Την Δευτέρα 7 Ιανουαρίου 2013 τα Παραπολιτικά είχαν βρεθεί στην πρεμιέρα του έργου "Ιουλιανός," που έγραψε και πρωταγωνιστούσε ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών Θεοδόσης Πελεγρίνης, στον ειδικά διαμορφωμένο υπόγειο χώρο του Ιδρύματος Κακογιάννη. Πρόκειται για έναν μονόλογο που εκφωνεί ο δάσκαλος του νεαρού αυτοκράτορα Ιουλιανού, ένας ευνούχος, παλαίμαχο μέλος της βασιλικής αυλής. Κάτω από τις σκηνοθετικές οδηγίες της ηθοποιού Πέμης Ζούνης ο κ. Πελεγρίνης είχε μετατρέψει τις φιλοσοφικές του σκέψεις σε ένα έξυπνο θεατρικό παιχνίδι, φτιάχνοντας μια παράσταση που βασίζεται στην έννοια του θεάτρου εν θεάτρω. Σε αυτό το έργο υποδύεται έναν ηλικιωμένο ευνούχο που συνομιλεί με τον ετοιμοθάνατο αυτοκράτορα.  Ιδιαίτερη αίσθηση προκαλούν τα σημεία όπου ο ίδιος μέσα από το ρόλο του μιλάει για το μεγάλο του όνειρο να γίνει ηθοποιός καθώς και την ανάγκη του να συνομιλεί με το κοινό στο οποίο εκτίθεται θεατρικά.

Όποιος τον γνωρίζει λέει ότι πρόκειται για έναν πολύ τολμηρό άνθρωπο, ένα καθηγητή Φιλοσοφίας με σκουλαρίκι που του φόρεσε ο γιός του. Εκλέχτηκε Πρύτανης του ΕΚΠΑ πριν 3.5 χρόνια, όταν πήρε τη σκυτάλη από τον προκάτοχό του Γ. Μπαμπινιώτη. Όμως όπως μας είχε τότε αποκαλύψει ο ίδιος, το βαθύτερο του όνειρο ήταν να γίνει ηθοποιός «Ναι! Τώρα που το βλέπω, θα μπορούσα να ήμουν μόνο ηθοποιός. Δεν είμαι δυσαρεστημένος με αυτά που έχω κάνει στη ζωή μου, αλλά θα ήμουν πιο ευτυχισμένος αν μπορούσα να πετύχω ως ηθοποιός» είχε πει στην εφημερίδα Παραπολιτικά τον Ιανουάριο του 2013. Η πρώτη του επαφή με το θέατρο έγινε το 1990, όταν μετά από κάποιο συνέδριο, παρουσίασε ένα θεατρικό έργο με θέμα συναφές με το θέμα του συνεδρίου.

Οι δηλώσεις του ένα χρόνο μετά, φαίνονται τουλάχιστον προφητικές. "Κάποιοι με λένε θεατρίνο, αλλά πρώτα θα έπρεπε να έρθουν να με δουν να παίζω και μετά να με κρίνουν" είχε δηλώσει με παράπονο ο κ. Πελεγρίνης.

Μαριάνθη Κουνιά