Σαν μια ιστορία που επαναλαμβάνεται, ο Χριστός κατεβαίνει ξανά στη Γη. Τι θα συμβεί αυτή τη φορά; Θα έχει διαφορετική τύχη; Έχει κατανοήσει τη φύση των ανθρώπων;

Βάζοντας στο μικροσκόπιο κάθε είδος και μορφή εξουσίας, ο μονόλογος «Μέγας Ιεροεξεταστής» του Φιόντορ Ντοστογιέφσκι παρουσιάζεται για τρίτη χρονιά από το «θέατρο ΣΥΝ ΚΑΤΙ - σύνολο τέχνης», με τη σκηνοθετική και ερμηνευτική υπογραφή του Κωνσταντίνου Κωνσταντόπουλου, στο θέατρο Αλκμήνη, κάθε Δευτέρα και Τρίτη, στις 7 το απόγευμα.

Εξουσία ή ελευθερία;

Ο θρύλος του «Μεγάλου Ιεροεξεταστή» είναι ένα κεφάλαιο από τους «Αδελφούς Καραμαζόφ» (δεύτερος τόμος - πέμπτο κεφάλαιο), και παρουσιάζεται ως ένα ποίημα του δεύτερου από τους τρεις αδελφούς, του πιο φιλοσοφημένου, του Ιβάν, ο οποίος  το παρουσιάζει στον μικρότερο αδελφό, Αλιόσα, τον πιο θρησκευόμενο, που εκείνη την εποχή είναι δόκιμος μοναχός. Μέσα από έναν μύθο με διαχρονικό πυρήνα, το έργο επιχειρεί μια βαθιά ανατομία της ανθρώπινης προσωπικότητας - τόσο σε ατομικό, όσο και σε συλλογικό επίπεδο - όσον αφορά στο ερώτημα: «εξουσία ή ελευθερία;».

Αιώνια ερωτήματα στο κελί της εξουσίας

Η ιστορία, που αφηγείται ο Ιβάν στον αδελφό του, περιγράφει την επιστροφή του Χριστού στη Γη, και συγκεκριμένα στη Σεβίλλη του 15ου αιώνα, όπου πλήθος ανθρώπων τον υποδέχεται, παραληρώντας από συγκίνηση. Όμως, όταν περνά από εκεί ο Μέγας Ιεροεξεταστής, τον συλλαμβάνει.

Τη νύχτα, πηγαίνει να τον επισκεφθεί στο κελί του και του αποδεικνύει με επιχειρήματα ότι αυτό, που έφερε στη Γη, δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί. Κι αυτό, γιατί ο Χριστός παρεξήγησε τη φύση των ανθρώπων και, στην προσπάθειά του να κάνει καλό, έκανε κακό. Για μεγάλο χρονικό διάστημα, φαίνεται ότι έχει δίκιο. Σταδιακά, όμως, μπορεί να δει κανείς την αδυναμία των επιχειρημάτων, που είναι και η αδυναμία κάθε δικτατορίας, είτε αυτή είναι θρησκευτικής, είτε κοινωνικής φύσεως. Ακολουθώντας, λοιπόν, τη δομημένη σειρά των επιχειρημάτων του έργου, διερευνώνται σε βάθος αιώνια ερωτήματα, που κυριαρχούν πάντα στον κόσμο και, σήμερα, περισσότερο από ποτέ.

Ταυτότητα παράστασης

Μετάφραση: ’ρης Αλεξάνδρου, επεξεργασία κειμένου: Ματίνα Μόσχοβη, σκηνοθεσία - ερμηνεία: Κωνσταντίνος Κωνσταντόπουλος, βοηθοί σκηνοθέτη: Κωστής Σαββιδάκης - Μαρία Βασιλοπούλου, φωτογραφίες: Κλεοπάτρα Σάρλη, επεξεργασία ήχου: studio 19 – Κώστας Μπώκος, παραγωγή «θέατρο ΣΥΝ ΚΑΤΙ - σύνολο τέχνης», συμπαραγωγή: θέατρο Αλκμήνη.

Πληροφορίες

Θέατρο Αλκμήνη: Αλκμήνης 8 - Γκάζι, τηλέφωνο κρατήσεων: 210 3428650. Διάρκεια παράστασης: 60΄ χωρίς διάλειμμα. Τιμές εισιτηρίων: γενική είσοδος: 10 ευρώ, φοιτητικό: 5 ευρώ.