Συνάντηση με τον πρωθυπουργό ζητούν οι κτηνοτρόφοι
Αντιδρούν στην επιμήκυνση της διάρκειας ζωής του φρέσκου γάλακτος
«Χαριστική βολή» για την ελληνική αγελαδοτροφία χαρακτηρίζουν την αναμόρφωση των αγορανομικών διατάξεων που αφορούν την επιμήκυνση της διάρκειας ζωής του φρέσκου γάλακτος (από πέντε σε δέκα ημέρες), οι αγελαδοτρόφοι και ζητούν συνάντηση με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, επειδή, όπως υποστηρίζουν, «οι συναντήσεις με τους υπουργούς δεν οδηγούν πουθενά».
Όπως τονίστηκε σε σημερινή συνέντευξη Τύπου του Συνδέσμου Αγελαδοτρόφων Γαλακτοπαραγωγής Ελλάδος, με τον ρυθμό απομάκρυνσης των γαλακτοπαραγωγικών αγελάδων από την αγορά να φθάνει τα τελευταία χρόνια έως και 35% και την απειλή κατάρρευσης του κλάδου να είναι πιο κοντά από ποτέ, η αναμόρφωση των διατάξεων αυτών από το υπουργείο Ανάπτυξης θα αποτελέσει τη «χαριστική βολή» ανοίγοντας τον δρόμο της ανεργίας σε τουλάχιστον άλλα 100.000 άτομα.
«Οδηγούν την κτηνοτροφία σε αφανισμό, με το ψεύτικο επιχείρημα ότι θα μειώσουν την τιμή του φρέσκου γάλακτος για τον καταναλωτή, κατά 0,05 ευρώ το λίτρο» υποστήριξε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Γιώργος Κεφαλάς, επισημαίνοντας την αντίθετη, όπως τόνισε, άποψη του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων επί του ζητήματος.
Μεταξύ άλλων, ο κ. Κεφαλάς σημείωσε ότι «το φρέσκο γάλα στην Ελλάδα δεν είναι ακριβότερο από ό,τι στην υπόλοιπη Ευρώπη» αλλά «έστω και ελαφρά φθηνότερο» και πρόσθεσε: «αφήνουν τις αλυσίδες σούπερ μάρκετ ασύδοτες να πουλάνε το γάλα 1,10-120 ευρώ, όταν η γαλακτοβιομηχανία χρεώνει 0,85 ευρώ και όταν η μέση τιμή παραγωγού στην Ελλάδα είναι 0,43 ευρώ το λίτρο και 0,41 ευρώ στη Γερμανία».
Ο κ. Κεφαλάς ζήτησε ακόμη την καθιέρωση ενός εθνικού σήματος «Δίκαιου Εμπορίου», όπου στη συσκευασία του προϊόντος θα αναγράφονται οι τιμές παραγωγού, μεταποιητή, διακινητή και λιανέμπορου.
Για μείωση του ζωικού κεφαλαίου κατά 40% μέσα σε μία πενταετία (από 140.000 σε 85-90.000 ζώα) έκανε λόγο ο πρόεδρος της Ένωσης Φυλής Ηolstein Ελλάδος Αθανάσιος Βασιλέκας, σύμφωνα με τον οποίο, το 2013 η παραγωγή μειώθηκε στους 636.000 τόνους και, σύμφωνα με εκτιμήσεις του ΕΛΟΓΑΚ, φέτος θα υποχωρήσει στους 580.000 τόνους.
Ανέφερε ακόμη ότι οι ανάγκες της χώρας σε γάλα και γαλακτοκομικά προϊόντα φθάνουν τους 1.350.000 τόνους και στο 60% ικανοποιούνται από εισαγωγές, «όταν θα μπορούσαμε να έχουμε εξασφαλισμένη επάρκεια στο 80% από την εντόπια παραγωγή».
Οι αγελαδοτρόφοι ζητούν από την Πολιτεία πενταετή πολιτική για την κτηνοτροφία, η οποία- μεταξύ άλλων -θα περιλαμβάνει πριμοδότηση των μονάδων που εφαρμόζουν πρόγραμμα γενετικής βελτίωσης, έκδοση των αδειών λειτουργίας άμεσα, σύνδεση της φυτικής με τη ζωική παραγωγή, πληρωμή των παραγωγής γάλακτος σε 35 μέρες, όπως ορίζει η κοινοτική νομοθεσία, και δημιουργία από την Τράπεζα Πειραιώς ειδικών προγραμμάτων χρηματοδότησης της γεωργικής επιχείρησης.