Από την Κέλλυ Φαναριώτη 

Μια υποτροφία στη Νέα Υόρκη, στάθηκε αφορμή να γνωρίσει  την τέχνη του διπλώματος χαρτιού, να γίνει η πρώτη Ελληνίδα με το σχετικό δίπλωμα διδασκαλίας και εν συνεχεία να καταρρίψει το παγκόσμιο ρεκόρ Γκίνες  για το μεγαλύτερο origami του κόσμου.

Η 29χρονη Μυρτώ Δημητρίου, έχοντας από μικρή μυηθεί στο χώρο της τέχνης –  ασχολήθηκε με τη ζωγραφική και συμμετείχε  στη «Μελωδία της Ευτυχίας» με την Αλίκη Βουγιουκλάκη- γοητεύτηκε αμέσως από το χαρτί. Κατά τη διάρκεια των σπουδών της στην άλλη άκρη του Ατλαντικού, γνώρισε αρκετούς Ιάπωνες, ένας εκ των οποίων κατείχε μάστερ στην ιαπωνική τέχνη του διπλώματος χαρτιού. 

Όπως εξηγεί στo parapolitika.gr, πρόκειται για μια ιδιαίτερα διαδεδομένη τέχνη στο εξωτερικό, η οποία της κέντρισε αμέσως το ενδιαφέρον κι ενώ αρχικά ξεκίνησε ως χόμπι, στη συνέχεια αποτέλεσε αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής της. 

Ομπρέλες φτιαγμένες με την τεχνική του origami.

Ρεκόρ Γκίνες

Τον περασμένο χρόνο η Μυρτώ σε συνεργασία με το δήμο Θεσσαλονίκης και υπό την αιγίδα της Ιαπωνικής πρεσβείας, εκπαίδευσε 10.000 άτομα και στις 31 Μαρτίου 2012 δημιούργησαν στην πλατεία Αριστοτέλους  την εικόνα του Λευκού Πύργου με 40.000 χάρτινα λουλούδια, κατακτώντας έτσι το Ρεκόρ Γκίνες. Η κατάκτηση αυτή μάλιστα γράφτηκε και στο βιβλίο Γκίνες 2014, για το οποίο εξετάστηκαν 50.000 αιτήσεις απ'όλο τον κόσμο και το ποσοστό έγκρισης των αιτήσεων παγκοσμίως ήταν 5,3%. 

«Ήταν μια πολύ μεγάλη διοργάνωση με πάρα πολλές ώρες δουλειάς και  πολλά ξενύχτια. Μέσα σε 8 ώρες καταφέραμε να διπλώσουμε τα χάρτινα λουλούδια και τα τελευταία 5 λεπτά έπιασε καταρρακτώδης βροχή αλλά ευτυχώς κανένα λουλούδι δεν έφυγε από τη θέση του», αναφέρει.

Πλέον, στόχος της 29χρονης είναι να φτιάξει  τη μεγαλύτερη χάρτινη  κουκουβάγια του κόσμου σε συνεργασία με τον Οργανισμό Πολιτισμού Αθλητισμού και Νεολαίας του δήμου Αθηνών  υπό από την αιγίδα της Ιαπωνικής πρεσβείας και την αρωγή διάφορων φορέων του δημοσίου.

Μέχρι τον ερχόμενο το Μάρτιο θα εκπαιδεύσει μικρούς και μεγάλους στο Πολιτιστικό Κέντρο κάτω Πετραλώνων για να συμμετάσχουν σε αυτό το μεγάλο εγχείρημα και στις 18  Μαρτίου θα φτιάξουν στο γήπεδο του Μετς την εικόνα της μεγαλύτερης χάρτινης κουκουβάγιας του κόσμου, σε 500 τετραγωνικά με 50.000 χάρτινα λουλούδια. 

« Είμαι πολύ χαρούμενη για το αποτέλεσμα της Θεσσαλονίκης και αρκετά αισιόδοξη πως και το εγχείρημα της Αθήνας θα έχει ανάλογη επιτυχία. Η ανταπόκριση του κόσμου είναι πάρα πολύ μεγάλη κι αυτό μου δίνει δύναμη να συνεχίζω και να θέτω νέους στόχους», λέει. 

