Τη συμπαράσταση της Ελλάδος υπό την τρέχουσα ιδιότητα της Προεδρεύουσας του Συμβουλίου της ΕΕ για την προώθηση μιας βιώσιμης λύσεως του Μεσανατολικού ζήτησε κατά τις διαδοχικές συναντήσεις που είχε με τους Υπουργούς Εθνικής Αμύνης Δ. Αβραμόπουλο και τον Αντιπρόεδρο της κυβερνήσεως και Υπουργό Εξωτερικών Ευάγγελο Βενιζέλο, ο Υπουργός Εξωτερικών της Παλαιστινιακής Αρχής Riad Al Malki, ο οποίος επισκέφθηκε επίσημα την Αθήνα.

Μάλιστα στις 10 Ιουνίου θα πραγματοποιηθεί διεθνής συνάντηση στην Αθήνα, που διοργανώνεται από την Ελληνική προεδρία, των ΥΠΕΞ της ΕΕ και των ομολόγων τους του Αραβικού Συνδέσμου, όπου ο κ. Βενιζέλος προσκάλεσε και τον Παλαιστίνιο ΥΠΕΞ, πρόταση που έγινε αμέσως αποδεκτή.

Η κυρίως συνάντηση έγινε φυσικά στο Υπουργείο Εξωτερικών, ωστόσο ο Παλαιστίνιος ΥΠΕΞ θέλησε να περάσει προηγουμένως και από το ΥΠΕΘΑ, προκειμένου να ευχαριστήσει προσωπικώς τον Δ.Αβραμόπουλο, ο οποίος με την προηγούμενη ιδιότητά του ως ΥΠΕΞ, η Ελλάδα ψήφισε υπέρ της αποδοχής της Παλαιστίνης ως κράτους μη-μέλους του ΟΗΕ στον Διεθνή Οργανισμό, γεγονός που – όπως φαίνεται – οι Παλαιστίνιοι δεν ξεχνούν.

Μετά την συνάντηση Βενιζέλου – Μάλκι, ο Έλληνας υπουργός μεταξύ των άλλων και αφού επισήμανε ότι αυτή είναι η τρίτη στη σειρά συνάντησή τους, τόνισε ότι «αφιερώσαμε το μεγαλύτερο μέρος της συζήτησής μας στην παρουσίαση των προτεραιοτήτων της Ελληνικής Προεδρίας και στην κατάσταση που επικρατεί γύρω από το Μεσανατολικό ζήτημα. Πιο συγκεκριμένα, ο ομόλογός μου είχε την καλοσύνη να μας ενημερώσει λεπτομερώς για την παλαιστινιακή οπτική γωνία γύρω από το σημείο, στο οποίο βρίσκεται τώρα η ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή, με βάση την πρωτοβουλία του Αμερικανού Υπουργού Εξωτερικών, την οποία στηρίζουμε ηχηρά και ως χώρα και ως περιοδική Προεδρία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης». Ο ίδιος εξέφρασε επίσης στον Παλαιστίνιο ομόλογό του «την ετοιμότητα της Ελλάδας να συνδράμει στην ειρηνευτική προσπάθεια, εάν και με όποιον τρόπο της ζητηθεί».

Από την πλευρά του ο Παλαιστίνιος ΥΠΕΞ εξέφρασε τη θέση ότι «Σθεναρή μου πίστη είναι πως η Ελλάδα μπορεί να παίξει έναν ειδικό ρόλο, ιδιαίτερα σε αυτή τη φάση που προεδρεύει της ΕΕ, και να προωθήσει ιδέες, σκέψεις, πρωτοβουλίες και να επιτευχθεί αυτό το οποίο επιθυμούμε όλοι», ενώ σημείωσε ότι τρέφουν πολλές ελπίδες για τη συνάντηση των Αθηνών της 10ης Ιουνίου.

Λ.Σ.Μ.