Φωτογραφίες από το ελικόπτερο Chinook στο οποίο επέβαινε ο πρωθυπουργός την ώρα της παρενόχλησης από τα τουρκικά μαχητικά F-16 πάνω από το Αγαθονήσι, ανήμερα της 25ης Μαρτίου, δόθηκαν στη δημοσιότητα.

Στις φωτογραφίες φαίνεται ο πρωθυπουργός να κοιτά από το παράθυρο του ελικοπτέρου στο οποίο επέβαινε λίγο πριν προσγειωθεί στο Αγαθονήσι. 

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του militaire.gr, ο πρωθυπουργός εμφανίζεται ψύχραιμος και όπως λένε οι πληροφορίες ήταν και «ανυπάκουος» στη σύσταση των χειριστών που του ζήτησαν να καθίσει και να δεθεί.

Οι φωτογραφίες μέσα από το Σινούκ είναι τραβηγμένες από το χέρι του έμπειρου φωτορεπόρτερ που πάντα τον συνοδεύει, Αντρέα Μποτέλι.

Είχε προηγηθεί η «πατριωτική» ομιλία Τσίπρα στο Αγαθονήσι όπου κατήγγειλε την παρενόχληση του ελικοπτέρου από τουρκικά F-16, λέγοντας μάλιστα ειρωνικά ότι «δεν χρειάζεται να καίνε τόση κηροζίνη και βενζίνη οι Τούρκοι» είπε χαρακτηριστικά, για να συμπληρώσει: «Ο Έλληνας πρωθυπουργός θα φτάσει και στην τελευταία ελληνική γωνιά, ακόμη κι αν χρειαστεί να κολυμπήσει.»

Αργότερα, απευθυνόμενος στους κατολίκους του νησιού είπε: «Η Ελλάδα χτίζει ξανά την εθνική της αυτοπεποίθηση, όχι με λεονταρισμούς και με κορώνες». Βγαίνουμε, σημείωσε, «από μία επώδυνη κρίση, μία κρίση που μας πλήγωσε αλλά δεν μας γονάτισε» Για να καταλήξει: «Εσείς ξέρετε να παλεύετε. Ύψιστο καθήκον και πατριωτισμός είναι να ενισχύσουμε τις δικές σας προσπάθειες.»

Φυσικά, η τουρκική προκλητικότητα δεν είναι τυχαία. Πριν από λίγα 24ωρα ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Τσιρώνης, «έβγαλε» από το Αιγαίο το Καστελόριζο. Κάποτε άλλος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι θα ήθελε μια «συμφωνία των Πρεσπών» και στο Αιγαίο.

Ο νέος ΥΠΕΞ, Γιώργος Κατρούγκαλος, μίλησε για συνεκμετάλλευση των ενεργειακών πόρων, βάζοντας στη μοιρασιά και τον Ταγίπ Ερντογάν. Γιατί δεν πρέπει να είμαστε «μοναχοφάηδες», όπως είχε πει και ο Νίκος Κοτζιάς.

Μάλιστα ο Τούρκος ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου ευχαρίστησε τον «Γιώργο» για τη δήλωσή του: «Όσον αφορά το θέμα των υδρογονανθράκων ο Γιώργος είπε ότι δεν θα πρέπει να αποκλειστεί η Τουρκία. Τον ευχαριστούμε για το θετικό μήνυμά του» είπε χαρακτηριστικά ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών στέλνοντας επίσης μήνυμας ότι «κανένα προτζεκτ στο οποίο δεν συμπεριλαμβάνεται η Τουρκία δεν είναι ρεαλιστικό»

Για να μην αναφερθεί κανείς στα συνεχή παραληρήματα του προεκλογικού Ερντογάν για τους Έλληνες, την Σμύρνη, την Κωνσταντινούπολη και την Αγία Σοφία.