Παγκόσμια τέχνη 

Σύμφωνα με τη Μυρτώ, η χαρτοδιπλωτική είναι μια αρκετά εύκολη τέχνη, την οποία ο κάθε λαός μπορεί να προσαρμόσει στον δικό του πολιτισμό. «Όλοι λίγο πολύ στα παιδικά μας χρόνια φτιάξαμε ένα χάρτινο καραβάκι ή μια σαΐτα. Είναι πολύ εύκολο να δημιουργήσει κανείς με το χαρτί. Δεν χρειάζονται ιδιαίτερες γνώσεις και μέσα σε ελάχιστα λεπτά, ακόμη κι ένα μικρό παιδί, μπορεί να φτιάξει το δικό σχέδιο», εξηγεί. Μάλιστα, όπως υπογραμμίζει, το origami είναι μια εικαστική τέχνη όπως η ζωγραφική και η ενασχόληση με αυτό μπορεί να τονώσει τη δημιουργικότητα και την αυτοπεποίθηση ενός ατόμου ενώ μπορεί να αποτελέσει μια εύκολη και αποτελεσματική λύση για τη διακόσμηση του σπιτιού ή για την προσφορά δώρων. 

Εντυπωσιακό είναι δε το γεγονός ότι το origami, δεν χρησιμοποιείται μόνο ως εικαστική τέχνη και τρόπος διασκέδασης αλλά, έχει πάρα πολλές εφαρμογές σε επιστήμες όπως η ιατρική, η νανοτεχνολογία και η διαστημική. Όπως επισημαίνει η Μυρτώ, τα διαστημόπλοια αλλά και τα εργαλεία για εγχειρήσεις καρδιάς δημιουργούνται με τεχνική του οrigami ενώ σε αρκετές περιπτώσεις χρησιμοποιείται για θεραπευτικούς σκοπούς. 

«Η τέχνη ενώνει τους λαούς»

Επιπλέον, η νεαρή δημιουργός έχοντας σπουδάσει κοινωνική ανθρωπολογία  κατάφερε να συνδυάσει  την ελληνική λαογραφία με την ιαπωνική τέχνη αναπαριστώντας μοτίβα ελληνικών κεντημάτων από τη συλλογή της Αμαλίας Μεγαπάνου στο μουσείο Μπενάκη ενώ παράλληλα δημιούργησε τα «Ψηφιδωτά –origami», μια σειρά έργων εμπνευσμένη από τα εκθέματα του Αρχαιολογικού Μουσείου. Όπως λέει, στην τέχνη δεν υπάρχουν σύνορα και μέσα από αυτήν ενώνονται οι πολιτισμοί, ενώ παράλληλα μας δίνεται η δυνατότητα να προβάλουμε στοιχεία  που θέλουμε σε όλο τον κόσμο όπως είναι η ιστορία, η μυθολογία και  τα σύμβολα της χώρας. « Μέσα από τη δημιουργία  μπορούμε πάντα να φτιάξουμε έναν καλύτερο κόσμο όπως το φανταζόμαστε. Ξεκινώντας από ένα χάρτινο λουλούδι μπορούμε να φτιάξουμε κάτι πολύ μεγαλύτερο, να κάνουμε όμορφο το περιβάλλον και την καθημερινότητά μας. Πιστεύω πως η Ελλάδα μπορεί να πάει  μπροστά με νέες ιδέες και νέους ανθρώπους , αρκεί να πιστεύουμε στη χώρα μας, να τη στηρίζουμε και να δίνουμε ώθηση στα όνειρά μας από αυτήν», καταλήγει. 

Λύρα φτιαγμένη με την τεχνική του origami.

Η Μέδουσα φτιαγμένη με την τεχνική του origami.

Who is who

H Mυρτώ Δημητρίου γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1983. Είναι απόφοιτη του τμήματος Κοινωνικής Πολιτικής και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου. Σπούδασε θέατρο και ΜΜΕ στο Ithaca College της Ν.Υόρκης και είναι ιδρυτικό μέλος της Ομάδας Τέχνης και Λόγου «Φαντασία» με την οποία διοργανώνουν παιδικές εκδηλώσεις και εκπαιδευτικά προγράμματα-εργαστήρια. 

Από τα 11 της χρόνια και για 10 χρόνια παρουσίαζε την παιδική τηλεοπτική εκπομπή «Το Πέταγμα της Πεταλούδας» καθώς και την ραδιοφωνική εκπομπή «Ο κήπος με τα παραμύθια». 

Συμμετείχε σε θεατρικές παραγωγές και σε τηλεταινίες της ΕΤ3. Έπαιξε με την Αλίκη Βουγιουκλάκη στην «Μελωδία της Ευτυχίας» έχοντας το ρόλο της Λουΐζας.

Για χρόνια ήταν δασκάλα θεατρικού παιχνιδιού και καλλιτεχνικών εργαστηρίων στην ΧΑΝ Καλαμαριάς.

Δίδαξε origami σε Πανεπιστήμια του Τόκυο και στη Χιροσίμα. Έργα της φιλοξενούνται στο μουσείο Origami στο Τόκυο, στην Ιαπωνική Πρεσβεία καθώς και σε ιδιωτικές και δημόσιες συλλογές