Με την κατάθεση μαρτύρων συνεχίζεται σήμερα η ακροαματική διαδικασία για την υπόθεση της "μαφίας" των ναρκωτικών για την οποία στο σκαμνί κάθονται συνολικά 26 άτομα που κατηγορούνται ότι διακινούσαν ναρκωτικά στην ανατολική Κρήτη.

Συνολικά οι μάρτυρες του κατηγορητηρίου είναι 33 ανάμεσα τους και αστυνομικοί και υπάλληλοι του ΟΠΕΚΕΠΕ.

Χτες η δίκη διεκόπη καθώς ένας από τους βασικούς κατηγορούμενους που κατηγορείται για κακουργηματικές πράξεις δεν είχε δικηγόρο με αποτέλεσμα η έδρα να του ορίσει συνύγορο ο οποίος ζήτησε χρόνο προκειμένου να προετοιμαστεί και να μελετήσει τη δικογραφία.

Η υπόθεση, που εξαρθρώθηκε από τις αρχές τον Αύγουστο του 2013 (δείτε περισσότερα εδώ), απασχόλησε για μεγάλο διάστημα την κοινή γνώμη, λόγω της έκτασης της δράσης αλλά και της "οργάνωσης" της σπείρας.

Οι βασικοί κατηγορούμενοι είναι 8 και κατηγορούνται για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης. Στην υπόθεση εμπλέκονται ακόμη –μεταξύ άλλων- δύο άνδρες αλβανικής καταγωγής, πατέρας και γιος που φέρονται να είχαν ηγετικό ρόλο στην οργάνωση, αλλά δεν έχουν συλληφθεί. Ο 46χρονος φέρεται να προμήθευε, από τον Πειραιά όπου ζούσε, μεγάλες ποσότητες χασίς, στους "συνεργάτες" του στην Κρήτη.

Η εξάρθρωσή της εγκληματικής οργάνωσης ήταν αποτέλεσμα ευρείας αστυνομικής επιχείρησης, που πραγματοποιήθηκε στα δημοτικά διαμερίσματα του Δήμου Χερσονήσου και του Δήμου Μαλεβυζίου, από το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών Ηρακλείου με τη συνδρομή της Ομάδας Ειδικών Αποστολών (Ο.Ε.Α.) Κρήτης και τη συμμετοχή αστυνομικών της Αστυνομικής Διεύθυνσης Ηρακλείου και της Υποδιεύθυνσης Αστυνομικών Επιχειρήσεων Κρήτης.

Ειδικότερα, όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα, η εγκληματική οργάνωση δραστηριοποιούνταν το τελευταίο τουλάχιστον πεντάμηνο, πριν την εξάρθρωσή της, στην ευρύτερη περιοχή του Νομού Ηρακλείου, ενώ διέθετε άρτια ιεραρχική δομή και τα μέλη της δρούσαν με διακριτούς ρόλους.

Χαρακτηριστικό της δράσης της εγκληματικής οργάνωσης ήταν η εισαγωγή ποσοτήτων ακατέργαστης κάνναβης, κυρίως από την Αλβανία, με ιδιαίτερα μέτρα προστασίας κατά τη διάρκεια των μεταφορών και η περαιτέρω διάθεση τους σε διαφορές περιοχές της Κρήτης, όπου η οργάνωση είχε αναπτύξει δίκτυο διακίνησης και εμπορίας. Εκτιμάται ότι από τις παράνομες δραστηριότητες τους έχουν αποκομίσει εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ.

Από τα συνολικά 26 άτομα που θα καθίσουν στο εδώλιο, οι περισσότεροι είναι κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής της Χερσονήσου και 5 εξ αυτών είναι προφυλακισμένοι.

Cretalive