Μετά τις 20:00 έφτασε στην Ελλάδα από τα Ιεροσόλυμα το Αγιο Φως, με το κυβερνητικό αεροσκάφος.

Όπως έγινε γνωστό νωρίτερα, το αεροπλάνο που μετέφερε το Αγιο Φως προσγειώθηκε στο στρατιωτικό αεροδρόμιο της Ελευσίνας και όχι στο «Ελευθέριος Βενιζέλος». Από εκεί θα ακολουθήσει μεταφορά του με ιδιωτικό ελικόπτερο στο αεροδρόμιο Αθηνών, από όπου θα μεταφερθεί σε μεγάλες πόλεις της Ελλάδας με εσωτερικές πτήσεις.

Δυσαρέσκεια εκκλησιαστικών κύκλων 

Η αλλαγή σχετικά με την άφιξη του Αγίου Φωτός, που μεταφέρθηκε με ιδιωτικό ελικόπτερο στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος», προκάλεσε έντονη δυσαρέσκεια σε εκκλησιαστικούς κύκλους.

Η απόφαση αυτή προκάλεσε ιδιαίτερα την αντίδραση του μητροπολίτη Μεσογαίας Νικόλαου, ο οποίος παραδοσιακά υποδεχόταν κάθε χρόνο το Άγιο Φως στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος.

Όπως κατήγγειλε στον ΑΝΤ1 ο μητροπολίτης Μεσογαίας Νικόλαος, ενώ ήταν να μεταβεί και ο ίδιος στα Ιεροσόλυμα με το κυβερνητικό αεροσκάφος κατέβηκε λίγο πριν αναχωρήσει για τους Άγιους Τόπους καθώς ενημερώθηκε τελευταία στιγμή για την αλλαγή του δρομολογίου και δεν συμμετείχε στην αποστολή.

«Δεν μπορώ να τους καταλάβω τους ανθρώπους, εγώ αρνήθηκα να πάω πάντως. Πήγα στο αεροπλάνο και εκεί μου ανακοίνωσαν ότι θα γυρίσουμε στην Ελευσίνα και τους απήντησα γιατί γίνεται αυτό; Ο υπουργός λέει δεν ξέρω. Γιατί δεν μας ειδοποιήσατε και μας το λέτε τελευταία στιγμή; Λέει δεν ξέρω. Ποιος κοινός νους μπορεί να το καταλάβει, θέλουν να υποβαθμίσουν το γεγονός με αυτόν τον τρόπο. Το θεωρώ εμπαιγμό της εκκλησίας, και δεν πήγα, γύρισα πίσω», είπε ο Μητροπολίτης Μεσογαίας.

Στη συνέχεια το Aγιο Φως ταξίδεψε με πτήσεις της Aegean, της Olympic Air και της Sky Express σε όλες τις γωνιές της ελληνικής επικράτειας.

Η ελληνική αποστολή για το Άγιο Φως, με επικεφαλής τον υφυπουργό Εξωτερικών Μάρκο Μπόλαρη, έφτασε το πρωί του Μ. Σαββάτου στο Τελ Αβίβ, προκειμένου να παραστεί στην τελετή αφής στον Ιερό Ναό της Αναστάσεως.

Μετά τη λήξη της τελετής αφής, περίπου στις 2:30, η ελληνική αντιπροσωπεία μετέβη στο Πατριαρχείο, όπου ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων Θεόφιλος Γ' παρέδωσε το Άγιο Φως στον εκπρόσωπο της ελληνικής πολιτείας.

Με λαμπρότητα τελέστηκε η αφή του Αγίου Φωτός

Σε κλίμα κατάνυξης και λαμπρότητας, τελέστηκε στον κατάμεστο Ιερό Ναό της Αναστάσεως στα Ιεροσόλυμα η ιερουργία της Αφής του Αγίου Φωτός. Ο Ελληνορθόδοξος Πατριάρχης Ιεροσολύμων, Θεόφιλος Γ΄ εισήλθε στον Πανάγιο Τάφο με δυο δεσμίδες από 33 κεριά η καθεμία, που συμβολίζουν τα χρόνια ζωής του Χριστού.

Στον προθάλαμο, στο παρεκκλήσι του Αγγέλου, τον ακολούθησε ιερέας από το Αρμενικό Πατριαρχείο. Στη συνέχεια ο Πατριάρχης εισήλθε μόνος του στον Πανάγιο Τάφο. Ενθουσιώδεις ιαχές «Άξιος» ακούγονταν από τους χιλιάδες πιστούς που είχαν συρρεύσει στο ναό.

Λίγο μετά τις 2.30 το μεσημέρι ο Πατριάρχης Θεόφιλος Γ', συνοδεία αρχιερέων, ιερέων και διακόνων, εξήλθε του Παναγίου Τάφου κρατώντας σε κάθε του χέρι αναμμένα 33 κεριά και μετέδωσε το Άγιο Φως στους χιλιάδες προσκυνητές που παρίσταντο για το «Δεύτε λάβετε Φως», καθώς και το μήνυμα της Ανάστασης στην ανθρωπότητα.

Με τις καμπάνες να ηχούν χαρμόσυνα, ο Πατριάρχης έψαλε «δεύτε λάβετε Φως εκ του ανεσπέρου Φωτός» μεταδίδοντας το Αναστάσιμο μήνυμα στους πιστούς στην Εκκλησία της Αναστάσεως, οι οποίοι έσπευσαν κρατώντας στα χέρια πολλές λαμπάδες αποτελούμενες από 33 κεράκια, να λάβουν το Άγιο Φως και να το μεταδώσουν.