Την πρώτη τουρκική πρόκληση στη θάλασσα μετά τις διακοπές του καλοκαιριού είχαμε χθες το μεσημέρι και ανακοινώθηκε επισήμως από το ΓΕΕΘΑ αργά το βράδυ, με τον πλου της τουρκικής κορβέτας TCG “Bafra” (F-505), σχεδόν έξω από το Σούνιο, προερχόμενη από περιοχή Βορειοανατολικού Αιγαίου. 

Σύμφωνα με τις πληροφορίες η προαναφερθείσα κορβέτα συμμετείχε το προηγούμενο διήμερο σε ασκήσεις του Τουρκικού Στόλου στην περιοχή του κόλπου Ξηρού στη βόρεια πλευρά της χερσονήσου της Καλλιπόλεως, μετά το πέρας της οποίας κινήθηκε με Νοτιοδυτική κατεύθυνση προκειμένου να αντικαταστήσει άλλο τουρκικό πλοίο στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου που συμμετέχει σε διεθνή αποστολή. Αντί όμως αυτό να κατευθυνθεί νότια, κατευθύνθηκε νοτιοδυτικά και στις 10:30 στα Ελληνικά Χωρικά Ύδατα, μεταξύ Ευβοίας και ’νδρου στο στενό του Καφηρέα. Ακολούθως εξακολούθησε κινούμενη με Νοτιοδυτική πορεία και διήλθε μεταξύ Κέας και Μακρονήσου, για να εξέλθει από τα ΕΧΥ Νοτίως της Κέας στις 13:10.
Το τουρκικό πλοίο τύποις πραγματοποιούσε «αβλαβή διέλευση», στην πραγματικότητα όμως πραγματοποίησε την πρόκληση που επιδίωκε η ’γκυρα. Το Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό, που παρακολουθούσε «εκ του μακρόθεν» την τουρκική εκπαιδευτική δραστηριότητα, μόλις διαπίστωσε ότι ένα από τα συμμετέχοντα σε αυτήν πλοία «ξέκοψε» και πήρε Νοτιοδυτική κατεύθυνση το ακολουθούσε «κατά πόδας» αρχικώς με τη φρεγάτα «ΝΑΒΑΡΙΝΟΝ» και ακολούθως μετά την Κέα με την πυραυλάκατο «ΡΟΥΣΣΕΝ». Σήμερα το Τουρκικό πολεμικό κινείται βορείως της Ρόδου, με κατεύθυνση τον τουρκικό ναύσταθμο του Αξάζ για ανεφοδιασμό και μετά θα αποπλεύσει για να αντικαταστήσει το άλλο τουρκικό πλοίο.
Για τη συγκεκριμένη τουρκική δραστηριότητα το ΥΠΕΘΑ ενημέρωσε το Υπουργείο Εξωτερικών.

Λ.Σ.Μ.