Με ανακοίνωσή του ο υπουργός πολιτισμού και αθλητισμού , Πάνος Παναγιωτόπουλος διαβεβαίωσε πως θα διατηρήθει το Μέγαρο και οι δραστηριότητές του και ζητά από όλα τα κόμματα να συναινέσουν στην απόφαση αυτή.

''Ο πολιτισμός πρέπει να αποτελέσει σημείο συναίνεσης όλων των πτερύγων του Κοινοβουλίου. Γιατί το Μέγαρο Μουσικής ανήκει στην ευρύτερη Ελληνική κοινωνία και ιδιαίτερα στη νεολαία, που διαμορφώνει το Ελληνικό μέλλον'', δήλωσε μεταξύ άλλων ο υπουργός.

Δείτε ολόκληρη την ανακοίνωση:

«Βρισκόμαστε σε ένα κρίσιμο σημείο και πρέπει να πάρουμε αποφάσεις. Αντιμετωπίζουμε ένα υπαρξιακό ερώτημα: Θα το κρατήσουμε το Μέγαρο ή θα καταρρεύσει; Απόφαση του Πρωθυπουργού κ. Αντώνη Σαμαρά και δική μου, ως Υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού, είναι ο οργανισμός αυτός να κρατηθεί όρθιος με όλες τις δραστηριότητές του. Θα το στηρίξουμε το Μέγαρο. Και στην απόφαση αυτή ζητάμε τη συναίνεση όλων των κομμάτων. Ο πολιτισμός πρέπει να αποτελέσει σημείο συναίνεσης όλων των πτερύγων του Κοινοβουλίου. Γιατί το Μέγαρο Μουσικής ανήκει στην ευρύτερη Ελληνική κοινωνία και ιδιαίτερα στη νεολαία, που διαμορφώνει το Ελληνικό μέλλον».

Με τα λόγια αυτά ο Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Πάνος Παναγιωτόπουλος ανακοίνωσε σήμερα την απόφαση της κυβέρνησης να επιλύσει τα προβλήματα του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, προσθέτοντας ότι για τη διαδικασία αυτή ζητήθηκε η συμβολή του πρώην Πρωθυπουργού κ. Παναγιώτη Πικραμμένου, στο επίπεδο μιας συμβουλευτικής και νομοπαρασκευαστικής επιτροπής.
Αφορμή για τη διαβεβαίωση αυτή στάθηκε η εκδήλωση για τη συμπλήρωση δέκα χρόνων από την έναρξη του επιτυχημένου  προγράμματος Megaron Plus, στο πλαίσιο του οποίου διοργανώθηκαν περισσότερες από 250 εκδηλώσεις, εκ των οποίων οι 200 ήταν διαλέξεις σημαντικών προσωπικοτήτων. Εκδηλώσεις τις οποίες παρακολούθησαν περί τις 350 χιλιάδες πολίτες.
«Το “Megaron Plus”, ή “Μέγαρον Συν” ή “Μέγαρον Επιπλέον”, όπως θα το λέγαμε στα Ελληνικά, σημάδεψε το πεδίο του στοχασμού, του διαλογισμού , της ανταλλαγής απόψεων στη διάρκεια αυτής της δεκαετίας», επισήμανε ο κ. Παναγιωτόπουλος, απευθυνόμενος σε μέλη της κυβέρνησης, αλλά και της αντιπολίτευσης, σε εκπροσώπους του διπλωματικού, ακαδημαϊκού, πανεπιστημιακού, καλλιτεχνικού και δημοσιογραφικού κόσμου στην κατάμεστη αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος. Και συνέχισε:

