Έρχονται οι «έξυπνοι» μετρητές ρεύματος
Ποια η διαφορά τους από τους απλούς μετρητές κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας
Σε πορεία εφαρμογής μπαίνει το πρόγραμμα αντικατάστασης των μετρητών κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας από «έξυπνους» μετρητές που θα έχουν, μεταξύ άλλων, τη δυνατότητα να χρεώνουν διαφορετικά τιμολόγια στη διάρκεια του 24ώρου.
Ο υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Μάκης Παπαγεωργίου παρέλαβε τη μελέτη ανάπτυξης του έργου σε συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο του Διαχειριστή του Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας, Γεώργιο Κόλλια, και στελεχών της εταιρίας που προβλέπει την αντικατάσταση των μετρητών σε δύο στάδια: Πιλοτικά σε καταναλωτές των Περιφερειών Ξάνθης, Λέσβου (Λέσβος, Λήμνος, Αγ. Ευστράτιος) και Λευκάδας, καθώς και σε αστικό δείγμα των περιοχών Αττικής και Θεσσαλονίκης, όπου προβλέπεται να εγκατασταθούν 160.000 έξυπνοι μετρητές μέσα στο 2015 και στο σύνολο της επικράτειας στη συνέχεια.
Σκοπός του πιλοτικού έργου είναι να αξιολογηθούν οι τεχνικές και οικονομικές παράμετροι και να αναπτυχθεί, όπως επισημαίνει το ΥΠΕΚΑ, «το ενδεδειγμένο επιχειρηματικό και λειτουργικό μοντέλο εφαρμογής του πλήρους προγράμματος, συνολικού ύψους επένδυσης σχεδόν 900 εκατομμυρίων ευρώ σε παρούσα αξία, το οποίο περιλαμβάνει την πανελλαδική εγκατάσταση υποδομών έξυπνων μετρητών για το 80% των καταναλωτών με χρονικό ορίζοντα το 2020, όπως προβλέπεται από την Ευρωπαϊκή Οδηγία 72/2009.
Όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο, ο ΔΕΔΔΗΕ έχει ανακοινώσει ότι εξετάζει και τη λύση της σύμπραξης με ιδιωτικά κεφάλαια για τη χρηματοδότηση της επένδυσης. Η ανάπτυξη των έξυπνων μετρητών, εκτός από τη διαφοροποίηση στα τιμολόγια (υψηλότερες τιμές τις ώρες αιχμής, χαμηλότερες κατά τις περιόδους χαμηλής ζήτησης), επιτρέπει και άλλες λειτουργίες όπως η τηλεμέτρηση της κατανάλωσης, η τηλεδιαχείριση της ζήτησης κλπ, που βελτιώνουν την εξισορρόπηση μεταξύ προσφοράς και ζήτησης ενέργειας.