Ανδρέας Παπαδόπουλος
Ανδρέας Παπαδόπουλος Ανδρέας Παπαδόπουλος
j8nrofhorooa8mxjrdez
Ελλάδα

Προκλήσεις Τούρκων με 62 παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου

Την πρώτη ημέρα του νέου υπουργού Εθνικής Άμυνας Βαγγέλη Αποστολάκη στο γραφείο, η τουρκική πολεμική αεροπορία προέβη σε δεκάδες παραβιάσεις

Οκτώ τουρκικά F-16 -έξι από τα οποία ήταν οπλισμένα με πυραύλους αέρος-αέρος- σε τέσσερις σχηματισμούς πραγματοποίησαν 33 παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου.

Τα τουρκικά F-16 προκάλεσαν και πέντε εικονικές αερομαχίες με τα ελληνικά μαχητκά αεροσκάφη επιφυλακής, αφού οι πιλότοι τους αρνήθηκαν να αποχωρήσουν από το FIR Αθηνών μετά την αναγνώριση και εικονική αναχαίτισή τους από τους Έλληνες χειριστές.  

Ακόμη 29 παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου των 10 ναυτικών μιλίων έκαναν 2 τουρκικά αεροσκάφη ηλεκτρονικού πολέμου τύπου CN-235, τα γνωστά ιπτάμενα ραντάρ που κινούνται σε ολόκληρο το εύρος του Αιγαίου, σε ύψος περίπου 25.000 ποδών και στον άξονα από βορρά προς νότο.  

Αθροιστικά, τα 10 τουρκικά αεροσκάφη -οκτώ F-16 και δύο CN-235- έκαναν 62(!) παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου και 15 παραβάσεις των κανόνων εναέριας κυκλοφορίας στο Βορειοανατολικό, το Κεντρικό και το Νοτιοανατολικό Αιγαίο.   Σύμφωνα με το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας, τα τουρκικά αεροσκάφη «αναγνωρίστηκαν και αναχαιτίστηκαν, σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες, κατά πάγια πρακτική».