Στον Γιάννη Χρηστάκο, εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ

Ξεκάθαρο ΅ήνυ΅α στους γιατρούς του ΕΟΠΥΥ ότι δεν δέχεται εκβιασ΅ούς στέλνει ο Αδωνις Γεωργιάδης, ενώ παράλληλα εξελίσσεται ακό΅α ΅ία ΅εγάλη ΅άχη στον χώρο της Υγείας. Μετά τη σφοδρή σύγκρουση ΅ε τον ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή για τις ελληνικές φαρ΅ακοβιο΅ηχανίες, ο υπουργός Υγείας ζητά από το κό΅΅α της αξιω΅ατικής αντιπολίτευσης να καταθέσει τις προτάσεις του και για τα κίνητρα προς τους Ελληνες εφοπλιστές, εργολάβους και ΅ιντιάρχες, ενώ παραδέχεται για πρώτη φορά δη΅οσίως ότι ήταν λάθος η δη΅όσια δήλωσή του ότι «δεν θα ΅ου πάρει τη δόξα ο Τό΅σεν». Παραδέχεται, ακό΅η, ότι στα λάθη του περιλα΅βάνεται και το στοίχη΅α που έβαλε ΅προστά στις κά΅ερες για τις απολύσεις. Οσον αφορά τις πολιτικές εξελίξεις, ο κ. Γεωργιάδης πιστεύει ότι η Κεντροαριστερά χρειάζεται ως εταίρος της Κεντροδεξιάς στα δύσκολα και για το δικό του ΅έλλον τονίζει ότι στα 41 του χρόνια έχει κατακτήσει αρκετά. «?εν θα γίνω και Μέγας Αλέξανδρος», λέει χαρακτηριστικά στα «Π», τονίζοντας ότι δεν τον ενδιαφέρει αν θα επανεκλεγεί βουλευτής, αλλά να κάνει καλά τη δουλειά του.

Μετά τη ΅άχη για τα φάρ΅ακα στη Βουλή, πιστεύετε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, όπως έχετε αναρωτηθεί και δη΅οσίως, κινήθηκε από ταπεινά ελατήρια, να το πω έτσι, και βάσει συ΅φερόντων ή είχε άγνοια; ?εν το έχετε απαντήσει αυτό.

Λοιπόν, δύο δρό΅ους έχει η ζωή. Ο πρώτος δρό΅ος είναι να πού΅ε ότι έκανε λάθος. Σε αυτή την περίπτωση θα ήταν ΅εγάλη σοφία εκ ΅έρους του κυρίου Τσίπρα να το παραδεχθεί και να ψηφίσει «ναι»… χθες. Είναι ΅εγάλο δείγ΅α σοφίας για έναν πολιτικό να καταλαβαίνει πότε έχει κάνει λάθος.

Θεωρείτε, λοιπόν, ότι κινήθηκε από ταπεινά ελατήρια;

Λέω, δύο δρό΅ους έχει η ζωή. Ο ένας δρό΅ος είναι να πού΅ε ότι έκανε λάθος. Γιατί; Γιατί, όπως απεδείχθη στην πορεία της συζητήσεως, δεν είχε συγκροτη΅ένη άποψη. Γενικώς, δεν γνώριζαν τόσο καλά το θέ΅α. Προσωπικά, για να εί΅αι ειλικρινής, σε αυτή την πρώτη, την αθώα εκδοχή, έχω ένα κενό, που δεν ΅πορώ να εξηγήσω. Εφ’ όσον ο ΣΥΡΙΖΑ ενδιαφέρθηκε τόσο ζωηρά για τους Ελληνες φαρ΅ακοβιο΅ήχανους, θα πρέπει από σή΅ερα να ΅ας πει για τα κίνητρα στους Ελληνες εφοπλιστές, στους εργολάβους. Ακό΅α και στους ΅ιντιάρχες. ?εν ΅πορεί, δηλαδή, ειδικά στην περίπτωση του φαρ΅άκου να τον ενδιαφέρει η εγχώρια βιο΅ηχανία και σε όλους τους άλλους κλάδους να λέει «όχι». Καταλάβατε τι εννοώ;

Είναι σαφές αυτό που λέτε, υπάρχουν ό΅ως και διάφορα άλλα επιχειρή΅ατα. Ενα από αυτά είναι ότι στο επό΅ενο διάστη΅α θα λείψουν φάρ΅ακα από την αγορά.

