Στην "πρόκληση" να μπουν στη θέση ανθρώπων που δεν βλέπουν ανταποκρίθηκαν δεκάδες άτομα, που επιχείρησαν να ζωγραφίσουν και να πλάσουν τον πηλό μέσα στο απόλυτο σκοτάδι. Ήταν μια ξεχωριστή δράση που διοργανώθηκε από τη ΜΚΟ "Αναπηρία Σήμερα" και τη "Θεσσαλονίκη-Ευρωπαϊκή Πρωτεύουσα Νεολαίας 2014", με σκοπό την ευαισθητοποίηση των πολιτών.

Ανά μισή ώρα, μικρές ομάδες ατόμων έμπαιναν σε μια ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα και με τις οδηγίες του υπεύθυνου, προσπαθούσαν να δημιουργήσουν μικρά έργα τέχνης.

"Ήταν εξαιρετικά δύσκολο να θυμόμαστε τα χρώματα και να προσπαθήσουμε να ζωγραφίσουμε με τη φαντασία μας. Ο πηλός μού φάνηκε ευκολότερος" ανέφερε η Κωνσταντίνα, εθελόντρια, που συμμετείχε στη δράση.

Για τη Μαρία Τσάλμα, τα πρώτα λεπτά ήταν τα δυσκολότερα: "Στην αρχή ένιωθα σαν να παραπατάω, προσπαθώντας να βρω την ισορροπία μου, μετά άρχισα να συνηθίζω".

"Η πρωτοβουλία για αυτή τη δράση είχε ως στόχο, να έρθουν για λίγο στη θέση των τυφλών μέσα από την τέχνη, ώστε να μπορούν βιωματικά να κατανοήσουν ορισμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε" ανέφερε ο πρόεδρος της ΜΚΟ "Αναπηρία Σήμερα", Φώτης Μπίμπασης.

Σύμφωνα με τον κ. Μπίμπαση, όπως προκύπτει από έρευνες, φαίνεται πως τα άτομα με αναπηρίες αγγίζουν το 10% του συνολικού πληθυσμού της Θεσσαλονίκης. "Είναι σημαντικό για αυτούς και τις οικογένειές τους, να διευκολύνεται η ζωή τους, η καθημερινότητά τους, όπως το να κινούνται ανεμπόδιστα μες την πόλη. Σε αυτό, ακόμη και όταν οι υποδομές δεν επαρκούν, μπορεί να συνδράμει η ευαισθητοποίηση των συμπολιτών μας" επεσήμανε ο κ.Μπίμπασης.

Η δράση πραγματοποιήθηκε στο χώρο του Block 33, όπου τον Απρίλιο σχεδιάζεται να γίνει μια ανάλογη δράση με τον τίτλο "πάρτι στο σκοτάδι".