Διενέργεια των εκλογών μετά το πέρας της τετραετίας προκρίνει η περιφερειάρχης Αττικής, Ρένα Δούρου, καθώς όπως τονίζει, «δεν είναι μόνο συμβολικοί οι λόγοι ότι πρέπει να επιστρέψουμε σε κανονικότητα, αλλά είναι και λόγοι οικονομικοί και πολιτικοί».

Ειδικότερα, η κ. Δούρου μίλησε στο Ρ/Σ Παραπολιτικά 90.1 Fm στην εκπομπή «Να ‘χαμε, να λέγαμε» με το δημοσιογράφο Ανδρέα Παπαδόπουλο και, μεταξύ άλλων, τόνισε: «Η κουβέντα γύρω από την κάλπη των ευρωεκλογών είναι ίσως πιο κρίσιμη από κάθε άλλη φορά. Η αλήθεια είναι ότι όλα τα προηγούμενα χρόνια την κάλπη των ευρωεκλογών την αντιμετώπιζαν οι εκάστοτε εθνικές κυβερνήσεις ως ένα δωρεάν exit poll σε σχέση με τις εθνικές εκλογές, και ανάμεσα στους πολλούς λόγους που η κατάσταση πια στην ΕΕ δεν είναι καλή νομίζω ότι είναι κι αυτό. Διότι ποτέ δεν καταλάβαμε τι σημαίνει εθνική αντιπροσωπία στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο και θέλω να πιστεύω ότι έστω και την υστάτη στιγμή θα αντιληφτούμε πρώτα οι συμπολίτες μας ότι το ποιον σταυρώνουμε να τον στείλουμε ως μέλος της εθνικής μας αντιπροσωπείας στις Βρυξέλες είναι ίσως πιο σοβαρό από κάθε άλλη φορά».

Ερωτηθείσα αν θα πρέπει οι εθνικές εκλογές να γίνουν τον Οκτώβριο, είπε «το έχω πει και δημόσια, το έχω γράψει ότι είναι πολύ σημαντικό μετά από αρκετές τετραετίες αλλά και μετά από μια περίοδο με το ορόσημο της 21ης Αύγουστου που φαίνεται ότι κλείσαμε τη πόρτα της επιτροπείας, χωρίς να σημαίνει ότι δε διακινδυνεύουμε να την ξανανοίξουμε αν εξακολουθήσουμε λάθος πολιτικές, είναι πάρα πολύ σημαντικό επιτέλους και σας το λέω και ως μέλος της επιτροπής της συνταγματικής αναθεώρησης, οι εθνικές εκλογές να γίνουν στο τέλος της τετραετίας. Δεν είναι μόνο συμβολικοί οι λόγοι ότι πρέπει να επιστρέψουμε σε κανονικότητα, αλλά είναι και λόγοι οικονομικοί και πολιτικοί. Υπάρχουν πάρα πολλά νομοσχέδια που τα έχουν ανάγκη και επαγγελματίες, και μικρομεσαίοι για να μη πάω στα πάρα πολύ μεγάλα τα οποία τα είδαμε και στις 104 σελίδες της αναφοράς σε σχέση με το πως πάμε στα οικονομικά που αφορούν τις 120 δόσεις, την πρώτη κατοικία κτλ».

Σε ό,τι αφορά την έκθεση της Κομισιόν, επισήμανε: «Με ανησύχησε περισσότερο η αντιμετώπιση αυτών των 104 σελίδων όπου όσοι έχουν την τύχη να είναι εξοικειωμένοι με το τρόπο με τον οποίο γράφονται αυτές οι εκθέσεις από μέρους της ευρωπαϊκής επιτροπής ξέρουμε πάντα ότι υπάρχουν παρατηρήσεις θετικές και αρνητικές είτε μιλάμε για δημοσιονομικά, είτε μιλάμε για το προσφυγικό-μεταναστευτικό. Είδα ότι πριν καν διαβαστεί φαντάζομαι από το σύνολο όσων δημοσιολογούν, είχαμε ένα χαρτοπόλεμο γύρω από τις παρατηρήσεις. Νομίζω ότι εδώ δε μιλάμε για νέο μνημόνιο, ούτε καν για μασκαρεμένο μνημόνιο όπως ειπώθηκε στο δημόσιο λόγο, πρόκειται ή τουλάχιστον εύχομαι να αντιμετωπιστεί η συγκεκριμένη έκθεση με συζήτηση, σοβαρή διαπραγμάτευση, συνεργασία και είμαι πεπεισμένη ότι βρισκόμαστε σε ένα πλαίσιο θετικών ανταλλαγών και πρέπει να ολοκληρωθούν τα επόμενα βήματα. Δεν θέλω να τρομάξω τους ακροατές αλλά αυτή η πάρα πολύ επώδυνη και επιτυχή διαδικασία από μέρους της εθνικής κυβέρνησης το προηγούμενο χρονικό διάστημα που οδήγησαν στην 21η Αύγουστου ξαναλέω μπορεί αύριο-μεθαύριο, αν δεν συνεχίσουμε με την ίδια σθεναρότητα να ξαναμπούμε σε αυστηρή επιτροπεία».

