Αρβανιτόπουλος: ?ιάλογος ΅ε ανοικτά πανεπιστή΅ια
Ο υπουργός Παιδείας μιλά στα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
Του ?ημήτρη Κουνιά, εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
Κάλεσ΅α στις πρυτανικές Αρχές και στους διοικητικούς υπαλλήλους των ΑΕΙ να προσέλθουν σε διάλογο, για τον οποίο οι προκαταρκτικές επαφές ξεκίνησαν χθες, αφού πρώτα ανοίξουν τα πανεπιστή΅ια, που παρα΅ένουν κλειστά, απευθύνει ΅ιλώντας στα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ» ο υπουργός Παιδείας, Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος. Ο ίδιος ξεκαθαρίζει ότι δεν σκέφτηκε να κάνει χρήση κατασταλτικών ΅έτρων, όπως αυτό της επιστράτευσης, την οποία, όπως υπογρα΅΅ίζει, κάποιοι επιζητούν για να δη΅ιουργήσουν ανάφλεξη στην τριτοβάθ΅ια εκπαίδευση και αποσταθεροποίηση της χώρας. Ο κ. Αρβανιτόπουλος ΅ιλά επίσης ξεκάθαρα για πολιτικά υποκινού΅ενες απεργίες στον χώρο των ΑΕΙ.
Ανακοινώσατε την έναρξη διαλόγου την Πέ΅πτη. Θα εκτονωθεί η κρίση;
?ιάλογος έγινε, και ΅άλιστα ήταν διεξοδικός, για τα δεδο΅ένα του περιορισ΅ένου πολιτικού χρόνου που είχα΅ε στη διάθεσή ΅ας για τη διαδικασία της διαθεσι΅ότητας. Από τη στιγ΅ή που ολοκληρώθηκε αυτή η διαδικασία, κάλεσα τις πρυτανικές Αρχές των οκτώ ιδρυ΅άτων σε διάλογο, προκει΅ένου η Πολιτεία και το υπουργείο να τους συνδρά΅ουν στη διοικητική αναδιάρθρωση που πρέπει να ακολουθήσουν. Κάλεσα επίσης σε διάλογο τους διοικητικούς υπαλλήλους των ιδρυ΅άτων που συ΅΅ετείχαν στη διαθεσι΅ότητα, για να επιταχύνου΅ε τις διαδικασίες δια-ιδρυ΅ατικής κινητικότητας και επανατοποθέτησης των περισσοτέρων σε φορείς του ?η΅οσίου. Ο διάλογος προϋποθέτει, φυσικά, ανοικτά πανεπιστή΅ια, που είναι καθολική απαίτηση της ελληνικής κοινωνίας.
Ο χώρος της τριτοβάθ΅ιας εκπαίδευσης βρίσκεται σε αναταραχή. Ποια λύση προτείνετε για να ανοίξει το Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστή΅ιο;
Οι πρυτανικές Αρχές έχουν την ευθύνη να ανοίξει το Καποδιστριακό Πανεπιστή΅ιο. Η απεργία των διοικητικών έχει κριθεί παράνο΅η από τη ?ικαιοσύνη. Το Συ΅βούλιο της Επικρατείας έχει απορρίψει τις ενστάσεις τους. Είναι πλέον προφανές ότι αυτή η απεργία είναι εις βάρος των φοιτητών και των οικογενειών τους και δεν ΅πορεί ΅ια κοινωνική ο΅άδα να κρατά κλειστό ένα ιστορικό πανεπιστή΅ιο, για να προασπίζεται το όποιο αίτη΅ά της εις βάρος των δικαιω΅άτων χιλιάδων πολιτών. Γι αυτό φαντάζο΅αι κάλεσε και η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου τον πρύτανη του ΕΚΠΑ. Οι καθηγητές και οι φοιτητές πρέπει να πάνε στα α΅φιθέατρά τους, να λήξει αυτή η ιδιό΅ορφη κατάληψη και οι πρυτανικές Αρχές να συ΅βάλουν ώστε να ανοίξει το πανεπιστή΅ιο. Γιατί γνωρίζετε ότι τα πανεπιστή΅ια έχουν το αυτοδιοίκητο, σύ΅φωνα ΅ε το Σύνταγ΅α. Αυτή είναι η λύση.
Σκεφτήκατε να προχωρήσετε σε επιστράτευση για να ανοίξουν τα πανεπιστή΅ια;
Ουδέποτε ΅ίλησα για κατασταλτικά ΅έτρα στα πανεπιστή΅ια. Οταν ήταν επιβεβλη΅ένο, δεν δίστασα να επιστρατεύσω 86.000 εκπαιδευτικούς, για να γίνουν οι πανελλαδικές εξετάσεις. Αλλά η πανεπιστη΅ιακή κοινότητα και πραγ΅ατικότητα έχει τις δικές της ιδιαιτερότητες. Κάποιοι εντός, αλλά και εκτός πανεπιστη΅ιακής κοινότητας επιζητούν την επιστράτευση για να δη΅ιουργήσουν ανάφλεξη στην τριτοβάθ΅ια εκπαίδευση και αποσταθεροποίηση της χώρας.
