Μεγάλη φωτιά μαίνεται από τα ξημερώματα στη Νεάπολη Λακωνίας.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες υπάρχει ένας νεκρός από ανακοπή καρδιάς σε νοσοκομείο της περιοχής. Πριν λίγο ένα καναντέρ αναγκάστηκε σε αναγκαστική προσγείωση, ενώ οι πιλότοι σύμφωνα με πληροφορίες είναι καλά στην υγεία τους.

Οι δυνάμεις της πυροσβεστικής έχουν πλέον ενισχυθεί και πλέον επιχειρούν 120 πυροσβέστες, 39 πεζοπόρα και εναέρια μέσα  σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της πυροσβεστικής. Από αέρος ρίψεις νερού πραγματοποιούν 1 ελικόπτερο και 4 αεροσκάφη. Ωστόσο, την όλη προσπάθεια κατάσβεσης δυσκολεύουν οι δυνατοί άνεμοι που πνέουν στην περιοχή. 

Πάνω από 300 κάτοικοι είναι «παγιδευμένοι» στον Προφήτη Ηλία, εκκενώθηκαν τα χωριά Λάχι, Φαρακλό, Άγιος Νικόλαος και Μεσοχώρι καθώς και δύο κατασκηνώσεις.



Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Πολιτικής Προστασίας Μονεμβασιάς, ο οποίος μίλησε σε τηλεοπτικό σταθμό: «η κατάσταση είναι δραματική ενώ έχουν εκκενωθεί ήδη τα χωριά Φαρακλό και το Λάχι. Όπως ανέφερε ο ίδιος, σπίτια δεν έχουν καεί ολοσχερώς ωστόσο έχουν υποστεί ζημιές. 

Σύμφωνα όμως με κατοίκους της περιοχής της Νεάπολης Λακωνίας από τα ξημερώματα και μέχρι αυτή τη στιγμή οι φλόγες έχουν καταστρέψει σπίτια και στάνες.

«Η εικόνα είναι δραματική. Έχουμε απίστευτο πρόβλημα. Ίσως έχουν καεί δύο-τρία σπίτια. Γύρω γύρω, όμως, όλο το χωριό είναι καμένο. Ενημερωθήκαμε λίγο πριν τις τέσσερις τα ξημερώματα. Το χωριό έχει 300 κατοίκους και δεν κινδύνευσαν άνθρωποι. Είχαν φύγει όλοι από τις 05:30 κι η φωτιά έφτασε σε εμάς στις 06:00», αναφέρει ο Γιώργος Βαρβαρέσος, πρόεδρος του χωριού Λάχι. 

«Η κατάσταση είναι πολύ σοβαρή. Σε άλλα μέρη κινδυνεύουν περισσότερο. Η φωτιά ίσως σταματήσει στη θάλασσα. Καίγονται Λάχι, Φαρακλό, Άγιος Νικόλαος και Βελανίδια. Κανείς δεν ξέρει από τι ξέσπασε η φωτιά. Ίσως έπεσε κάποιο καλώδιο της ΔΕΗ κι έτσι άρχισαν όλα. Παντού έχουμε εστίες κι η φωτιά είναι ανεξέλεγκτη. Μακάρι να σταθούμε τυχεροί», υπογράμμισε.

Πριν από λίγο δόθηκε εντολή να εκκενωθεί το νοσοκομείο της νεάπολη, καθώς η φωτιά το απειλεί.

Ζωντανοί οι πιλότοι του καναντέρ που πραγματοποίησε αναγκαστική προσγείωση

Ζωντανοί είναι οι δύο πιλότοι του δασοπυροσβεστικού αεροσκάφους CL-215 που πραγματοποίησε αναγκαστική προσγείωση πριν από λίγη ώρα στη διάρκεια των προσπαθειών κατασβέσεως της μεγάλης φωτιάς στη Νεάπολη Λακωνίας.

Η πληροφορία αυτή προέρχεται από το ΓΕΑ και αυτή τη στιγμή δεν έχουν ανακοινωθεί περισσότερες λεπτομέρειες, ει μη μόνο ότι οι δύο πιλότοι είναι καλά στην υγεία τους.

Εκκενώθηκε το Κέντρο Υγείας στη Νεάπολη Λακωνίας

Εκκενώθηκε το Κέντρο Υγείας στη Νεάπολη Λακωνίας, καθώς απειλείται από την πυρκαγιά που μαίνεται στην περιοχή.

Νεκρός 58χρονος τουρίστας από τη φωτιά στη Λακωνία

Δυστυχώς ένας άντρας 58 ετών είναι νεκρός στην πυρκαγιά της Λακωνίας όπως επιβεβαιώνουν οι αρχές.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο άτυχος άντρας έχασε τη ζωή του από παθολογικά αίτια, συγκεκριμένα από ανακοπή καρδιάς. Πρόκειται για τουρίστα ο οποίος μεταφέρθηκε στο κέντρο υγείας Νεάπολης Λακωνίας.

Η φωτιά έχει φθάσει στα πρώτα σπίτια

Μέσα στις αυλές των σπιτιών μπήκε η φωτιά στον κάμπο των Βοιών. Όμως η κινητοποίηση των πυροσβεστικών δυνάμεων είναι τέτοια, ώστε τα σπίτια γλύτωσαν από την πυρκαγιά και ο ελαιόκαμπος γλύτωσε από την ολοκληρωτική καταστροφή. Οι κάτοικοι στον κάμπο, με τους οποίους συνομίλησε το ΑΠΕ-ΜΠΕ, δήλωσαν ότι οι πυροσβέστες κινήθηκαν με αυτοθυσία για να γλυτώσουν οι περιουσίες των κατοίκων των χωριών.

Οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής στην περιοχή είναι ισχυρές, ενώ υπάρχει γενική κινητοποίηση των υπηρεσιών ώστε να συνδράμουν οι υπάλληλοι -ο καθένας από την αρμοδιότητά του- στην κατάσβεση και την παροχή βοήθειας στους πολίτες ώστε να απομακρυνθούν από τα χωριά, από όπου περνάει η φωτιά.

Η φωτιά έχει φθάσει στα πρώτα σπίτια της Νεάπολης και έχει καταστρέψει αρκετά στρέμματα ελαιοδένδρων. 
Το βουνό ανατολικά της κωμόπολης έχει ολοκληρωτικά γίνει στάχτη.