Η νέα προοπτική που διέπει τις αμυντικές σχέσεις μεταξύ Ελλάδος και Αλβανίας, μετά την ανάληψη των καθηκόντων της από τη νέα κυβέρνηση της γειτονικής μας χώρας, εξετάστηκαν στη διάρκεια της συναντήσεως του Υπουργού Εθνικής Αμύνης Δημήτρη Αβραμόπουλου και της Αλβανίδος ομολόγου του Μιμή Κοντέλη (Mimi Kodheli), η οποία επισκέπτεται επισήμως την Αθήνα και χθες είχε επίσης εθιμοτυπικού χαρακτήρος συναντήσεις τόσο με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια, όσο και με τον Πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά.

Στη συνεργασία των δύο πλευρών παρέστησαν η ΑΝΥΕΘΑ Φώφη Γεννηματά, ο ΥΦΕΘΑ Θανάσης Δαβάκης, και οι Αρχηγοί των Κλάδων με επικεφαλής τον Στρατηγό Μιχαήλ Κωσταράκο.

Μιλώντας μετά το πέρας της συναντήσεώς τους, ο Δ.Αβραμόπουλος έκανε λόγο για κοινή απόφαση συμμάχων στο ΝΑΤΟ «ν’ανοίξουμε ένα νέο κεφάλαιο στις διμερείς αμυντικές μας σχέσεις», επισημαίνοντας ότι «Στις συνομιλίες που είχαμε πριν από λίγο, αναζητήσαμε, εξερευνήσαμε όλους τους δυνατούς τρόπους για την περαιτέρω ενίσχυση της διμερούς μας συνεργασίας. Έχουμε την εμπειρία, την τεχνογνωσία, την υποδομή και πιστεύουμε ότι θα ήταν πολύ χρήσιμο για το αμυντικό σύστημα της Αλβανίας να συνεργαστούμε, ιδιαίτερα σε μια στιγμή που έχετε εκπονήσει και εφαρμόζετε ένα νέο σχέδιο ανασυγκρότησης των αλβανικών Ενόπλων Δυνάμεων».

Ο ίδιος προανήγγειλε ότι πιστεύει πως συντόμως η σχετική πρόσκληση για την ένταξη της Αλβανίας στην ΕΕ θα σταλεί στα Τίρανα για να ξεκινήσουν το ταχύτερο δυνατόν οι ενταξιακές συνομιλίες, ενώ εξέφρασε και την ελπίδα του ‘όπως «στα τέλη του μηνός Αυγούστου, επικαιροποιώντας και αναβαθμίζοντας την παλαιότερη αμυντική συνεργασία ανάμεσα στις δύο χώρες μας, όπως είχαμε την ευκαιρία να συμφωνήσουμε και σήμερα, θα προχωρήσουμε στην υπογραφή μιας νέας. Και αυτή η υπογραφή θα είναι συνάμα και η σφραγίδα που θα επικυρώνει και θα επιβεβαιώνει τα όσα σήμερα αποφασίσαμε και, το κυριότερο, θα ανοίξει μία καινούρια προοπτική για τις διμερείς μας σχέσεις στο πεδίο της άμυνας», όπως τόνισε χαρακτηριστικώς.

Από την πλευρά της η κυρία Μιμή Κοντέλη αναφέρθηκε στις συχνές επαφές που έχουν ήδη ξεκινήσει μεταξύ των δύο υπουργείων, αναφέροντας τρεις το τελευταίο τρίμηνο, ενδεικτικό των αναβαθμισμένων μεταξύ τους αμυντικών σχέσεων που επιδιώκουν αμφότερες οι πλευρές, χαρακτηρίζοντας την Ελλάδα ως «σημαντικό εταίρο» της χώρας της, επισημαίνοντας ότι οι συνομιλίες των δύο υπουργών και των αντιπροσωπειών τους περιστράφηκε σε σειρά θεμάτων διμερούς αμυντικής συνεργασίας (π.χ. στην εκπαίδευση των Αλβανικών δυνάμεων, στη συμμετοχή σε κοινές ασκήσεις στα πλαίσια του ΝΑΤΟ, σε διμερείς ασκήσεις, στην συμμετοχή των Αλβανικών Ε.Δ. στο πλαίσιο των ασκήσεων του Κέντρου Εκπαιδεύσεως Ναυτικής Αποτροπής, στη συμμετοχή των Ελλήνων αξιωματικών στις Σχολές της Αλβανίας, στη διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας για αξιωματικούς της Αλβανίας κ.λπ). Αξίζει να σημειωθεί ότι σήμερα 35 νεαροί Αλβανοί φοιτούν σε παραγωγικές σχολές των Ελληνικών Ε.Δ.

Λ.Σ.Μ.