Ότι εξετάζουν τον σεισμό που έγινε τη Δευτέρα 3 Φεβρουαρίου ως δεύτερο σεισμό στην ευρύτερη σεισμογόνο περιοχή της δυτικής Κεφαλονιάς τόνισε η  διευθύντρια του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, Μαρία Σαχπαζή, στην εκπομπή LIVE U, προσθέτοντας μάλιστα πως έχει την δική του μετασεισμική ακολουθία.

«Αν και δεν έχει δείξει κάποια ανησυχητικά σημάδια, δεν αποκλείεται να συμπληρωθεί από μετασεισμούς μεγαλύτερου μεγέθους από τα 4,2 ρίχτερ που έγιναν χθες. Από την γέννηση του πρώτου σεισμού που έγινε στις 26 Ιανουαρίου, έχουν γίνει 1000 σεισμοί με μέγεθος μεγαλύτερο των 2 ρίχτερ και μερικές χιλιάδες σεισμοί μικρότεροι των 2 ρίχτερ.» εξήγησε στην συνέχεια ενώ αποκάλυψε πως αυτό που τους έκανε να είναι επιφυλακτικοί από την αρχή ήταν αφενός το μεγάλο σεισμογενές δυναμικό της περιοχής και αφετέρου, η εικόνα των ρηγμάτων σε βάθος, όπως αυτή φαίνεται μετά από εξειδικευμένες έρευνες που έγιναν.

Τέλος σημείωσε πως οι δύο ισχυροί σεισμοί που έγιναν κοντά ο ένας με τον άλλο, τους κάνει να παραμένουν επιφυλακτικοί.

«Περιμένουμε ότι θα συνεχιστεί το φαινόμενο των σεισμών-μετασεισμών. Είναι λογικό μετά από δυο δονήσεις που έχουν μέγεθος 6 βαθμών να αναμένουμε και ισχυρούς μετασεισμούς.» σημείωσε από την μεριά του ο σεισμολόγος-Διευθυντής Ερευνών Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών.

«Αρχίζουμε πάλι από την αρχή την επιχείρηση αυτοψιών από μηχανικούς καθώς μετά τον σεισμό της Δευτέρας είχαμε περισσότερες και μεγαλύτερες βλάβες σε κτήρια. Μέχρι στιγμής έχουν γίνει 1500 αυτοψίες από τις οποίες διαπιστώθηκε ότι τα 600 σπίτια έχουν σοβαρό πρόβλημα. Βέβαια θα γίνει και δεύτερη αυτοψία για να δούμε ποια θα κριθούν ακατάλληλα.» ανέφερε ο καθηγητής Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και πρόσθεσε «Πρόκειται για μια εκτόνωση της σεισμικής ακολουθίας για αυτό έχουμε αρκετούς μετασεισμούς. Το σίγουρο πάντως είναι ότι για μερικές εβδομάδες ακόμα θα έχουμε έντονους μετασεισμούς.»