ΣΟΚ! Πούλησαν τα δικαιώματα του Εθνικού μας ύμνου σε ιαπωνική εταιρεία;
Δείτε πώς φτάσαμε σ' αυτή την αποκάλυψη!
Η αποκάλυψη πως οποιοσδήποτε επιθυμεί να «παίζει» τον Εθνικό Ύμνο θα πρέπει να καταβάλλει πνευματικά δικαιώματα σε ιαπωνική εταιρεία ήρθε να "ταράξει τα νερά" και να προκαλέσει πλήθος αντιδράσεων!
Το ζήτημα ήρθε στην επιφάνεια όταν πρώην εργαζόμενοι της ΕΡΤ διαμαρτυρόμενοι για την ανακατάληψη του Ραδιομεγάρου της Αγίας Παρασκευής από τους αστυνομικούς προσπάθησαν να ανεβάσουν στον ιστότοπο τους στο Youtube το δελτίο ειδήσεων το οποίο έκλεινε με τον Εθνικό Ύμνο.
Μόλις το βίντεο ανέβηκε, το Youtube έστειλε μια ειδοποίηση σύμφωνα με την οποία θα έπρεπε είτε να αφαιρεθούν τα ηχητικά τμήματα του βίντεο που έχουν πνευματικά δικαιώματα, είτε να επιτραπεί στο YouTube να παίζει στην αρχή του βίντεο διαφημίσεις, προκειμένου να αποδώσει στον κάτοχο των δικαιωμάτων το ποσό που του αναλογεί.
Και σε σχετικό ερώτημα το YouTube αποκάλυψε ότι τα δικαιώματα του ελληνικού Εθνικού Ύμνου ανήκουν στην εταιρεία διαχείρισης και διανομής μουσικής IODA που πλέον ονομάζεται Orchard.
Η εταιρεία ιδρύθηκε το 2003 και διαθέτει ένα παγκόσμιο δίκτυο συλλογικής διαχείρισης και διανομής μουσικής και ταινιών.
Δραστηριοποιείται σε 27 χώρες και διατηρεί σχέσεις ελέγχου με τα μεγαλύτερα διαδικτυακά μέσα παροχής περιεχομένου όπως το YouTube, το iTunes, το Amazon κ.λπ,
Ο μουσικός παραγωγός Ακης Εβενης (μέσω κειμένου του στο artXpress) καλεί τον υπουργό Πολιτισμού, Πάνο Παναγιωτόπουλο, να διερευνήσει το θέμα, παραπέμποντάς τον σε όσα συνέβησαν με τον Εθνικό Υμνο της Τουρκίας το 2007, οπότε αποκαλύφθηκε ότι προστατεύεται από δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας τα οποία ανήκουν στη γερμανική εταιρεία GEMA.
Ο νόμος 2121/93 (ΦΕΚ Α' 25/4-3-1993) για την πνευματική ιδιοκτησία, τα συγγενικά δικαιώματα και τα πολιτιστικά θέματα φαίνεται πως αδυνατεί να προστατεύσει τον Εθνικό Υμνο, οπότε η Πολιτεία καλέιται άμεσα να λάβει τα μέτρα της.