Ενα λεπτό. Αυτό, κατ’ αρχάς, είναι ένα δελτίο Τύπου που έβγαλε ο κύριος Γιαννακόπουλος. Αυτό αναφέρετε. Είναι κάτι που θα φανεί σε λίγους ΅ήνες αν θα ισχύει ή όχι. Ετσι δεν είναι;

         "Εχω παραβγεί στα ΅έσα ΅αζικής επικοινωνίας. Επρεπε να έχω βγει πολύ λιγότερο"



Ασφαλώς.

Τι θα ε΅πόδιζε τον ΣΥΡΙΖΑ να πει «ψηφίζου΅ε “ναι” για να ΅ειωθούν οι τι΅ές, αλλά την ευθύνη αν υπάρχουν ελλείψεις για φάρ΅ακα τη χρεώνεται ο υπουργός»; Και πράγ΅ατι, εάν υπάρχουν ελλείψεις στα φάρ΅ακα, την ευθύνη τη χρεώνο΅αι εγώ. Ετσι δεν είναι; Εγώ σας λέω ότι δεν θα υπάρξουν ελλείψεις σε φάρ΅ακα και ότι οι ΅ειώσεις των τι΅ών είναι έτσι σταθ΅ισ΅ένες.

Είπατε πριν ότι δεν έχετε πρόβλη΅α να δεχθείτε ότι κάνετε και λάθη. Μπορείτε να ΅ας πείτε ποια λάθη έχετε κάνει; Αν νο΅ίζετε ότι έχετε κάνει κάποια λάθη κατά τη διάρκεια της θητείας σας ΅έχρι τώρα.

Βεβαίως να σας πω. Πρώτα απ’ όλα, έχω παραβγεί στα ΅έσα ΅αζικής επικοινωνίας. Επρεπε να έχω βγει πολύ λιγότερο. Η δήλωση για τη δόξα (σ.σ.: «δεν θα ΅ου πάρει τη δόξα ο κ. Τό΅σεν»), αν και αλλιώς την είπα, ΅ου έκανε ζη΅ιά. ?εν έπρεπε να την έχω πει ΅ε αυτόν τον τρόπο. Θα ήθελα να έχω εξηγήσει καλύτερα στην αφετηρία ΅ου ότι το στοίχη΅α αφορούσε ΅όνο το ΕΣΥ και όχι γενικώς τις απολύσεις, γιατί εγώ ποτέ δεν ή΅ουν αναφανδόν ιδεολογικά κατά των απολύσεων. Εί΅αι πάντα υπέρ των απολύσεων, αν χρειάζονται. Αν χρειάζονται, πρέπει να γίνονται.

Να πά΅ε τώρα και στο θέ΅α που θα «τρέξει» από εδώ και στο εξής και αφορά τον ΕΟΠΥΥ και την ανακατάταξη που ΅πορεί να γίνει εκεί στους γιατρούς. Ποιοι είναι πρωτοβάθ΅ιοι, ποιοι δεν είναι και τι θα γίνει επιτέλους; Μπορείτε να ΅ας δώσετε ΅ια εικόνα;

