Η πιο ξεχωριστή και ιστορική συνοικία του Πειραιά η οποία κατοικήθηκε κυρίως από Μανιάτες, τα "ορεινά" Μανιάτικα ενδέχεται να εισβάλει στις πολιτιστικές και αρχαιολογικές καλένδες το επόμενο διάστημα. 

Στη γωνία Αιτωλικού και Γυθείου, προβλέπεται να γίνει  σταθμός της 3ης γραμμής του Μετρό προς Πειραιά, αναμένονται, - σύμφωνα με την τ. προϊσταμένη της ΚΣτ’ ΕΠΚΑ Ευτυχία  Λυγκούρη αλλά και άλλους αρχαιολόγους- να έρθουν στο φως  κατάλοιπα από την αρχαία νεκρόπολη.  Στο σημείο αυτό ο αρχαιολογικός χάρτης αναφέρει  πως  ήταν  το  βόρειο νεκροταφείο του αρχαίου Πειραιά.

Ηδη στον πυρήνα της συλλογής του  Αρχαιολογικού Μουσείου του Πειραιά, περιλαμβάνονται   μνημεία από το «βόρειο νεκροταφείο της αρχαίας πόλης». Πολλές εικόνες τους   περιλαμβάνονται στο  λεύκωμα που εξέδωσε το ίδρυμα Λάτση και  η Γιούρομπανκ  για το   Αρχαιολογικό  Μουσείο    Πειραιά   που επιμελήθηκε ο Γιώργος Σταϊνχάουερ.

Βρέθηκαν σε μια έκταση από  τα Μανιάτικα  και προς την Αγία Σοφία  από τον Ιωάννη Α. Μελετόπουλο ή διάσπαρτα  κατά την εκτέλεση οικοδομικών εργασιών.

Μεταξύ των οδών Δερβενακίων – Σαλαμίνος – Αρτεμισίου και Παλαμηδίου βρισκόταν ο «Μέγας Κήπος Νικ. Μελετόπουλου» ο οποίος και οικοπεδοποιήθηκε. Εκεί  και  στο λεγόμενο “χωριό Μελετόπουλου” προς το λόφο Βώκου -Θηβών, σύμφωνα με τον Ιωάννη Α. Μελετόπουλο βρέθηκαν  διάφορα  ταφικά αρχαία αντικείμενα, πολλά επιτύμβια.  όπως επιτύμβια στήλη του 4ου π.Χ αιώνα  που φυλάσσεται στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο με αριθμό 872, καθώς και πολλά άλλα που συνέλεξε και παρέδωσε στο Αρχαιολογικό Μουσείο Πειραιά, όπου   μπορεί  να τα  δει κάθε ενδιαφερόμενος.

Για το λόγο αυτό πριν από την εκτέλεση έργων θα γίνουν δοκιμαστικές τομές  για να διαπιστωθεί τι υπάρχει  στο υπέδαφος.