’μεση απάντηση Aβραμόπουλου σε προκλητικό Βρετανό συντηρητικό Ευρωβουλευτή
"Η ’γκυρα ασκεί επιρροή στους Τουρκοκυπρίους. Όχι η Ελλάδα στην Κύπρο"
«Η Ελλάδα δεν ασκεί επιρροή επάνω στη Κυπριακή Δημοκρατία. Η ’γκυρα ασκεί επιρροή επάνω στους Τουρκοκύπριους και στα εκεί στρατεύματα κατοχής» ήταν η άμεση και ουσιαστική απάντηση του Υπουργού Εξωτερικών Δημήτρη Αβραμόπουλου στις περί του Κυπριακού εξυπνάδες, που επιχείρησε να πουλήσει και μάλιστα «εντός έδρας» στην Αθήνα ο Αντιπρόεδρος της Ομάδος των Ευρωπαίων Συντηρητικών, Βρετανός Ευρωβουλευτής Geoffrey Van Orden. Ο Βρετανός πολιτικός μιλώντας σήμερα στην Αθήνα στην εκδήλωση της προσεχούς ελληνικής προεδρίας με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και τους επικεφαλής των πολιτικών Ευρωομάδων, όπου μίλησε και ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, υποστήριξε ανερυθριάστως ότι θα πρέπει η Αθήνα να πιέσει τη Λευκωσία για να βρεθεί λύση στο Κυπριακό.
Για να λάβει την άμεση και «ατακαδόρικη» απάντηση από τον Δημήτρη Αβραμόπουλο, ο οποίος αφού αναφέρθηκε στο σημαντικότατο στρατηγικό ρόλο της Κύπρου στην περιοχή και στο ότι η Ελλάδα στηρίζει «κάθε προσπάθεια που είναι κάτω από την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών και των βασικών αξιών και αρχών που διέπουν την λειτουργία, την ύπαρξη και τη προοπτική της μεγάλης Ευρωπαϊκής νέας μας χώρας», τόνισε με έμφαση ότι αλλού πρέπει να στρέψει ο Βρετανός το ενδιαφέρον καθώς «Η Ελλάδα δεν ασκεί επιρροή επάνω στη Κυπριακή Δημοκρατία. Η ’γκυρα ασκεί επιρροή επάνω στους Τουρκοκύπριους και στα εκεί στρατεύματα κατοχής», ως προελέχθη.
Σε άλλο σημείο της σύντομης τοποθετήσεώς του μιλώντας για την υιοθέτηση ουσιαστικής κοινής εξωτερικής και αμυντικής πολιτικής στην ΕΕ και τον ρόλο της Ελλάδος σε αυτό, ο Δ.Αβραμόπουλος, αφού τόνισε ότι «η χώρα μας είναι σε μία ιδιαίτερα ευαίσθητη γωνιά της Ευρώπης» τόνισε με έμφαση ότι «Εμείς δεν έχουμε γείτονά μας το Λουξεμβούργο». Και πρόσθεσε: «Τα σύνορα της Ευρώπης πρέπει να είναι ασφαλή. Η Ελλάδα διαθέτει αυτή τη στιγμή, παρά τη δημοσιονομική συγκυρία και τις επιπτώσεις της και στον αμυντικό τομέα, ένα από τα πιο αξιόπιστα αμυντικά συστήματα, παρά το ότι τα τελευταία πέντε χρόνια οι περικοπές έχουν φτάσει στο 50%».
Λ.Σ.Μ.