Πρόσκληση-κάλεσμα προς τους επιχειρηματίες από τη Νότιο Αφρική, ομογενείς και μη, να επενδύσουν στην Ελλάδα, απηύθυνε ο Υφυπουργός Εξωτερικών Κυριάκος Γεροντόπουλος στο Γιοχάνεσμπουργκ, κηρύσσοντας την έναρξη των εργασιών του συνεδρίου που διοργανώνει το ελληνικό τμήμα της HIP Alliance, ενός επιχειρηματικού συνδέσμου ισχυρών παραγόντων φορέων της Νοτιοαφρικανικής οικονομίας, που τον αποτελούν ομογενείς Έλληνες, Ιταλοί και Πορτογάλοι επιχειρηματίες της χώρας.

Κατά την ομιλία του ο κ.Γεροντόπουλος, μεταξύ άλλων, επισήμανε ότι: «Η Ελλάδα είναι σημαντική πύλη για επιχειρηματική δραστηριότητα με την Ευρώπη, τα Βαλκάνια και την Μέση Ανατολή, με πολύτιμη εμπειρία και τεχνογνωσία. Στο σημείο αυτό, θα θέλαμε να καλέσουμε τις επιχειρήσεις της Νοτίου Αφρικής να διερευνήσουν τις σημαντικές επενδυτικές ευκαιρίες που υπάρχουν στην Ελλάδα, σε τομείς όπως οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, η τεχνολογία της επικοινωνίας, τα φαρμακευτικά προϊόντα, η μηχανική, η ενέργεια, η ναυτιλία, ο τουρισμός και το real estate. Απευθύνουμε επίσης πρόσκληση σε εταιρείες της Νοτίου Αφρικής να συμμετάσχουν στο Ελληνικό Πρόγραμμα Αποκρατικοποιήσεων, καθώς και στο Πρόγραμμα Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου».

Κατά την παραμονή του στο Γιοχάνεσμπουργκ ο Έλληνας ΥΦΥΠΕΞ συναντήθηκε μ’ εκπροσώπους της Ομοσπονδίας και των Ελληνικών Κοινοτήτων της περιοχής, με τους οποίους συζήτησε ομογενειακά θέματα και ιδίως το ζήτημα της διδασκαλίας της ελληνικής γλώσσας στη νέα γενιά. Ο κ.Γεροντόπουλος επισκέφθηκε ακόμα το τμήμα Ελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου του Γιοχάνεσμπουργκ, όπου τον υποδέχθηκε ο Αντιπρύτανης Τinyiko Maluleke και η πρόεδρος του τμήματος Andrea Doyle, οι οποίοι και τον ενημέρωσαν για το σημαντικό έργο που επιτελείται και το γεγονός ότι παρακολουθούν τα μαθήματα περισσότεροι από 100 φοιτητές, που στη συντριπτική τους πλειοψηφία δεν είναι παιδιά ομογενών μας. Μάλιστα υπάρχει στο τμήμα και αποσπασμένη από το Υπουργείο Παιδείας εκπαιδευτικός, που μαζί με τους υπόλοιπους καθηγητές βοηθούν στην προσπάθεια διάδοσης της γλώσσας και του πολιτισμού μας.

Λ.Σ.Μ.