Τον Απρίλιο του 1945, τα ρωσικά και γερμανικά στρατεύματα πολεμούν άγρια στους δρόμους για τον έλεγχο της γερμανικής πρωτεύουσας και γίνεται ολοένα και πιο σαφές ότι οι Σύμμαχοι θα κερδίσουν τον πόλεμο στην Ευρώπη.

Μετά από δύο εβδομάδες η μάχη τελείωσε, και ο 33χρονος φωτογράφος του LIFE William Vandivert ήταν ο πρώτος δυτικός φωτογράφος που πήρε άδεια να φωτογραφίσει το Βερολίνο και να μπει στο Fuhrerbunker ("καταφύγιο του αρχηγού") του Χίτλερ. Κάποιες από αυτές είχαν δημοσιευτεί τον Ιούλιο του 1945 από το περιοδικό. Το LIFE.com παρουσίασε πρόσφατα φωτογραφίες που δεν έχουν δημοσιευτεί ξανά, τόσο από το ίδιο το καταφύγιο όσο και από την κατεστραμμένη πόλη.

Βερολίνο, 1945: Μια νεκρή πόλη

Ένας κεντρικός δρόμος στο κέντρο του Βερολίνου, η Oberwallstrasse, όπου έγιναν μερικές από τις πιο σκληρές μάχες μεταξύ των Ναζί και των σοβιετικών στρατευμάτων.

Μέσα στο καταφύγιο του Χίτλερ

Μια νέα άποψη μιας φωτογραφίας -που όταν είχε δημοσιευτεί είχε περικοπεί σε μεγάλο βαθμό- που δείχνει τη ζωή στο κέντρο διοίκησης του Χίτλερ στο καταφύγιο, το οποίο εν μέρει κάηκε από την υποχώρηση των γερμανικών στρατευμάτων και απογυμνώθηκε από τα τιμαλφή από τους Ρώσους εισβολείς.

Κλεμμένα κειμήλια

Στη φωτογραφία πέρα από το χάος που επικρατούσε στο καταφύγιο του Χίτλερ φαίνεται και η ληστρική μανία των Ναζί: ένας πίνακας του 16ου αιώνα κλεμμένος από μουσείο του Μιλάνο.

Οι σημειώσεις του Vandivert: «Βομβαρδίστηκε ολοσχερώς, κάηκε και σφραγίστηκε για πάντα στην κόλαση»

Η πρώτη από τις 20 περίπου σελίδες αναφορών του Vandivert προς τους συντάκτες του LIFE στη Νέα Υόρκη. Περιγράφει όχι μόνο τις φωτογραφίες που τράβηξε αλλά και τη διάθεση και την ατμόσφαιρα στο καταφύγιο του Χίτλερ στην Καγκελαρία του Ράιχ, "... θέα της καγκελαρίας ... Βομβαρδίστηκε ολοσχερώς, κάηκε και σφραγίστηκε για πάντα στην κόλαση".

Αίμα στο καταφύγιο

Μόνο με το φως των κεριών, οι πολεμικοί ανταποκριτές εξετάζουν έναν καναπέ λεκιασμένο με αίμα (το σκοτεινό μπάλωμα στο μπράτσο του καναπέ) μέσα στο καταφύγιο. Στα σημειώματα του, ο Vandivert έγραψε: «Φωτογραφίες των [ανταποκριτών] που κοιτάζουν τον καναπέ όπου ο Χίτλερ και η Εύα αυτοπυροβολήθηκαν. Προσέξτε το αίμα στο μπράτσο του καναπέ, όπου η Εύα μάτωσε. Καθόταν στην άκρη ... ο Χίτλερ καθόταν στη μέση … και έπεσε προς τα εμπρός, δεν αιμορράγησε στον καναπέ. Αυτό είναι το καθιστικό του Χίτλερ». Φαίνεται, μόνο το δεξί μισό του καναπέ. Οι ιστορικοί είναι πλέον σίγουροι ότι η Εύα Μπράουν αυτοκτόνησε με κυάνιο, και όχι από τον πυροβολισμό -πράγμα που σημαίνει ότι οι κηλίδες αίματος στον καναπέ είναι πολύ πιθανό να είναι του Χίτλερ και όχι της Μπράουν.

Το χαντάκι

Ο πολεμικός ανταποκριτής του LIFE Percy Knauth (αριστερά) βρίσκεται μέσα στο χαντάκι στον κήπο της Καγκελαρίας του Ράιχ, όπου τα πιστεύεται πως καήκαν τα πτώματα του Χίτλερ και της Εύας Μπράουν μετά τις αυτοκτονίες τους.

Νεκροκεφαλή

Το καπέλο ενός αξιωματικού των Ες-Ες, με την περίφημη "νεκροκεφαλή"

Τίποτα όρθιο: Το Βερολίνο έξω από το καταφύγιο

Μια αεροφωτογραφία βομβαρδισμένων κτιρίων στην περιοχή Schoneberg του Βερολίνου. Μεταξύ του Αυγούστου του 1940 και του Μαρτίου του 1945, αμερικάνικα, αγγλικά και σοβιετικά βομβαρδιστικά πραγματοποίησαν πάνω από 350 αεροπορικές επιδρομές στο Βερολίνο. Δεκάδες χιλιάδες άμαχοι σκοτώθηκαν, και αμέτρητα κτίρια -πολυκατοικίες, κυβερνητικά γραφεία, στρατιωτικές εγκαταστάσεις- καταστράφηκαν ολοσχερώς.

πηγή: life.com