"Να πάει να … η Ευρωπαϊκή Ένωση" είχε πει η Βικτόρια Νούλαντ κατά τη διάρκεια υποκλαπείσας συνομιλίας που είχε διαρρεύσει το 2014, εν μέσω της ουκρανικής κρίσης, προκαλώντας σφοδρότατες αντιδράσεις σε επίπεδο ηγετών. 

Στην άλλη άκρη της γραμμής βρισκόταν ο Αμερικανός διπλωμάτης, Τζεφ Πάιατ, πρέσβης τότε των ΗΠΑ στο Κίεβο, ο οποίος δύο χρόνια μετά θα προσγειωθεί στην Αθήνα για να αντικαταστήσει τον Ντέιβιντ Πιρς στη θέση του πρέσβη στην Ελλάδα.

Ο Τζεφ Πάιατ θεωρείται ένας ιδιαίτερα έμπειρος διπλωμάτης καθώς κατά τη διάρκεια της καριέρας του έχει χειριστεί αρκετές σημαντικές υποθέσεις με κορυφαία όλων την ουκρανική κρίση. Η επικείμενη τοποθέτησή του στην Αθήνα, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, αναβαθμίζει αυτομάτως την παρουσία και την "ματιά" των ΗΠΑ στην χώρα μας αφού στη θέση του επίσημου ενδιάμεσου των δύο χωρών τοποθετείται ένας έμπειρος και ικανός διπλωμάτης ο οποίος χαίρει μεγάλης εκτίμησης στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού. Παράλληλα το πέρασμα από έναν διπλωμάτη χαμηλών τόνων, όπως ο Ντέιβιντ Πιρς, σε έναν σκληροτράχηλο, όπως ο Τζεφ Πάιατ αρκεί για να σηματοδοτήσει την αλλαγή στάσης των ΗΠΑ.

Η θητεία του στην Ουκρανία και ο ρόλος του στην κρίση του 2014, τον καθιστούν σε άριστο γνώστη της ρωσικής πολιτικής στην περιοχή της ανατολικής και νοτιοανατολικής Ευρώπης. Οι γνώσεις του αυτές θα αποδειχθούν πολύτιμες στο θέμα της ενέργειας δείγμα του ότι οι ΗΠΑ θέλουν να έχουν λόγο στις εξελίξεις.

Σε δεύτερο επίπεδο αλλά εξίσου σημαντικό, ενδυναμώνεται και ο ρόλος της Βικτόρια Νούλαντ στην περιοχή. Η βοηθός υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, αρμόδια για τις ευρωπαϊκές και ευρασιατικές υποθέσεις διαδραματίζει σημαίνοντα ρόλο στις εξελίξεις της περιοχής μας και ιδιαίτερα σε υποθέσεις που αφορούν άμεσα την Ελλάδα, όπως ανέφερε η εφημερίδα Παραπολιτικά τον περασμένο Μάρτιο. Η άφιξη στην Αθήνα του Τζεφ Πάιατ, με τον οποίο διατηρεί στενές σχέσεις, αναβαθμίζει και τον δικό της ρόλο ανεξάρτητα από την έκβαση των αμερικανικών προεδρικών εκλογών.