Σε εξέλιξη βρίσκεται η πυρκαγιά που ξέσπασε το απόγευμα του Σαββάτου στο βουνό Σκοπός, στο Καλαμάκι Ζακύνθου.  Το σημείο είναι δύσβατο και δεν απειλούνται κατοικημένες περιοχές. Από τις φλόγες έχουν καεί πάνω από 500 στρέμματα δασικής έκτασης, ενώ οι άνεμοι συνεχίζουν να πνέουν με μεγάλη ισχύ.

Στο σημείο επιχειρούν 10 οχήματα με 25 πυροσβέστες και δύο αεροσκάφη, ενώ ο δήμαρχος Παύλος Κολοκοτσάς χαρακτήρισε την κατάσταση «εφιάλτη».

Συνολικά 78 πύρινα μέτωπα είχε να αντιμετωπίσει το Σάββατο η Πυροσβεστική Υπηρεσία σε όλη τη χώρα. Με εξαίρεση αυτό της Ζακύνθου, τα υπόλοιπα μέτωπα είναι αυτή τη στιγμή σε ύφεση.

Οι αρμόδιες Αρχές ωστόσο παραμένουν σε αυξημένη ετοιμότητα, υπό τον αναζωπυρώσεων λόγω των ισχυρών ανέμων που συνεχίζουν να πνέουν. 

Στο πύρινο μέτωπο της Σκύρου βρίσκονται επί ποδός 9 οχήματα με 20 πυροσβέστες, 6 άτομα πεζοπόρο τμήμα και 3 οχήματα ΟΤΑ, ενώ από αέρος επιχειρεί ένα ελικόπτερο. 

Στον Βύρωνα επιχειρούν 18 οχήματα με 40 Πυροσβέστες, 20 άτομα πεζοπόρο τμήμα και 31 οχήματα ΟΤΑ. 

Στη Μαλακάσα επιχειρούν 20 οχήματα με 63 πυροσβέστες, 19 άτομα πεζοπόρο τμήμα, 12 οχήματα ΟΤΑ και 22 εθελοντές. 

Στη Νεάπολη Λακωνίας βρίσκονται 42 οχήματα με 105 πυροσβέστες, 26 άτομα πεζοπόρο τμήμα και ένα όχημα ΟΤΑ.  

Σύμφωνα με την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, και σήμερα Κυριακή υπάρχει πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς. Στο «κόκκινο» βρίσκονται Περιφέρεια Αττικής, Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδος (Βοιωτία, Φθιώτιδα, Εύβοια), Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου (Κυκλάδες), Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου (Χίος, Λέσβος), Περιφέρεια Πελοποννήσου, Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος (Αχαΐα, Ηλεία) και Περιφέρεια Ιονίων Νήσων (Ζάκυνθος)

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις Περιφέρειες και τους Δήμους των ανωτέρω περιοχών, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τυχόν επεισόδια πυρκαγιών.

Παράλληλα, συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως η ρίψη αναμμένων τσιγάρων, το κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών ή υπολειμμάτων καθαρισμού, η χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες όπως δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης, η χρήση υπαίθριων ψησταριών κ.ά. Επίσης, κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου απαγορεύεται η καύση των αγρών.