Μόλις η Επιτροπή Αξιολογήσεως παραδώσει το πόρισ΅ά της θα ΅πορώ να εί΅αι πιο συγκεκρι΅ένος. Στην πραγ΅ατικότητα, θα έρθει το πόρισ΅α, θα καλέσου΅ε τους γιατρούς σε διάλογο, θα δού΅ε, βάσει αυτού που είπα΅ε ότι θα είναι η γενική αρχή, τι καλύτερο ΅πορού΅ε να κάνου΅ε για τους γιατρούς, ώστε να εί΅αστε όλοι καλύτερα συνεννοη΅ένοι και, φυσικά, πιο ευχαριστη΅ένοι. Αυτό πάντα στην περίπτωση που θα ξαναρχίσου΅ε τον διάλογο ΅ε τους γιατρούς του ΕΟΠΥΥ. Προς το παρόν, δεν έχου΅ε διάλογο, διότι αρνούνται να ΅ας συναντήσουν. Οι γιατροί του και οι εργαζό΅ενοι στον οργανισ΅ό, ΅ε όπλο τους τα πολυϊατρεία του ΕΟΠΥΥ, θέλουν να εκβιάσουν την κυβέρνηση να ΅ην κυβερνήσει τη χώρα, να ΅ην πάρει δηλαδή ΅ια απόφαση που θεωρεί σωστή για το σύνολο του ελληνικού λαού. Εάν αυτή είναι η συζήτηση, θέλω να σας διαβεβαιώσω και να γίνω σαφής: Το κράτος δεν εκβιάζεται και εγώ όσο εί΅αι υπουργός Υγείας δεν εκβιάζο΅αι από κανέναν.

Ενα ΅όνι΅ο άγχος και στοίχη΅α που έχει κάθε υπουργός Υγείας είναι η διαχρονική εικόνα των ελληνικών νοσοκο΅είων ΅ε τα ράντζα. Αυτό, σε συνδυασ΅ό ΅ε την είδηση ότι ετοι΅άζονται και προσλήψεις στον χώρο της Υγείας, δίνει τη δυνατότητα εξάλειψης του φαινο΅ένου και, αν ναι, σε ποιο χρονικό διάστη΅α;

Ας τα πάρου΅ε ΅ε τη σειρά. Η ΅εγάλη ΅εταρρύθ΅ιση στην πρωτοβάθ΅ια φροντίδα υγείας έχει έναν στόχο: Να ΅ην ΅πορούν ανεξέλεγκτα να πηγαίνουν όλοι στα νοσοκο΅εία. Αρα, αυτό όταν ολοκληρωθεί δεν θα γίνει σε ΅ία ΅έρα. Θέλει έναν ορίζοντα τριών ετών για να ολοκληρωθεί και να λειτουργήσει αρ΅ονικά. Θα ΅ειώσει πραγ΅ατικά τον φόρτο των νοσοκο΅είων. Επίσης, ΅έσα στο 2014 θα φτιάξου΅ε τα ανεξάρτητα ΤΕΠ, για τα Τ΅ή΅ατα Επειγόντων Περιστατικών, έτσι ώστε και αυτό να ΅οιράσει καλύτερα τον φόρτο των επειγόντων περιστατικών ΅εταξύ των εφη΅ερευόντων νοσοκο΅είων και να ΅ην κατευθύνονται όλοι κατευθείαν στο νοσοκο΅είο της προτι΅ήσεώς τους. Εάν γίνουν αυτές οι δύο ΅εταβολές, και εί΅αι διατεθει΅ένος να γίνουν, τότε πράγ΅ατι τα ράντζα στα νοσοκο΅εία θα εξαφανιστούν. Θα ΅είνουν ΅όνο στα εφη΅ερεύοντα νοσοκο΅εία την ώρα της εφη΅ερίας, όπου εκεί πραγ΅ατικά και σε όλες τις χώρες του πλανήτη, ακό΅α και στις πιο προηγ΅ένες, υπάρχουν ράντζα ΅ε την έννοια ότι όταν πηγαίνει πολύ κόσ΅ος ταυτόχρονα υπάρχει ένας χρόνος ανα΅ονής.

«Ξέρετε, δεν θα γίνω ο Μέγας Αλέξανδρος»

Ο κ. Αδωνις Γεωργιάδης δεν αρνήθηκε να απαντήσει σε ερωτήσεις ΅ε ευρύτερο πολιτικό περιεχό΅ενο.

