Τα τέσσερα προβλήματα της Ελλάδας
Τι θα κληθεί να αντιμετωπίσει το 2014
Σε δημοσίευμα της, η Washington Post τονίζει πως «οι Ελληνες πέρασαν την Πρωτοχρονιά μετά από πολλές ώρες στις ουρές της Εφορίας για να πληρώσουν τις υποχρεώσεις της λιτότητας στην ώρα τους. Και την ίδια στιγμή, βαθιά ομίχλη επέστρεψε στην Αθήνα μετά από δεκαετίας αυτόν τον χειμώνα, καθώς τα νοικοκυριά έμειναν χωρίς θέρμανση και βάζουν στα τζάκια ακατάλληλα ξύλα και σκουπίδια για να ζεσταθούν».
Στη συνέχεια, η αμερικανική εφημερίδα παρουσιάζει τα τέσσερα πιο πιεστικά προβλήματα της Ελλάδας:
Ανεργοι και ανασφάλιστοι οι Ελληνες
«Η οικονομική κρίση της Ελλάδας εξαφάνισε περίπου το 1/4 της οικονομίας της και σχεδόν ένα εκατ. θέσεις εργασίας. Από το 7,2% πριν από την ύφεση του 2008, η ανεργία παρουσιάζει έκρηξη αγγίζοντας το 27% το τρίτο τετράμηνο του 2013, δίνοντας στην Ελλάδα τους χειρότερους ρυθμούς εργασίας των 34 ανεπτυγμένων οικονομιών του ΟΟΣΑ.
Πάνω από το 70% των ανέργων, δεν έχουν δουλειά για πάνω από έναν χρόνο αφήνοντας τους να βασίζονται σε φιλανθρωπίες από την στιγμή που έχουν χάσει τα επιδόματα ανεργίας και την ασφάλιση στην υγεία».
Η γραφειοκρατία του κουρέα
«Οι φιλομνημονιακές κυβερνήσεις προσπαθούν να σταθεροποιήσουν την εργασία κόβοντας τον κατώτατο μισθό και τσεκουρώνοντας τα εργασιακά δικαιώματα και τους κανόνες προστασίας της αγοράς- ελευθερώνοντας τα πάντα από τις άδειες για τα φορτηγά μέχρι τις άδειες για τους συνοικιακούς φούρνους.
Ωστόσο τα νούμερα της ανεργίας συνεχίζουν να χειροτερεύουν και οι επικριτές τονίζουν πως το σύστημα παραμένει δεμένο στη γραφειοκρατία».
Ως παράδειγμα μάλιστα, η αμερικανική εφημερίδα παραθέτει το παράδειγμα του άνεργου κουρέα Σπύρου Πρίφτη ο οποίος προσπαθεί εδώ και τρία χρόνια να ανοίξει ένα κομμωτήριο, με τους κανόνες ωστόσο όσον αφορά το δίπλωμα κομμωτικής που απέκτησε από ένα ιδιωτικό κολέγιο, να παραμένουν ασαφείς»
Πολιτική αστάθεια
«Η Ελλάδα βρίσκεται στην τρίτη φιλομνημονιακή κυβέρνηση μέσα σε δύο χρόνια, καθώς τα αντιδημοφιλή μέτρα λιτότητας διαβρώνουν την λαϊκή στήριξη στα κόμματα που τα στηρίζουν. Ο συντηρητικός πρωθυπουργός Σαμαράς, είναι επικεφαλής του τωρινού κυβερνητικού συνασπισμού και βλέπει την κοινοβουλευτική του πλειοψηφία να μειώνεται μέσα σε 18 μήνες από 179 σε 153. Ο Σαμαράς πρόσφατα έμεινε πίσω από το αριστερό κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος θέλει να κάνει ριζοσπαστική επαναδιαπραγμάτευση ή ακόμη και να σκίσει το μνημόνιο υποστηρίζοντας πως οι όροι του πακέτου διάσωσης έχουν αποτύχει να φέρουν την ανάκαμψη και είναι κοινωνικά καταστροφικοί».
Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει βάλει στόχο να ξεπεράσει την κυβέρνηση στις διπλές εκλογές του Μαΐου, αναφέρει η Wasghinton Post, η οποία σημειώνει ωστόσο πως κανέναν από τα δύο κόμματα δεν συγκεντρώνει την απαιτούμενη λαϊκή πλειοψηφία.
Παράλληλα, η εφημερίδα αναφέρεται και στην Χρυσή Αυγή, τονίζοντας ότι παραμένει αρκετά δημοφιλής με ποσοστά περίπου 9% παρά τις συλλήψεις της ηγεσίας της και τα βίντεο στα οποία μέλη του κόμματος χαιρετούν ναζιστικά.
Γιγάντιο χρέος
«Παρά τα κακά νέα, ελάχιστοι άνθρωποι αμφισβητούν πως η Ελλάδα έχει κάνει προόδους, με τις σπατάλες να βρίσκονται υπό έλεγχο και τον γιγαντιαίο δημόσιο τομέα να έχει μειωθεί.
Εδώ υπάρχουν και μερικά ακόμη καλά νέα: Οι ρυθμοί δανεισμού της Ελλάδας έχουν αρχίσει να σκαρφαλώνουν έξω από την περιοχή ''junk''.
Ωστόσο, η αποδυναμωμένη οικονομία βαρύνεται από ένα εθνικό χρέος στο 176% του ΑΕΠ, με την Αθήνα να χρειάζεται ζωτική απομείωση χρέους από τους δανειστές. Ο Σαμαράς θέλει να αποφύγει να ζητήσει νέα δανεικά για να καλύψει το χρηματοδοτικό κενό το 2014 και ελπίζει να γυρίζει στις αγορές».