Του Λεωνίδα Μπλαβέρη

Απέπλευσε από το λιμάνι του Πειραιώς το αρματαγωγό του Στόλου «ΙΚΑΡΙΑ», μεταφέροντας τους Ναυτικούς Δόκιμους, οι οποίοι συμμετείχαν στον φετινό Θερινό Εκπαιδευτικό Πλου (ΘΕΠ) της Σχολής Ναυτικών Δοκίμων (ΣΝΔ).

Πριν από την αναχώρηση, πραγματοποιήθηκε σύντομης διάρκειας τελετή, παρουσία του Διοικητού της ΣΝΔ, Υποναυάρχου Γεωργίου Λεβέντη ΠΝ, ο οποίος παρέστη ως εκπρόσωπος του απουσιάζοντος στο Ισραήλ Αρχηγού ΓΕΝ, Αντιναυάρχου Ευαγγέλου Αποστολάκη ΠΝ. Στην τελετή παρευρέθησαν συγγενείς και φίλοι των Ναυτικών Δοκίμων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο φετινός ΘΕΠ, ο οποίος πραγματοποιείται με το αρματαγωγό «ΙΚΑΡΙΑ», θα διαρκέσει συνολικώς 40 ημέρες και το πλοίο έχει προγραμματιστεί να καταπλεύσει στα λιμάνια της Λεμεσού Κύπρου, Χάϊφας Ισραήλ, Αλεξάνδρειας Αιγύπτου, Βαλέτας Μάλτας, Λα Σπέτσια Ιταλίας, Ντουμπρόβνικ Κροατίας και Κότορ Μαυροβουνίου.

Σκοπός τού ΘΕΠ, συμφώνως με το ΓΕΝ, είναι η εξοικείωση των Ναυτικών Δοκίμων με τη θάλασσα, η πρακτική εν πλω εκπαίδευση, η απόκτηση ναυτικών γνώσεων και εμπειριών, καθώς επίσης και η προβολή του Πολεμικού Ναυτικού και της Ελληνικής Σημαίας στους λιμένες και στις χώρες κατάπλου.

Στο φετινό ΘΕΠ συμμετέχουν 122 Ναυτικοί Δόκιμοι, αντιπροσωπεία σπουδαστών άλλων Στρατιωτικών Σχολών (της Στρατιωτικής Σχολής Ευελπίδων, της Σχολής Ικάρων, της Στρατιωτικής Σχολής Αξιωματικών Σωμάτων), πέντε Ναυτικοί Δόκιμοι από τη φημισμένη Ναυτική Ακαδημία της Annapolis των ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο και την Αίγυπτο, καθώς και ένας αξιωματικός από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.