη τύπου «Μολότοφ» (δύο φιάλες με εύφλεκτο υλικό) και όχι σε εκρηκτικό μηχανισμό τύπου δυναμίτιδας ή ΑΝΦΟ όπως συνηθίζεται. Αυτός ήταν και ο λόγος που ενώ έκρηξη που προκλήθηκε ήταν μεν ισχυρή, δεν ήταν όχι τόσο ώστε να προκαλέσει θανάσιμο τραυματισμό, ή εκτεταμένες ζημιές.

Όπως επισημαίνουν στελέχη της αστυνομίας και του επιτελείου της Αντιτρομοκρατικής, τα άτομα αυτά δεν έχουν ακόμη την τεχνογνωσία για να φτιάξουν έναν μηχανισμό που θα προξενήσει μεγαλύτερες ζημιές. Πιθανολογούν ότι πρόκειται για άτομα από τον αντιεξουσιαστικό χώρο που θέλουν να περάσουν σε ένα ανώτερο επιχειρησιακό επίπεδο.

Την ευθύνη για την τοποθέτηση βόμβας δεν έχει αναλάβει καμία οργάνωση μέχρι τώρα.

Το χρονικό 

Η έκρηξη σημειώθηκε στις 7:10 το πρωί της Πέμπτης στην οδό Σκουφά 34, με τον εκρηκτικό μηχανισμό που βρισκόταν μέσα σε μεταλλικό κουτί να έχει τοποθετηθεί στο πεζοδρόμιο έξω από τον Ιερό Ναό.

Όπως έγινε γνωστό, ο νεωκόρος της εκκλησίας αντιλήφθηκε έξω από τον Ιερό Ναό, λίγο πριν από τις 7 το πρωί, την ύπαρξη ενός ύποπτου αντικειμένου, το οποίο μετακίνησε στο παρτέρι και αμέσως ειδοποίησε την Αστυνομία. Στο σημείο, έσπευσε ο αστυνομικός, ο οποίος είπε στον νεωκόρο «κάνε στην άκρη, αναλαμβάνουμε εμείς». Εκείνη τη στιγμή, η βόμβα εξερράγη, με αποτέλεσμα ο αστυνομικός να τραυματιστεί στα χέρια και το πρόσωπο.

Ο αστυνομικός, που σύμφωνα με πληροφορίες φορούσε αλεξίσφαιρο γιλέκο, διακομίστηκε αμέσως στο 401 Γενικό Στρατιωτικό Νοσοκομείου Αθηνών, όπου εξετάζεται από γιατρούς. Πάντως, ο αστυνομικός είναι εκτός κινδύνου.

Ο νεωκόρος διακομίστηκε στο Νοσοκομείο «Ευαγγελισμός» για την παροχή πρώτων βοηθειών και αποχώρησε.

«Πυρ ομαδόν» κατά της κυβέρνησης

Το τυφλό χτύπημα σε έναν από τους εμπορικότερους δρόμους της Αθήνας, όπως ήταν αναμενόμενο, προκάλεσε τις έντονες αντιδράσεις όλων των κομμάτων της Αντιπολίτευσης. Η ΝΔ επικέντρωσε τα βέλη της προς την κυβέρνηση επικαλούμενη ακριβώς το γεγονός ότι ένα τέτοιο χτύπημα προκαλεί αίσθημα ανασφάλειας που πλέον γίνεται πρωτόγνωρο, αφού ο πολίτης αισθάνεται ότι κινδυνεύει παντού.

Την ανάγκη να υπάρξει μηδενική ανοχή στη βία επισήμανε σε ανάρτησή του στο Twitter ο Κυριάκος Μητσοτάκης ασκώντας κριτική στην κυβέρνηση για τη στάση της στο θέμα. Ο πρόεδρος της ΝΔ τονίζει πως «μια βόμβα έξω από εκκλησία σε πυκνοκατοικημένο εμπορικό δρόμο της Αθήνας είναι τυφλό χτύπημα κατά των πολιτών» προσθέτοντας πως «είναι ευτύχημα που δεν θρηνήσαμε θύματα. Δυστυχώς το αίσθημα ανασφάλειας γίνεται πια πρωτόγνωρο όσο η κυβέρνηση δεν συνειδητοποιεί την ανάγκη μηδενικής ανοχής στη βία» καταλήγει.

Ευθύνες στην κυβέρνηση, για το ζήτημα ασφάλειας στη χώρα, καταλόγισε και η επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά, σε ανάρτηση που έκανε στο Twitter. «Δεύτερο τρομοκρατικό χτύπημα και μάλιστα χωρίς προειδοποίηση. Απειλήθηκαν ζωές. Υπάρχει ζήτημα ασφαλείας στη χώρα. Η κυβέρνηση οφείλει να αναλάβει τις ευθύνες της» αναφέρει στην ανάρτησή της η κ. Γεννηματά.