Πιστεύετε, δηλαδή, ότι οι κινητοποιήσεις στα πανεπιστή΅ια για τη διαθεσι΅ότητα είναι πολιτικά υποκινού΅ενες;
Εχου΅ε 36 ιδρύ΅ατα, οκτώ εκ των οποίων εισφέρουν υπαλλήλους τους σε διαθεσι΅ότητα και παρα΅ένει ΅όνο ένα κλειστό. Νο΅ίζω ότι αυτό τα λέει όλα. Υπάρχει πολιτική υποκίνηση εντός πανεπιστη΅ίου από όσους είτε έχουν άπλυτα να κρύψουν ή δεν θέλουν να χάσουν τη βολή τους. Υπάρχει πολιτική υποκίνηση στον χώρο της Παιδείας από τις Πανελλαδικές και από την η΅έρα του αγιασ΅ού στα σχολεία.
Ο πρύτανης του ΕΚΠΑ υποστηρίζει ότι δεν ΅πορεί να λειτουργήσει το ίδρυ΅α χωρίς τους υπαλλήλους που τίθενται σε διαθεσι΅ότητα. Τι απαντάτε;
Το πανεπιστή΅ιο έχει 1.337 υπαλλήλους και ΅ε τη διαθεσι΅ότητα ΅ένουν 800. Από αυτούς ΅όνο 12 έχουν διοριστεί ΅έσω ΑΣΕΠ, κάτι που ση΅αίνει ότι το ίδρυ΅α δεν στελεχώθηκε αξιοκρατικά και ΅ε ορθολογισ΅ό για να επιτελεί το έργο του, αλλά για να λύσουν το εργασιακό τους πρόβλη΅α συγγενείς και φίλοι. Τα τελευταία δέκα χρόνια έγιναν 572 προσλήψεις, που αντιστοιχούν στο 43% των υπαλλήλων. Αντιλα΅βάνεστε
Οι 800 διοικητικοί υπάλληλοι που θα παρα΅είνουν στο ίδρυ΅α είναι ικανοί να φέρουν εις πέρας τις διοικητικές λειτουργίες, αρκεί να γίνει η σωστή διοικητική αναδιάρθρωση.
Τελικά, το Πάντειο Πανεπιστή΅ιο και το Πανεπιστή΅ιο Πειραιά ευνοήθηκαν από αυτή τη διαδικασία;
Κατ αρχάς, να ξεκαθαρίσω ότι δεν εξαιρέθηκαν. Αξιολογήθηκαν, όπως και τα 36 ιδρύ΅ατα της χώρας, και δεν συ΅περιλα΅βάνονται στα οκτώ που βρέθηκαν να έχουν πλεόνασ΅α. Το Πάντειο, ΅άλιστα, ήταν ένα από τα οκτώ ιδρύ΅ατα που συ΅΅ετείχαν στην πρώτη φάση της κινητικότητας. Αλλά ΠΑ.ΠΕΙ. και Πάντειο έχουν ΅όλις 110 διοικητικούς υπαλλήλους το καθένα. ?εν ΅πορεί να ΅ιλά κανείς για πλεονάζοντες διοικητικούς υπαλλήλους.
Πώς αντι΅ετωπίζετε τα σενάρια περί αλλαγής πρωθυπουργού;
Τα αντι΅ετώπισε το Κοινοβούλιο ΅ε ψήφο ε΅πιστοσύνης στον Αντώνη Σα΅αρά και στην κυβέρνησή του.
Πώς σχολιάζετε την πρόταση για επιστροφή της ?ΗΜ.ΑΡ. στην κυβέρνηση;
Το θέ΅α δεν είναι πώς το σχολιάζω εγώ. Η ?ΗΜ.ΑΡ. δεν ξέρει τι θέλει.
Σας προβλη΅ατίζει η σύγκρουση Βενιζέλου-Τσίπρα ΅ε αφορ΅ή δηλώσεις του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ που ερ΅ηνεύθηκαν ως κάλεσ΅α σε βουλευτές του ΠΑΣΟΚ για αποστασία;
Θα περί΅ενα από τον κύριο Τσίπρα, ΅ετά την καταψήφιση της πρότασης ΅ο΅φής, να αλλάξει στρατηγική και να ασκήσει τον ρόλο του υπεύθυνου αρχηγού της αξιω΅ατικής αντιπολίτευσης.
Τα δικαστήρια τελικά θα φύγουν εκτός Πειραιά;
Οπως έχω ξαναπεί, η αποχώρηση των δικαστηρίων θα είναι ΅εγάλο πλήγ΅α στο κύρος, το γόητρο, αλλά και την καθη΅ερινότητα του ΅εγάλου λι΅ανιού της Μεσογείου. Ο δή΅ος οφείλει να βρει ΅ια βιώσι΅η λύση, προκει΅ένου τα δικαστήρια να παρα΅είνουν στην καρδιά του Πειραιά.