«Αυτή η δεκαετία δεν ήταν οποιαδήποτε δεκαετία. Υπήρξε η συγκλονιστικότερη, η ανατρεπτικότερη δεκαετία που έχει ζήσει η χώρα μας από το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και του Εμφυλίου. Ζήσαμε το τέλος της εποχής των ψευδαισθήσεων, την περίοδο ενός κακού ονείρου, ενός εφιάλτη, και τώρα διανύουμε την περίοδο μιας μεγάλης εθνικής προσπάθειας για την ανασυγκρότηση του τόπου.  Και είμαι βέβαιος ότι όλοι, ανεξαρτήτως ιδεολογικής τοποθέτησης, εύχονται αυτή η προσπάθεια να πετύχει. Στη διάρκεια αυτής της δεκαετίας, το Megaron Plus  έφερε στην Ελλάδα σημαντικούς φορείς της διανόησης και των ιδεών απ’ όλο τον κόσμο. Διοργάνωσε εκδηλώσεις με λόγο καινοτόμο, νεωτερικό, που κάποτε αιφνιδίασε το κοινό, αλλά οπωσδήποτε πρόσφερε στο διάλογο, πρόσφερε σε κάθε σκεπτόμενο άνθρωπο».
Αναφερόμενος, εξάλλου, στην περιπέτεια της κρίσης, ο υπουργός πρόσθεσε: «Τα τελευταία χρόνια, η χώρα μας πέρασε από χίλια μύρια κύματα. Από μερικούς χλευάστηκε. Τώρα βλέπουν πόσο άδικο είχαν... Κάποιοι άσπονδοι φίλοι θεώρησαν ότι η Ελλάδα έμπαινε στο περιθώριο. Διαψεύσθηκαν. Η κρίση μας έκανε περισσότερο Έλληνες, περισσότερο Ευρωπαίους, περισσότερο πολίτες του κόσμου. Επιπλέον, η χώρα μας κατόρθωσε να αποδείξει ότι δε βρέθηκε ούτε στιγμή στο περιθώριο του στοχασμού, του σύγχρονου προβληματισμού. Και σ’ αυτό, το Megaron Plus έχει συμβάλει καθοριστικά».
Ευχαριστώντας τον κ. Παναγιωτόπουλο για τη στήριξη τη δική του και του Πρωθυπουργού απέναντι στα προβλήματα του Μεγάρου, ο Πρόεδρος του ΔΣ του οργανισμού κ. Ιωάννης Μάνος είπε:
«Το Μέγαρο είναι ανοιχτό και πρέπει να είναι ανοιχτό στην κοινωνία. Ανήκει σε όλους. Γι’ αυτό η οριστική λύση δεν μπορεί παρά να περιέχει τις ευρύτερες δυνατές συγκλίσεις. Ίσως αυτό αποτελέσει ακόμα μία επιβεβαίωση ότι ο πολιτισμός ενώνει. Και η οριστική λύση πρέπει να διασφαλίζει την πολιτιστική φυσιογνωμία του Μεγάρου, το μέλλον των εργαζομένων του, τη συνέχεια του Συλλόγου “Οι Φίλοι τής Μουσικής”, τη λειτουργία της Ψηφιακής Βιβλιοθήκης».

Στη συνέχεια, ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Κώστας Κωστής αναφέρθηκε στη νέα περίοδο και τον εμπλουτισμό του θεσμού, στη διαμόρφωση του οποίου θα συμβάλλει πλέον και συμβουλευτική επιτροπή. Όσο για το φιλόδοξο πρόγραμμά του, περιλαμβάνει από λογοτεχνικές ενότητες, όπως αυτή που διοργανώνεται σε συνεργασία με το ηλεκτρονικό περιοδικό «Ο Αναγνώστης», έως πρωτοβουλίες προς τους νέους, όπως οι θεατρικές παραστάσεις που θα πραγματοποιήσουν μαθητές του 2ου Προτύπου Πειραματικού Γυμνασίου Αθηνών στα τέλη Μαρτίου στην αίθουσα Νίκος Σκαλκώτας.
Το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού δε θα μπορούσε να λείψει από το νέο πρόγραμμα του Megaron Plus. Στα πλαίσια της Ελληνικής Προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, διοργανώνει στα τέλη Φεβρουαρίου συνέδριο με θέμα «Χρηματοδοτώντας τη δημιουργία».