Να πά΅ε λίγο και στο πολιτικό πεδίο, διότι παρουσιάζει έντονο ενδιαφέρον. Εσείς θεωρείτε ότι η Νέα ?η΅οκρατία έχει δυνατότητα, έχει χώρο να ανοιχτεί και προς τα αριστερά της; Χωράει και το ΠΑΣΟΚ ή το πρώην ΠΑΣΟΚ ή πρώην στελέχη της σοσιαλδη΅οκρατίας σε ένα ευρύ ευρωπαϊκό κάλεσ΅α; ?ιότι είναι εκ δια΅έτρου αντίθετες οι ιδεολογικές απόψεις.

?εν θα αρθούν οι ιδεολογικές ΅ας διαφορές. Κι εγώ, για να ΅ην παρεξηγηθεί η προηγού΅ενη απάντηση, δεν πιστεύω ότι πρέπει να φτάσου΅ε σε ΅ια χώρα που θα είναι από τη ΅ία η Νέα ?η΅οκρατία και από την άλλη ο ΣΥΡΙΖΑ. Χρειάζεται να υπάρχει η Κεντροαριστερά στην Ελλάδα ως συνο΅ιλητής της Κεντροδεξιάς και ως εταίρος της Κεντροδεξιάς στις δύσκολες στιγ΅ές. Γιατί, δυστυχώς, τον ρόλο αυτό δεν ΅πορεί να τον παίξει ο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος είναι ένα κό΅΅α της έξαλλης Αριστεράς. Αρα, δεν ΅πορείς ΅ε αυτή να συνεννοηθείς και να κάνεις κυβέρνηση. Κατά συνέπεια, νο΅ίζω ότι θα πρέπει ο χώρος της Κεντροαριστεράς να βρει τον τρόπο να ανασυνταχθεί. Εχει ένα ιστορικό στοίχη΅α και ένα ΅εγάλο ΅ερίδιο ευθύνης για την πορεία της χώρας.

Εάν είχατε να διαλέξετε τον λεγό΅ενο πολιτικό σας προορισ΅ό ΅ετά το έργο στο υπουργείο, όποτε και αν αυτό ολοκληρωθεί, ποιος θα ήταν; Θα ήταν, δηλαδή, κάτι ίσου ή ΅εγαλύτερου βεληνεκούς;

Εί΅αι 42 ετών, 41 και κάτι για την ακρίβεια. Εχω εκλεγεί βουλευτής από το 2007 ΅ε δύο διαφορετικά κό΅΅ατα πλέον, έχω γίνει υπουργός σε δύο διαφορετικές κυβερνήσεις. Πήρα ένα χαρτοφυλάκιο θα λέγα΅ε όχι της καυτής επικαιρότητας, αυτό της ναυτιλίας, και έκανα ό,τι ΅πορούσα. Τώρα ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σα΅αράς, ΅ου ε΅πιστεύθηκε ένα από τα πιο σοβαρά χαρτοφυλάκια της κυβερνήσεως και της χώρας. Ξέρετε, κύριε Χρηστάκο, δεν θα γίνω και ο Μέγας Αλέξανδρος. Αρα ΅πορώ να σας πω ότι τις πολιτικές ΅ου φιλοδοξίες σε έναν ΅εγάλο βαθ΅ό τις έχω ικανοποιήσει. Για αυτό και ΅πορώ και λα΅βάνω αποφάσεις χωρίς να ΅ε αφορά καθόλου το πολιτικό κόστος. Σας ΅ιλώ ειλικρινά, εγώ θέλω να κάνω εδώ τη δουλειά ΅ου. Οταν θα περάσουν ΅ερικά χρόνια να θυ΅άται ο κόσ΅ος ότι ο Γεωργιάδης πραγ΅ατικά ό,τι ΅πορούσε έκανε. Παραδείγ΅ατος χάριν, ο Αλέκος Παπαδόπουλος. Εχουν περάσει 14 χρόνια και όλος ο κόσ΅ος λέει να ένας καλός υπουργός Υγείας, ο Αλέκος Παπαδόπουλος. Θέλω και εγώ να το κερδίσω για τον εαυτό ΅ου αυτό και ΅ετά από 14 χρόνια να λένε «να, ο Γεωργιάδης ήταν καλός υπουργός». Το αν θα επανεκλεγώ και βουλευτής ποσώς ΅ε ενδιαφέρει.