Αναφερόμενη στην κριτική που της έχει γίνει, τόνισε: «Η κριτική είναι υποχρεωτική θα έλεγα προς τα αιρετά πρόσωπα και θα πρέπει να την λαμβάνουν σοβαρά υπόψη. Εδω όμως δεν μιλάμε για μια απλή κριτική, εδω μιλάμε ότι τις πρώτες ώρες της εθνικής τραγωδίας δεν έτυχε στη Δούρου ή στη Περιφέρεια γενικά κι αόριστα, έτυχε στην πατρίδα ολόκληρη, υπήρξαν δυστυχώς συνάδελφοι σας και στελέχη, εκλεγμένα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης που είχανε βγάλει ακόμα και το κατηγορητήριο. Όλη αυτή η ιστορία έχει χαραχτεί ανεξίτηλα στη μνήμη μου, δεν θα μπορούσε αλλιώς, και ως πολιτικό πρόσωπο απέναντι σε αυτή τη τραγωδία έχω δηλώσει επανειλημμένως ότι υπάρχουν ευθύνες και πρέπει να αναζητηθούν, αλλά από αυτό μέχρι τη ποινική δίωξη μου, από το να Postaρούνε με ονοματεπώνυμο αιρετοί της ΝΔ «πρέπει να φυλακιστεί» και τη φυσική μου εξόντωση ούτε σεβασμό περιποιεί στους νεκρούς , ούτε θωρακίζει μια ανοχύρωτη Αττική και μια ανοχύρωτη πατρίδα. Γιατί και στην Κρήτη έγιναν και στην περιφέρεια Πελοποννήσου και στην περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας από την επόμενη φυσική καταστροφή μια και έχουμε πειστεί πια ότι έχουμε κλιματική αλλαγή απλώς η κλιματική αλλαγή δεν μπορεί να είναι για την περιφέρεια Κρήτης και να μην ισχύει για την περιφέρεια Αττικής».

Αναφερόμενη στην τραγωδία στο Μάτι, σχολίασε: «Με σχετικά υπομνήματα προκειμένου να υποβοηθήσουμε τη δικαστική έρευνα και από τους υπηρεσιακούς παράγοντες της περιφέρειας Αττικής, γιατί άλλο η πολιτική ευθύνη και άλλο η αντικειμενική και ποινική ευθύνη, έχουμε ξεκαθαρίσει το τοπίο ότι οι περιφέρειες δεν σβήνουνε φωτιές. Από εκεί και πέρα θα πρέπει να ανασκουμπωθούμε όλοι να ετοιμαστούμε για τα ακραία καιρικά φαινόμενα της κλιματικής αλλαγής και φαίνεται ότι δεν επιδεικνύουν όλοι ούτε την ίδια ευαισθησία και έχουν ευθύνες για όσα δε γίναν το προηγούμενο χρονικό διάστημα. Αρκεί να σας πω ότι μόλις το 2016 και εκ τότε υπό την υπουργεία του κ.Φάμελου γίνεται μια προσπάθεια να κερδηθεί ο χαμένος χρόνος να έχουμε περιφερειακό σχεδιασμό αντιμετώπισης των ακραίων καιρικών φαινομένων. Η περιφέρεια Αττικής έχει μια πάρα πολύ σπουδαία πρωτιά αναφέρεται σε αντίστοιχη έκθεση της ευρωπαϊκής επιτροπής ότι είναι η περιφέρεια που τα τελευταία δύο χρόνια μείωσε την εκπομπή διοξειδίου και χθες είχαμε μια πάρα πολύ σπουδαία συνάντηση για τα δημόσια γερασμένα κτήρια που τα προβλήματά τους επιδεινώθηκαν στα χρόνια των μνημονίων λόγω των περικοπών και της υποχρηματοδότησης της τοπικής αυτοδιοίκησης όπου η περιφέρεια Αττικής έρχεται να τα χρηματοδοτήσει, να διορθώσει λάθος επιλογές του παρελθόντος, να εξοικονομήσουμε ενέργεια, να εξοικονομήσουμε πόρους, να γίνουνε ασφαλή».